
Θα αξιοποιηθούν παλαιές λιγνιτικές εκτάσεις
Μέχρι το 2026 αναμένεται η ΔΕΗ να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης, αποσύροντας και την τελευταία λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η οποία θα μετατραπεί σε μονάδα ανοιχτού κύκλου φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει τα σχέδιά της για αξιοποίηση των παλαιών λιγνιτικών εκτάσεων, υλοποιώντας εκτεταμένες επενδύσεις ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων, μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, αντλησιοταμιευτικών μονάδων, νέων μονάδων αερίου και μονάδων συμπαραγωγής.
Δίπλα σε αυτά τα αμιγώς ενεργειακά project, η διοίκηση της ΔΕΗ παρουσίασε προχθές κατά την ενημέρωση των αναλυτών, το νέο μεγάλο στοίχημα για την περιοχή που ακούει στο όνομα Data Center.
Για την ακρίβεια, όχι ένα μικρομεσαίο Data Center από αυτά που ήδη υλοποιούνται στη χώρα μας, αλλά ένα από τα λίγα Giga Data Center που θα απαιτηθεί να δημιουργηθούν στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο στο πλαίσιο των νέων αναγκών που δημιουργεί η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο της ΔΕΗ, μέσα σε διάστημα δύο ετών μπορεί να δημιουργηθεί ένα Data Center 300MW, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω και 3 χρόνια αργότερα να φτάσει το 1GW.
Ανάλογου μεγέθους Data Centers δημιουργούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία και όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης, η ζήτηση είναι εντυπωσιακή και καταγράφεται τάση για τεράστια αύξηση. Αυτό που συμβαίνει σε ΗΠΑ και Ασία αναμένεται να έρθει και στην Ευρώπη με χρονική υστέρηση 1 – 1,5 έτους, με τη Γηραιά Ήπειρο να εμφανίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης μεγάλων εκτάσεων με τις αναγκαίες υποδομές που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν Giga Data Centers.
Μια τέτοια έκταση ιδανική για την εγκατάσταση Giga Data Center βρίσκεται στην Δ. Μακεδονία στη μεγάλη πεδιάδα που μέχρι σήμερα φιλοξενούσε τις λιγνιτικές μονάδες και τα λιγνιτωρυχεία που στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης παύουν να λειτουργούν.
Όπως εξήγησε ο κ. Στάσσης, η ΔΕΗ κλήθηκε πριν από 4 χρόνια να διαχειριστεί το μέλλον των λιγνιτικών περιοχών, χωρίς εκείνη την περίοδο να έχει εκδηλωθεί η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης που συνεπάγεται τις νέες μεγάλες ανάγκες για Giga Data Centers. “Σκεφτήκαμε την επιλογή των Data Centers γιατί είδαμε την μεγάλη ζήτηση που έρχεται και αυτό είναι που θα συμβεί σίγουρα τα επόμενα χρόνια, έρχεται μια άνευ προηγουμένου αύξηση της ζήτησης. Και στην Ευρώπη είναι πολύ λίγα τα μέρη που μπορούν να υποδεχθούν τέτοια project” είπε ο κ. Στάσσης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ δε δεσμεύει επενδυτικά κεφάλαια, ούτε θα ανάψει το πράσινο φως για την επένδυση χωρίς προηγουμένως να έχει συνάψει συμφωνία με πάροχο υποδομών cloud hyperscaler.
Το σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει την ηλεκτροδότηση του Giga Data Center behind the meter, δηλαδή χωρίς να επιβαρύνει το δίκτυο ηλεκτρισμού με νέα εγκατεστημένη ισχύ μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που θα προστεθεί στο σύστημα τα επόμενα χρόνια.