Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Εκδικάζονται σήμερα στο ΣτΕ τα τεκμήρια των επαγγελματιών

Εκδικάζονται σήμερα στο ΣτΕ τα τεκμήρια των επαγγελματιών

0

Αντιτίθενται και στη διαδικασία ελέγχου

Στο εδώλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας «κάθονται» σήμερα Παρασκευή 14 Μαρτίου ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς και οι διαδικασίες ελέγχου των φορολογουμένων που θα αρνηθούν της τεκμαρτή φορολόγηση.

Συγκεκριμένα, εκδικάζονται οι Αιτήσεις Ακυρώσεως του νόμου για τα τεκμήρια των ελευθέρων επαγγελματιών, που κατέθεσαν δεκάδες ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, εμπόρων, βιοτεχνών, δικηγόρων, γιατρών κ.λπ.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη συνεδρίαση, η οποία θα καθορίσει εν πολλοίς την τύχη του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης, που επιβλήθηκε από το 2023.

Με τις Αιτήσεις Ακυρώσεως που συζητούνται στο ΣτΕ, μεταξύ των άλλων, οι επαγγελματίες ζητούν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Την αντίθεση του τεκμηρίου, που θεσπίζουν οι διατάξεις των άρθρων 15 επ. του Ν. 5073/2023, στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικότητας και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, καθότι αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως μισθωτούς, ενώ πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών φορολογουμένων, όπως, άλλωστε, και το ίδιο το ΣτΕ έχει κρίνει. Ταυτόχρονα, η αμφισβήτηση του τεκμηρίου, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας υποβολής σε φορολογικό έλεγχο, καθιστά το τεκμήριο επί της ουσίας αμάχητο και αλλοιώνεται η έννοια, η λογική και η φύση του φορολογικού ελέγχου.

Την υπέρβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 28Α παρ. 5 του Ν. 4172/2013 από την υπ’ αριθ. A.1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία ουσιαστικά επεκτείνει τον έλεγχο και σε προηγούμενα φορολογικά έτη και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα, πέραν της φορολογίας εισοδήματος.

Το τεκμήριο του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος, κατ’ άρθρο 28Α του Ν. 4172/2013, δεν είναι συνταγματικά ανεκτό, καθόσον δεν αφορά εξωτερικές ενδείξεις ή στοιχεία άμεσα συναρτώμενα με το τεκμαιρόμενο συμπέρασμα, όπως απαιτεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά βασίζεται στη σύγκριση με τον κατώτατο μισθό των απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι τελούν υπό διαφορετικές επαγγελματικές και εισοδηματικές συνθήκες σε σχέση με τους ασκούντες ατομική επιχείρηση.

Επίσης οι επαγγελματίες αντιτίθενται και στις διαδικασίες ελέγχου όσων αρνηθούν την τεκμαρτή φορολόγηση, οι οποίοι οφείλουν να συμπληρώσουν τον σχετικό κωδικό (443-444 του εντύπου Ε1 ) στη φορολογική δήλωση, δηλώνοντας πως τα εισοδήματά τους είναι λιγότερα σε σχέση με εκείνα που προσδιορίζονται από τα τεκμήρια και είναι στη διάθεση της ΑΑΔΕ να υποστούν φορολογικό έλεγχο.

Ωστόσο ο συγκεκριμένος έλεγχος, όπως προσδιορίζεται από την απόφαση A.1055/2024 του Διοικητή της ΑΑΔΕ αφορά σε περιουσιακά στοιχεία, τραπεζικές καταθέσεις, και διάφορες δαπάνες των ιδίων, των συζύγων και των τέκνων τους, καθώς και σε εισοδήματα προηγούμενων ετών και δεν περιορίζεται μόνο στο επίμαχο φορολογικό έτος.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Μετά το Πάσχα η επιδότηση 200 εκατ. ευρώ για την εξωστρέφεια των μικρομεσαίων

Αναθεωρήσεις για Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ Μετά το Πάσχα θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα των 2…