
Δύο νέα τραγούδια σε στίχους της Στέλλας Δενδηλιάρη και σε μουσική του Κώστα Θωμαΐδη κυκλοφόρησαν από το Ogdoo Music Group
Ο Κώστας Θωμαΐδης και η Στέλλα Δενδηλιάρη από την Ξάνθη μάς προσφέρουν δύο νέα τραγούδια που ισορροπούν ανάμεσα στη νοσταλγία, τη βαθιά αίσθηση της προσμονής και την εσωτερική αναζήτηση. Με έντονη λυρικότητα και συναισθηματική ευθύτητα, το «Εκάτη» και το «Ρεφρέν της Προσμονής» ξεχωρίζουν για την ποιητική τους δύναμη και τη μελωδική τους ατμόσφαιρα.
Το τραγούδι «Εκάτη» αντλεί την έμπνευσή του από το στοιχείο του απρόσμενου, με τον στίχο «Η αγάπη έρχεται συνήθως εκεί που δεν την περιμένεις» να συνοψίζει την ουσία του. Η Στέλλα Δενδηλιάρη συνθέτει εικόνες με λεπτότητα, δημιουργώντας μια αίσθηση εσωτερικού διαλόγου, ενώ η ερμηνεία του Θωμαΐδη προσδίδει μία ήρεμη αλλά και υπόγεια φορτισμένη εκφραστικότητα. Η μελωδία, ατμοσφαιρική και με λιτές ενορχηστρώσεις, αφήνει χώρο στον στίχο να αναπνεύσει και να λειτουργήσει σχεδόν ως προσευχή.
Το «Ρεφρέν της Προσμονής» μοιάζει με μια ωδή στη δύναμη του τραγουδιού να μεταφέρει αισθήματα και να ανακαλεί αναμνήσεις. Οι στίχοι της Δενδηλιάρη αποτυπώνουν τη στιγμή που η μουσική γίνεται συναισθηματική γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, ενώ η σύνθεση του Θωμαΐδη έχει μια γλυκόπικρη χροιά που θυμίζει τα παλιά τραγούδια, εκείνα που μας συνοδεύουν σε στιγμές μοναξιάς.
Η Στέλλα Δενδηλιάρη περιγράφει τη δημιουργική διαδικασία της:
«Είναι κάποιες στιγμές ξεχωριστές, γεγονότα απρόσμενα που συμβαίνουν γύρω μου, μια εικόνα ασπρόμαυρη που μπορεί να με γοητεύσει ή μια μελωδία που μπορεί να με ταξιδέψει. Και τότε οι λέξεις συναγωνίζονται η μία την άλλη ποια θα είναι η πρωτοχορεύτρια στη λευκή σελίδα».
Έτσι γεννήθηκε η «Εκάτη», με τον Κώστα Θωμαΐδη να της χαρίζει τη μουσική της πνοή. Στη συνέχεια, η ακρόαση μιας ακόμα μελωδίας του αποτέλεσε τη σπίθα για τη δημιουργία του «Ρεφρέν της Προσμονής».
Με τη σειρά του ο Κώστας Θωμαΐδης, με την πολυετή εμπειρία του, έκανε μνεία για το δέσιμο της μουσικής με τη μνήμη και την αβίαστη δημιουργία των τραγουδιών:
«Η αγάπη έρχεται συνήθως εκεί που δεν την περιμένεις». Αυθόρμητα άρχισα να ψιθυρίζω μια μελωδία… Πολύ γρήγορα γεννήθηκε και το δεύτερο τραγούδι, «Το Ρεφρέν της Προσμονής». Τα ρεφρέν είναι αυτά που πάντοτε ψιθυρίζουμε στα τραγούδια που αγαπάμε».
Στίχοι:
Εκάτη
Κρυμμένα πάνω στο τραπέζι
σε σμυριδόχαρτο τα λόγια
Για μάντεψε λοιπόν ποιος παίζει
Ποιος θα βρει άστρο στα υπόγεια
Δεήσεις κάνεις στην Εκάτη
το φως της να σου φανερώσει
Μα εκείνη σου γυρνά την πλάτη
Κι αργεί πολύ να ξημερώσει
Επτά τ’ αστέρια στις Πλειάδες
Ποιο να ναι άραγε για σένα
Πως να γλιτώσεις τους μπελάδες
Αφού είναι όλα κολασμένα
Στο βλέμμα άναψε σπινθήρας
και λαμπαδιάσαν οι αισθήσεις
Εσύ υποψήφιος μνηστήρας
για ένα φιλί θα ξενυχτήσεις;
Γελά ο Έρως συνωμότης
Σενάρια φτιάχνει του μυαλού του
Σου έστειλε φτερά της νιότης
Φιλιά στο φλόγισμα του Αυγούστου
Φωτιά και σφίξιμο στο στήθος
Σαν έφηβος τους όρκους δένεις
Η αγάπη έρχεται συνήθως
εκεί που δεν την περιμένεις
Το Ρεφρέν της Προσμονής
Στην παράταση του χρόνου
Για έναν έρωτα Θεό
Σαν τους μουσικούς του δρόμου
Άλλαζες προορισμό
Μάταια ψάχνεις αποδέκτη
Του έρωτα με λογική
Μόνο η αίσθηση η έκτη
Στην αγάπη οδηγεί
Στιγμή που ακολουθείται
Και δεν ακολουθεί
Σαν σύννεφο αιωρείται
Μέχρι να αγαπηθεί
Σαν σύννεφο αιωρείται
Μέχρι να αγαπηθεί
Τι τα θέλεις τα ξενύχτια
Στο αμήν μιας προσευχής
Με τραγούδια πλέκεις δίχτυα
Στο ρεφρέν της προσμονής
Ήρθανε πουλιά προδότες
Κουβαλώντας στα φτερά
Του πεντάγραμμου τις νότες
Και σου κλέψαν τη λαλιά
Φωνή που ακολουθείται
Και δεν ακολουθεί
Βουβή θα αιωρείται
Μέχρι να αγαπηθεί
Βουβή θα αιωρείται
Μέχρι να αγαπηθεί
Credits:
Θύμιος Παπαδόπουλος – Κλαρινέτο-Φλάουτο
Μανώλης Ανδρουλιδάκης – Κλασσική Κιθάρα
Βασίλης Ραψανιώτης – Βιολί
Γιάννης Λουπάκης – Πιάνο
Ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος
Γιάννης Λουπάκης
Ηχοληψία: Σωτήρης Παπαδόπουλος
Mastering : Θύμιος & Σωτήρης Παπαδόπουλος
Studio Στέντωρ
Παραγωγή: Σωτήρης Παπαδόπουλος
Ακούστε τα τραγούδια
🎵 «Εκάτη» 👉 YouTube Link
🎵 «Το ρεφρέν της Προσμονής» 👉 YouTube Link
Μια ένωση στίχου και μελωδίας που αποτυπώνει την ατμόσφαιρα της προσμονής και της μουσικής μνήμης.