
Διαβεβαιώνει στο «Ε» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας Μιχάλης Μούσιος – Αθέμιτος ανταγωνισμός από τις «θερμές γωνιές» των μάρκετ στους φούρνους της γειτονιάς – Έχει χαθεί ένα γεύμα με ψωμί από τα σημερινά νοικοκυριά
«Δεν ακριβαίνει το ψωμί», δηλώνει ξεκάθαρα στο «Ε» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών Μιχάλης Μούσιος αντικρούοντας τις δηλώσεις του προέδρου Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών, Παναγιώτη Σαχινίδη, στο ΕΡΤNews για ανατιμήσεις 30 – 40% προκαλώντας σύγχυση στους καταναλωτές.
Δεν θα γίνουν ανατιμήσεις στο ψωμί
Ειδικότερα, ο κ. Σαχινίδης δήλωσε «Δυστυχώς μετά από πάρα πολύ καιρό η ενέργεια έχει ανέβει πάνω από 120%. Από κει που πληρώναμε 8 λεπτά την κιλοβατώρα, τώρα πληρώνουμε 19 λεπτά. Το αλεύρι έχει ακριβύνει, οι πρώτες ύλες, βούτυρα, λάδια, σουσάμι. Είναι αναπόφευκτο να ανεβάσουμε τις τιμές». Έτσι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, «η μέση τιμή της φρατζόλας που σήμερα διαμορφώνεται στα 1,2 ευρώ μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1,40, ενώ κάποιοι φούρνοι έχουν περάσει ήδη τις πρώτες αυξήσεις στα ράφια τους». Ο κ. Μιχάλης Μούσιος μιλώντας στο «Ε» χαρακτήρισε «άστοχες» τις δηλώσεις Σαχινίδη, τονίζοντας πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πως είναι καθαρά προσωπικές του εκτιμήσεις που ωστόσο δημιούργησε ανησυχία και σύγχυση στους καταναλωτές: «Σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να έχουμε ανατίμηση στο ψωμί . Ο κλάδος μας αντιμετωπίζει προβλήματα αλλά δεν θα τα μετακυλήσει στην τιμή του ψωμιού. Περιμένουμε την επιδότηση για το ρεύμα από το ΥΠΕΝ. Γενικά τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε μια ομαλοποίηση στο ενεργειακό κόστος αλλά και στο κόστος της πρώτης ύλης».
Αθέμιτος ανταγωνισμός από τις «θερμές γωνιές» των μάρκετ στους φούρνους της γειτονιάς
Ο κ. Μούσιος ανέφερε ότι οι φούρνοι της γειτονιάς δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό από τις «θερμές γωνιές» που λειτουργούν στα μάρκετ και ουσιαστικά ψήνουν καταψυγμένο ψωμί. Αυτός – όπως υποστήριξε είναι η αιτία που έχει μειωθεί κατά 20% ο τζίρος στα αρτοπωλεία. Να σημειώσουμε ότι το κόστος παραγωγής του ψωμιού στους φούρνους είναι πολύ υψηλότερο καθώς περιλαμβάνει όλη τη διαδικασία ενώ στις ‘θερμές γωνιές’ μόνο το ψήσιμο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε έρευνα που έγινε το 2022 καταγράφηκε ότι έκλεισαν πανελλαδικά 800 φούρνοι ενώ άνοιξαν 500 θερμές γωνιές στα μάρκετ.
Έχει χαθεί ένα γεύμα με ψωμί από τα σημερινά νοικοκυριά
Εκτός από τις θερμές γωνιές των μάρκετ οι φούρνοι δέχονται έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό από τις νέες τάσεις διατροφής που έχει αντικαταστήσει τουλάχιστον ένα γεύμα με ψωμί στα σημερινά νοικοκυριά από διάφορα σνακ. Σύμφωνα με την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ η μέση μηνιαία κατανάλωση ψωμιού ανά νοικοκυριό υποχώρησε στα 8,1 κιλά το 2023 από περίπου 8,5 κιλά το 2022, ενώ η ημερήσια κατανάλωση υπολογίζεται στα 100 γραμμάρια ανά άτομο, όταν το 2011 ήταν 200 γραμμάρια.
Δεν υπάρχει μέλλον για τα παραδοσιακά αρτοποιεία
Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των αρτοποιών είναι ότι στα αρτοποιία που κλείνουν λόγω συνταξιοδότησης παρατηρείται μια δυσκολία να εξαγοραστούν ενώ τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση από την οικογένεια και έτσι μοιραία η επιχείρηση κατεβάζει ρολά. Όπως εξηγεί ο κ. Μούσιος: «Είναι μια απαιτητική δουλειά που ωστόσο άφηνε κέρδος. Αυτό όμως με τις νέες συνθήκες που επικρατούν έχει μειωθεί γι’ αυτό και δεν υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγορά των επιχειρήσεων όταν οι ιδιοκτήτες συνταξιοδοτούνται.