
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα των Γυναικών η κοινωνική λειτουργός του Συμβουλευτικού Κέντρου Κακοποιημένων Γυναικών Κομοτηνής, Ευ. Γουντουδάκη μιλά στο «Ε» για τα βήματα που γίνονται στον δρόμο της ισότητας των φύλων
Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών (8 Μαρτίου) μας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε πόσο μακριά έχουμε φτάσει ως προς την ισότητα των φύλων, αλλά και πόσο δρόμο έχουμε ακόμα να διανύσουμε για να την επιτύχουμε. Σίγουρα, φτάνοντας στο σήμερα, οι γυναίκες μιλούν πιο εύκολα για τις κακοποιητικές συμπεριφορές που υφίστανται. Ωστόσο, το κύριο ζητούμενο παραμένει να βρουν όλες τη δύναμη να αντιδράσουν, να εξωτερικεύσουν ό,τι βιώνουν, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται.
Η κοινωνική λειτουργός του Συμβουλευτικού Κέντρου Κακοποιημένων Γυναικών Κομοτηνής, Ευστρατία Γουντουδάκη, μιλά στο «Ε» για τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου και τις υπηρεσίες που προσφέρει στις γυναίκες θύματα κακοποίησης.
«Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής του Κέντρου Ερευνών για θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.) ανήκει στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και είναι μέρος ενός ευρύτερου δικτύου, το οποίο περιλαμβάνει 64 δομές. Σε αυτό το δίκτυο ανήκουν τα Συμβουλευτικά Κέντρα που εποπτεύονται από το Κ.Ε.Θ.Ι., τα Κέντρα που εποπτεύονται από τους δήμους, οι ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, δύο ξενώνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), καθώς και η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900», όπως αναφέρει.
Πάντα στο πλευρό των γυναικών – θυμάτων έμφυλης βίας και πολλαπλών διακρίσεων το Συμβουλευτικό Κέντρο της Κομοτηνής
Αναφορικά με το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής, ενημερώνει ότι λειτουργεί από το 2012 και αρχικά άρχισε να δέχεται και να υποστηρίζει γυναίκες από το 2013. Επιπλέον, παραμένει πάντα στο πλευρό των γυναικών που υφίστανται έμφυλη βία και πολλαπλές διακρίσεις, προσφέροντας, μέσω του επιστημονικού του προσωπικού, ψυχολογική, κοινωνική, εργασιακή και νομική υποστήριξη.
«Όλο το δίκτυο εργάζεται για την ενημέρωση, την προώθηση και την καθιέρωση πρακτικών και στρατηγικών που στοχεύουν στη θέσπιση πλαισίων με γνώμονα την ουσιαστική εξίσωση των δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών σε κάθε τομέα της επαγγελματικής, οικογενειακής και προσωπικής ζωής. Καθήκον μας είναι επίσης η ευαισθητοποίηση και η δικτύωση με άλλες υπηρεσίες», συμπληρώνει.
Η κ. Γουντουδάκη επισημαίνει πως δεν θα έπρεπε να περιμένουμε τις συγκεκριμένες ημέρες για να γίνουμε πιο ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι σε αυτά τα ζητήματα, καθώς η καθημερινότητα και τα περιστατικά που έρχονται στο φως καταδεικνύουν πως το πρόβλημα έχει πάρει ανυπολόγιστες διαστάσεις.
Βοηθητικός ο ρόλος των υπηρεσιών και των ΜΜΕ στην ανάδειξη αυτών των φαινομένων
Παρατηρεί μάλιστα ότι αυτά τα φαινόμενα υπήρχαν πάντοτε, αλλά τώρα αναδεικνύονται πιο εύκολα χάρη στην υποστήριξη που λαμβάνουν οι γυναίκες από τις υπηρεσίες, αλλά και με τη βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
«Οι γυναίκες μιλούν πιο εύκολα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε», δηλώνει.
1.100 γυναίκες κατά προσέγγιση έχει εξυπηρετήσει το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής από το 2013 έως σήμερα
«Από το 2013 έως και σήμερα, το Συμβουλευτικό Κέντρο της Κομοτηνής έχει δεχτεί και εξυπηρετήσει περίπου 1.100 γυναίκες. Ωστόσο, αυτό το νούμερο δεν είναι ενδεικτικό του φαινομένου, καθώς υπάρχουν πολύ περισσότερες γυναίκες που γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουν τη βία ή βρίσκονται σε κακοποιητικές σχέσεις. Επιπλέον, δεν αντικατοπτρίζει τον αριθμό των γυναικών που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε εμείς ως κέντρο».
Καταλήγει, ωστόσο, στο ότι σήμερα οι γυναίκες απευθύνονται πιο εύκολα σε σύγκριση με το παρελθόν, είτε μόνες τους είτε σε συνέχεια μιας συνέντευξης, συχνά μετά από επικοινωνία και συζήτηση με άλλες γυναίκες που έχουν ήδη λάβει στήριξη από τις δομές.
Ευ. Γουντουδάκη: «Το κατά πόσο είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές και σε δραστικές κινήσεις είναι πολυπαραγοντικό και εξαρτάται από την κάθε περίπτωση»
«Το κατά πόσο είναι έτοιμη μία γυναίκα να εγκαταλείψει μία κακοποιητική σχέση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αυτό που μας απασχολεί αρχικά είναι να βρει τη δύναμη η γυναίκα να απευθυνθεί σε μία υπηρεσία και να μιλήσει για όσα βιώνει. Από εκεί και πέρα, το αν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές και δραστικές κινήσεις είναι κάτι που εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση. Κάθε γυναίκα έχει μια ιδιαίτερη και μοναδική ιστορία», επισημαίνει.
«Σίγουρα, η αναζήτηση βοήθειας και στήριξης από κάποιον επαγγελματία είναι ένα σημαντικό βήμα. Εκτός από την επαγγελματική βοήθεια, εξίσου βοηθητική είναι η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος», σημειώνει η κ. Γουντουδάκη.
Αντ. Γκουτέρες: «Πρέπει να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα όσον αφορά στην νομική ισότητα»
Να υπενθυμίσουμε ότι το 2024 ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες είχε παραδεχθεί πως, παρά τις προσπάθειες και τους αγώνες των γυναικών και των κοριτσιών για ισότητα, τα εμπόδια είναι ακόμη πολλά και τεράστια.
«Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στεκόμαστε στο πλευρό των γυναικών και των κοριτσιών που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε την πρόοδο», τονίζει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
«Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τιμούμε τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο και χαιρετίζουμε όλα όσα έχουν επιτύχει στον αγώνα για ισότητα. Οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν προχωρήσει μπροστά γκρεμίζοντας εμπόδια, διαλύοντας στερεότυπα και οδηγώντας την πρόοδο προς έναν πιο δίκαιο και ισότιμο κόσμο», επισημαίνει στο μήνυμά του.
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναγνώρισε πως οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια. «Δισεκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια αντιμετωπίζουν την περιθωριοποίηση, την αδικία και τις διακρίσεις, ενώ η συνεχιζόμενη επιδημία της βίας κατά των γυναικών ντροπιάζει την ανθρωπότητα. Ο κόσμος μας εξακολουθεί να αντανακλά χιλιετίες ανδροκρατούμενων σχέσεων εξουσίας. Και η πρόοδος δέχεται επίθεση, με μια έντονη οπισθοχώρηση κατά των δικαιωμάτων των γυναικών». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντόνιο Γκουτέρες εκτιμά πως με τους σημερινούς ρυθμούς, η νομική ισότητα απέχει περίπου τριακόσια χρόνια και υπογραμμίζει την ανάγκη «να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα».
Καταληκτικά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε πως τα δικαιώματα των γυναικών είναι ένας αποδεδειγμένος δρόμος προς δίκαιες, ειρηνικές και ευημερούσες κοινωνίες και προτρέπει: «Μαζί, ας αναλάβουμε επείγουσα δράση για να τα κάνουμε πραγματικότητα».