Αρχική Ρεπορτάζ Θερμό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ενίσχυσης υφιστάμενων επιχειρήσεων

Θερμό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ενίσχυσης υφιστάμενων επιχειρήσεων

0

Μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση παρουσίαση; τριών προγραμμάτων στο Επιμελητήριο Ξάνθης από στελέχη της Ειδικής Διαχειριστικής και του ΕΦΕΠΑΕ-Ενίσχυση έως και 200 επιχειρήσεων στην ΑΜΘ – Μεγάλο εύρος επιλέξιμων δαπανών

Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τους Ξανθιώτες επιχειρηματίες για το πρόγραμμα της περιφέρειας με την κωδική επωνυμία: «Ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων της στρατηγικής RIS3 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»(Πρόσκληση ΑΜΘ64)» που διαπίστωσαν τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσία Διαχείρισης Προγραμμάτων της ΑΜΘ καθώς και του ΕΦΕΠΑΕ που είναι ο φορέας Διαχείρισης των προγραμμάτων στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου στο Επιμελητήριο Ξάνθης. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε επίσης και το πρόγραμμα με την επωνυμία  «Ενίσχυση επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για έρευνα και καινοτομία» (Πρόσκληση ΑΜΘ 65), το οποίο και άνοιξε χθες 24/2  καθώς και της υπό έκδοση Πρόσκλησηw «Δράσεις στήριξης υφιστάμενων και νέων κοινωνικών επιχειρήσεων Κ.ΑΛ.Ο. στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Προέδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κα Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη, η Ειδική Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης κα Φελίνα Καζάκου, ενώ ο Προϊστάμενος της ΕΥΔ Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη» κ. Παναγιώτης Κουδουμάκης και η Γενική Διευθύντρια του ΕΦΕΠΑΕ/Υποκατάστημα ΑΜΘ κα Σταυρούλα Αναστασίου παρουσίασαν τα προγράμματα και απάντησαν στις ερωτήσεις των παραβρισκόμενων.

 

 

Ενίσχυση έως και 200 επιχειρήσεων στην ΑΜΘ – Μεγάλο εύρος επιλέξιμων δαπανών

Όπως ανέφερε ο κ. Κουδουμάκης στο «Ε» το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την Πρόσκληση επιδότησης των επενδυτικών σχεδίων στις υφιστάμενες επιχειρήσεις. Ένα πρόγραμμα 30 εκ. ευρώ που διαχωρίζεται σε δύο καθεστώτα χρηματοδότησης, το de minimis με ελάχιστο επιχορηγούμενο προϋπολογισμό από 50.000 ευρώ και μέγιστο έως και 300.000 και το καθεστώς ΓΑΚ (Κανονισμός (ΕΕ) 651/2014) με ελάχιστο επιχορηγούμενο προϋπολογισμό της επένδυσης στα 300.000 ευρώ και μέγιστο στα 1 εκ. ευρώ, Η διάρκεια υλοποίησης των πράξεων είναι κατά μέγιστο είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία. έγκρισης των αποτελεσμάτων αξιολόγησης.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουδουμάκης υπολογίζεται ότι 200 επιχειρήσεις στην ΑΜΘ θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα ενώ οι επιλέξιμοι  ΚΑΔ αντιστοιχούν σε 15.000 επιχειρήσεις. Σ’ ότι αφορά τις επιλέξιμες δαπάνες ο κ. Κουδουμάκης ανέφερε πως έχουν μεγάλο εύρος και αφορούν: Εξοπλισμός για την προστασία του Περιβάλλοντος και Εξοικονόμηση Ενέργειας(Έως 40% επιχορηγούμενου προϋπολογισμού), Λοιπός Εξοπλισμός επιχείρησης (Έως 5% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού), Ψηφιακός εξοπλισμός γραφείου (Έως 20% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού), Παραγωγικός & Μηχανολογικός Εξοπλισμός (Έως 100% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού

Ηλεκτρικά Μεταφορικά Μέσα (επαγγελματικής ή μικτής χρήσης έως εννέα (9) θέσεων), έως 40% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού και έως 50.000€. Ως προς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα εκφράζεται μια επιφύλαξη καθόσον δεν έχουν αναπτυχθεί οι υποδομές για την λειτουργία τους(συνεργεία, σημεία φόρτισης κ.λ.π.). Όπως ανέφερε ο κ. Κουδουμάκης η προώθηση της ηλεκτροκίνησης αποτελεί  Κοινοτική Οδηγία. Αναφερόμενη σ’ αυτή την δαπάνη η Γενική Διευθύντρια του ΕΦΕΠΑΕ/Υποκατάστημα ΑΜΘ κα Σταυρούλα Αναστασίου πρόσθεσε πως θα υπάρξει πρόβλεψη και εφόσον μετά από έρευνα της επιχείρησης στην αγορά (π.χ. μηχανήματα έργου , φορτηγό κ.λ.π.) δεν βρεθεί όχημα ηλεκτροκίνητο θα επιδοτηθεί το συμβατικό. Να σημειώσουμε ότι στις μη επιλέξιμες δαπάνες ανήκουν, οι εργοδοτικές εισφορές για κατασκευαστικές εργασίες και οι δαπάνες που αφορούν σε δασμούς, φόρους, τέλη, κλπ., οι δαπάνες, για τις οποίες προσκομίζονται προς πιστοποίηση πάσης φύσεως παραστατικά αυτοτιμολόγησης (αποδείξεις δαπανών, τιμολόγια αυτοπαράδοσης κ.α), καθώς και τίτλοι κτήσης, οι δαπάνες για την έκδοση αδειών και οι Δαπάνες αγοράς και εγκατάστασης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης.

8 εκ. ευρώ για έρευνα  και καινοτομία και 2 εκ. ευρώ για μικροεπιχειρηματικότητα ευάλωτων ομάδων

Σ’ ότι αφορά το πρόγραμμα «Ερευνώ Καινοτομώ» προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ, η διαφοροποίηση σε σχέση με αυτά που υλοποιούνται από τομεακά προγράμματα του υπουργείου είναι ότι πλέον η επιχείρηση θα επιλέγει τον ερευνητή και όχι αντίστροφα. Σ’ αυτό το πρόγραμμα αναμένεται να επωφεληθούν 50 – 60 επιχειρήσεις. Τέλος το πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.)  επιδοτεί δράσεις στήριξης υφιστάμενων και νέων κοινωνικών επιχειρήσεων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη όπως Κοιν.Σεπ, συνεταιρισμών  και γενικώς την μικροεπιχειρηματικότητα  ευάλωτων ομάδων. Η επιδότηση αφορά το μισθολογικό κόστος.

 

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παραλαβή και έγκριση της συγκοινωνιακής μελέτης του πάρκινγκ

Ένσταση Φανουράκη στη συνεδρίαση της Δημοτική Επιτροπής γιατί δεν έχει γίνει θεώρηση από τ…