Αρχική Ρεπορτάζ Στο ναδίρ η καπνοκαλλιέργεια

Στο ναδίρ η καπνοκαλλιέργεια

0

15 φορές μικρότερη η παραγωγή– Μόνο 300 τόνοι από 5.000 παλαιότερα-Στα 5,50 ευρώ το κιλό η τιμή του  – Οι νέοι αγρότες δεν προτιμούν τον καπνό- Δεν έχει μέλλον η καλλιέργεια

Στο φόρτε της βρίσκεται η περίοδος της … «καπνοπούλησης» στα χωριά του βουνού και του κάμπου που καλλιεργούν μπασμά και Βιρτζίνια αντίστοιχα. Μια λέξη γνωστή στους παλαιότερους καθώς χρησιμοποιούνταν όταν ήθελαν να ψωνίσουν βερεσέ με τεφτέρι: «Θα σε πληρώσω στην καπνοπούληση», ήταν η συνηθισμένη έκφραση καθώς τότε περίμεναν να πάρουν χρήματα οι καπνοκαλλιεργητές.

 

Ο πρόεδρος της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ξάνθης Μιχάλης Πασχαλίδης

Αυξημένη φέτος η τιμή στον καπνό αλλά …δραματικά μειωμένη η παραγωγή

Οι καπνέμποροι οργώνουν τα χωριά αγοράζοντας τη φετινή σοδειά. Οι τιμές όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ξάνθης Μιχάλης Πασχαλίδης είναι 5,50 ευρώ το κιλό για τον μπασμά, μια αύξηση 50 λεπτών από πέρσι. Η τιμή στα Βιτρτζίνια έιναι 2,50 ευρώ το κιλό και αυτά στο σύνολό της απορροφώνται από την ΣΕΚΕ που έχει έχει ξηραντήρια όπου τα ξηραίνει. Ο μπασμάς πουλιέται σε δύο μεγάλες εταιρείες μεταποίησης. Να σημειώσουμε ότι έχει αλλάξει ένα κομμάτι της επεξεργασίας του καπνού και συγκεκριμένα το παστάλι που ανήκει στο παρελθόν. Τώρα ο καπνός έτσι όπως είναι αρμαθιασμένος όταν αποξηραθεί ελέγχεται υποτυπωδώς και κατευθείαν συσκευάζεται μέσα σε χαρτοκιβώτια. Παλαιότερα το παστάλι γινόταν με το χέρι φύλλο φύλλο και τοποθετούνταν σε δέματα τα οποία και φυλάσσονταν σε ειδικό χώρο.  Όλη η διαδικασία διαρκούσε από το φθινόπωρο έως και τον Ιανουάριο και δούλευαν καθημερινά όλα τα μέλη της οικογένειας.

300 τόνους η καπνοπαραγωγή στην Ξάνθη – 15 φορές μικρότερη από παλιότερα

Σβήνει χρόνο με τον χρόνο η καπνοπαραγωγή στην Ξάνθη: «Φτάσαμε να έχουμε παραγωγή μόνο 300 τόνους, όταν παλιότερα η Ξάνθη είχε 5 εκ. κιλά καπνό. Δηλαδή έχει 15 φορές μικρότερη παραγωγή», σημειώνει ο κ. Πασχαλίδης αναφερόμενος στην εποχή προ του 2006 οπότε και ήλθαν τα απάνω κάτω στον καπνό με την αλλαγή της ΚΑΠ και την μερική αποδέσμευση του προϊόντος. Τότε ήταν που ξεκίνησε και σταδιακά η μείωση της καπνοκαλλιέργειας στο νομό μας. Να σημειώσουμε αντίστοιχα ότι στην γειτονική μας Ροδόπη από 10 εκ. κιλά η παραγωγή έπεσε τα 3 εκ. κιλά.

Οι νέοι αγρότες δεν προτιμούν τον καπνό- Δεν έχει μέλλον η καλλιέργεια

«Μείναμε λίγοι. Κάποιες γυναίκες στο βουνό που βάζουν λίγα στρέμματα για να έχουν μια σύνταξη και κάποιοι λίγοι στον κάμπο που έχουν χρόνια που είναι καπνοπαραγωγοί. Νέοι αγρότες δεν βάζουν καπνό, στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες. Ο καπνός δεν έχει μέλλον και γιατί μειώνεται η κατανάλωση και αυτό φαίνεται από την μείωση των καπνιστών αλλά και γιατί ανάλογα με την εργασία που απαιτεί δεν έχει καλή τιμή. Δεν έχει κόστος παραγωγής αλλά έχει πολλά εργατικά. Και επειδή στην περιοχή μας όλα γίνονται από την οικογένεια του παραγωγού αν υπολογίσει κανείς το μεροκάματο που αφήνει μ’ αυτή την τιμή είναι μόνο 20 ευρώ. Ποιος δουλεύει για 20 ευρώ μεροκάματο;», τονίζει ο κ. Πασχαλίδης. Όπως διευκρίνισε ο κ. Πασχαλίδης οι καπνοκαλλιεργητές δεν έχουν κάποια επιδότηση για την παραγωγή τους όπως παλαιότερα αλλά μόνο για τα ιστορικά δικαιώματα που παίρνουν όλοι ανεξαρτήτως καλλιέργειας.

Τα ρόδια δεν προχώρησαν – Τα πάνω τους έχουν τα ακτινίδια

Πριν 10 χρόνια το ρόδι ήταν στο φόρτε του και πολλοί παραγωγοί φύτευσαν ροδώνες. Όμως, όπως μας αναφέρει ο κ. Πασχαλίδης οι προσδοκίες ήταν μεγάλες για τις αποδόσεις αλλά τα αποτελέσματα δεν τις επιβεβαίωσε. Γι’ αυτό και πολλοί αγρότες  ξερίζωσαν τα δέντρα τους. Αντίθετα μια δυναμική καλλιέργεια είναι το ακτινίδιο που έχει και παραγωγή και καλή τιμή γι’ αυτό και έχει την προτίμηση των αγροτών μας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ιστορική αναδρομή στα 60 χρόνια Θ.Λ.Ε. παρουσιάζει η Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών από τις 10:00 έως τις…