Ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Θράκη στις 2 έως 4 Φεβρουαρίου 2025, με στόχο την ενίσχυση της επαφής του κόμματος με την κοινωνία και τους φορείς της περιοχής – «Πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους πληγέντες κτηνοτρόφους να ξαναρχίσουν την επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική τους δραστηριότητα από το σημείο που την άφησε η κρίση», εξήγησε
Ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Θράκη στις 2 έως 4 Φεβρουαρίου 2025, με στόχο την ενίσχυση της επαφής του κόμματος με την κοινωνία και τους φορείς της περιοχής. Στις 4 Φεβρουαρίου, επισκέφθηκε την Ξάνθη, συνοδευόμενος από τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο, βουλευτή Δράμας και τομεάρχη Εσωτερικών, καθώς και από κλιμάκιο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου στην εκδήλωση για την κοπή πίτας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξάνθης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (ΑΜΘ). «Μετά την ολοκλήρωση αυτής της περιοδείας, θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την περιοχή», τόνισε, τονίζοντας ότι ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς στους τρεις νομούς της περιοχής: Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε ότι θα ζητηθεί συνεδρίαση της Βουλής με τα θέματα που τέθηκαν, καλώντας τους φορείς της περιοχής να συμμετάσχουν ενεργά και να εκφράσουν τις θέσεις τους.
«Μία τουφεκιά στον αέρα» το πόρισμα της διακομματικής
Σε ερώτηση του «Ε» σχετικά με το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για πολιτική υποκρισία, επισημαίνοντας ότι η διακομματική επιτροπή δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να υποκρίνεται και να παραπλανά την κοινή γνώμη. Δεν τον ενδιαφέρει η ουσία, μόνο η επικοινωνία», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση καθυστέρησε εσκεμμένα την εφαρμογή πραγματικών λύσεων, αφήνοντας τους πολίτες να περιμένουν άδικα, ενώ αναφέρει ότι η όλη διαδικασία ήταν μια καλή δικαιολογία για να μην γίνει τίποτα.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις επαφές του με τους τοπικούς φορείς, όπου διαπίστωσε ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, διαχειριστικός φορέας, ούτε δεσμευμένες χρηματοδοτήσεις» για την υλοποίηση του πορίσματος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «εξελίσσεται ως μία τουφεκιά στον αέρα».
Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το πόρισμα θα μπορούσε να έχει αντίκρισμα μόνο αν η κυβέρνηση αναλάμβανε το πολιτικό κόστος για ουσιαστικές παρεμβάσεις ή αν υπήρχε πολιτική αλλαγή.
«Η αλήθεια για τα Τέμπη δεν θα θαφτεί»
Ο κ. Φάμελλος ήταν ξεκάθαρος: η τραγωδία στα Τέμπη δεν είναι υπόθεση που μπορεί να παραμεριστεί. «Η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να ασχολείται με το έγκλημα των Τεμπών, κι αυτό επιβεβαιώνει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του στάθηκε εξαρχής δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών.
«Δεν μας κατηγορεί κανείς για εκμετάλλευση επειδή απαιτήσαμε να εξεταστούν όλοι οι μάρτυρες στην εξεταστική επιτροπή», σημείωσε, ενώ υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει την Κατερίνα Καρυστιανού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αρνείται να δώσει απαντήσεις στη Βουλή. «Καταθέσαμε αίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση. Πέρασαν δέκα μέρες και ο κ. Μητσοτάκης πήγε σε τηλεοπτική συνέντευξη, αλλά δεν έρχεται να μας εξηγήσει τι συνέβη», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει τον διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Επιπλέον, επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για προανακριτική επιτροπή, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα και δημοσιοποιηθούν όλα τα πορίσματα. «Περιμένουμε ακόμα μία δήλωση του κ. Μητσοτάκη που να διαβεβαιώνει πως δεν θα σταθεί εμπόδιο στην απόδοση δικαιοσύνης», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την πρόταση μομφής, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε με σαφήνεια ότι «τα πειστήρια είναι πλέον αδιάσειστα», μετά τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, στην οποία ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το κόμμα του εμπόδισε την εξεταστική επιτροπή να ανακαλύψει την αλήθεια. «Είπε ότι το μπάζωμα έγινε για καλό σκοπό», αλλά, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «αν ακόμα και για καλό σκοπό έγινε, παραμένει ποινικά κολάσιμη πράξη».
Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε επίσης στην επιθετική στάση του κ. Μητσοτάκη απέναντι στους γονείς των θυμάτων των Τεμπών, τονίζοντας την αντίφαση στις δηλώσεις του. «Είπε ότι παραπληροφορήθηκε όταν κατηγορηματικά δήλωνε ότι δεν υπήρχαν εύφλεκτα υλικά στο τρένο», γεγονός που επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα της υπόθεσης και οδηγεί σε αδιέξοδο τη σημερινή κυβέρνηση.
«Όλα αυτά οδηγούν σε μονόδρομο για την πρόταση μομφής», ανέφερε ο Φάμελλος, καταλήγοντας με τονίζοντας την πολιτική και ηθική υποχρέωση του κόμματός του να υποβάλει την πρόταση.
«Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» για τη στήριξη των κτηνοτρόφων
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη στήριξη των κτηνοτρόφων απέναντι στις απρόβλεπτες κρίσεις, όπως οι ζωονόσοι, η κλιματική κρίση, οι φυσικές καταστροφές και η ακραία άνοδος της θερμοκρασίας. «Η πολιτεία πρέπει να έχει την επάρκεια και την προετοιμασία ώστε να παρεμβαίνει έγκαιρα και αποτελεσματικά», τόνισε ο κ. Φάμελλος.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στην «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», έναν μηχανισμό που θα εξασφαλίζει πως το εισόδημα που χάνεται από τέτοιες κρίσεις θα καλύπτεται πλήρως. «Πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους πληγέντες να ξαναρχίσουν την επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική τους δραστηριότητα από το σημείο που την άφησε η κρίση», εξήγησε.
Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει:
- Ελάχιστο εισόδημα για την περίοδο που οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν.
- Αποκατάσταση του κεφαλαίου και κάλυψη των ζημιών.
- Στήριξη στο αυξημένο κόστος συντήρησης των κοπαδιών, ειδικά όταν οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να τα κρατούν εντός, αυξάνοντας τα έξοδά τους.
Με αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται να δώσει στους κτηνοτρόφους τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να αντέξουν τις κρίσεις και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους χωρίς ανεπανόρθωτες απώλειες.
Ωνάσεια: «Αυτά συμβαίνουν όταν μία καλή ιδέα έχει κακούς διαχειριστές»
«Βλέπουμε ότι οι πρωτοβουλίες του Ιδρύματος όσον αφορά την υγεία πιάνουν τόπο, προσθέτουν αξία, δεν αφαιρούν», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, υπογράμμισε πως η ευθύνη για τη δημόσια παιδεία και υγεία ανήκει πρωτίστως στην πολιτεία. «Δεν υποτιμούμε τις χορηγίες, αλλά δεν ξεχνάμε ότι η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίζει τις βασικές υπηρεσίες», τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για να ενισχύσει τη δημόσια παιδεία.
Ο κ. Φάμελλος εξέφρασε σοβαρούς προβληματισμούς για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει το πρόγραμμα των Ωνάσειων Σχολείων. «Η χορηγία έχει στόχο να στηρίξει μαθητές ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αλλά με τον τρόπο που υλοποιείται, κινδυνεύει να δημιουργήσει νέες ανισότητες», προειδοποίησε.
Η διαδικασία των εξετάσεων και η χρήση υφιστάμενων σχολικών κτηρίων, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να οδηγήσουν σε αποκλεισμούς αντί για ενίσχυση των μαθητών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. «Αυτά δυστυχώς συμβαίνουν όταν μία καλή ιδέα έχει κακούς διαχειριστές», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Μεταλλευτικές επενδύσεις: Ναι, αλλά με όρους
Αναφορικά με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή που αφορούν τον χρυσό, ερωτώμενος από το «Ε» ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη: «Η μεταλλευτική δραστηριότητα μπορεί να προσφέρει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη χώρα μας, αρκεί να τηρούνται οι κανόνες και ο χωροταξικός σχεδιασμός». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντίθετος στη μεταλλευτική βιομηχανία, καθώς μπορεί να προσφέρει προϊόν, θέσεις εργασίας και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, πρόσθεσε. Ωστόσο, «όταν αυτή η δραστηριότητα αναπτύσσεται χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις χρήσεις γης ή το περιβάλλον, τότε δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα».
Εξήγησε ότι μετά από αξιολόγηση συγκεκριμένων παραμέτρων, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ αυστηρός στην περίπτωση της εξόρυξης χρυσού, κυρίως για τη Χαλκιδική. «Δεν υπήρχαν περιβαλλοντικά αποτελεσματικές λύσεις για την επεξεργασία χρυσού, και παρά τις υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη, η μελέτη μεταλλουργίας δεν κατατέθηκε ποτέ, άρα δεν υπήρχε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο».
Για την περιοχή του Έβρου και της Ροδόπης, το περιφερειακό σχέδιο της ΑΜΘ προέβλεπε ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα δεν ήταν συμβατή με το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής. «Ερχόταν σε πλήρη σύγκρουση με τις χρήσεις γης και το περιβαλλοντικό απόθεμα», τόνισε.
«Δεν πρέπει να γενικεύουμε, χωρίς να εξετάζουμε τις συγκεκριμένες παραμέτρους κάθε επένδυσης», κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει επιστημονική μελέτη και να γίνονται επενδύσεις με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές ανάγκες».