Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025

0

Τεράστιες επενδύσεις
Διαβάζουμε και ακούμε πάρα πολλά για την Τεχνητή Νοημοσύνη εδώ και λίγο καιρό και όσα «φοβερά και τρομερά» μας περιμένουν στο επίπεδο της οικονομίας, των επιστημών, της εργασίας και γενικά στους περισσότερους τομείς της ζωής. Μάλιστα στον τομέα αυτόν επενδύονται τεράστια ποσά σ’ έναν άτυπο ανταγωνισμό των αναπτυγμένων χωρών να μην μείνουν πίσω στην κούρσα αυτή.
Στα μέσα Ιανουαρίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επενδύσεις 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τεχνητή Νοημοσύνη στο πλαίσιο του σχεδίου «Stargate». Νωρίτερα την Κυριακή η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η χώρα θα ενώσει τις δυνάμεις της με οκτώ χώρες, ενώσεις και εταιρείες για να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για την Τεχνητή Νοημοσύνη «γενικού ενδιαφέροντος», υπό την αιγίδα 11 πρωτοπόρων στην τεχνολογία αυτή.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη ύψους «109 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα γίνουν μέσα στα επόμενα χρόνια» στη Γαλλία.
«Αυτό είναι αντίστοιχο για τη Γαλλία με αυτό που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ με το «Stargate»», δήλωσε ο Μακρόν, παραμονές της διεθνούς συνόδου κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη που ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Παρίσι.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια για το Τριώδιο
Αναγνώστης της στήλης τηλεφώνησε και ζήτησε να πληροφορηθεί τι ακριβώς είναι αυτή η περίοδος του Τριωδίου που διανύουμε και που ξεκίνησε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου.
Το Τριώδιο είναι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος, η οποία ξεκινάει πάντα από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, ενώ κλείνει την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου (δηλ. μια μέρα πριν από την Κυριακή του Πάσχα). Το Τριώδιο για το 2025 «άνοιξε» στις 9 Φεβρουαρίου και κλείνει στις 19 Απριλίου και στην ουσία η διάρκειά του είναι 10 εβδομάδες.
Μέσα σ’ αυτήν την περίοδο συμπεριλαμβάνονται πολλές γιορτές, όπως είναι η Τσικνοπέμπτη, η Κυριακή της Αποκριάς, η Καθαρά Δευτέρα, η μεγάλη Σαρακοστή, η Κυριακή των Βαΐων, η Μεγάλη Εβδομάδα κ.α.
Ελπίζω ο συμπολίτης να μείνει ικανοποιημένος από την σύντομη ενημέρωση.
Γ.Δ.


Οι «μάχες» με τα κουνούπια
Κάθε χρόνο, χρόνια τώρα, στην Ξάνθη αλλά και σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, δίνεται μια μάχη. Μια δύσκολη μάχη μεταξύ χημικών εναντίον κουνουπιών.
Μάχες μεν, αλλά ο πόλεμος τόσα χρόνια δεν έχει τελικό νικητή. Μάχες, με νέα και παλιά όπλα, αλλά ο «εχθρός» δεν παραδίδεται. Χάνει μία και άλλες μάχες, αλλά όχι τον πόλεμο. Φέτος, στο οπλοστάσιο της περιφέρειας που δίνει την ετήσια μάχη της, θα ενταχθούν και τα γνωστά DRONE. Μ’ αυτά θα γίνουν οι γνωστοί αεροψεκασμοί των κουνουπιών, ενώ προγραμματίζεται στο να διπλασιαστούν οι ψεκασμοί για να απωθηθεί ο «εχθρός».
Παράλληλα, θα ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η προνυμφοκτονία με στόχο την δυνατόν πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Γ.Δ.


Μην «πυροβολείτε» την δικαιοσύνη
Νέα δεδομένα έρχονται στη δημοσιότητα για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Νέα βίντεο από κάμερες σε τούνελ λίγο πριν το δυστύχημα που δείχνουν την εμπορική αμαξοστοιχία και τα βαγόνια της. Δόθηκαν στις ανακριτικές αρχές από τον δικηγόρο της εταιρείας Security,  που της είχε αναθέσει ο ΟΣΕ τις υπηρεσίες Φύλαξης των εγκαταστάσεων με τεχνικά μέσα και περνούν από έλεγχο για την γνησιότητά τους. Αυτό όμως πυροδότησε νέο κύκλο αντιπαραθέσεων αλλά και συνωμοσιολογίας από όλους αυτούς που τόσο καιρό δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να «πυροβολούν» την δικαιοσύνη κλονίζοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου στον σπουδαιότερο θεσμό της δημοκρατίας.
Μ.Ξ.


Τα βίντεο που ανατρέπουν τις θεωρίες
Τις προηγούμενες ημέρες ήρθαν στη δημοσιότητα τρία βίντεο που κατατέθηκαν πρόσφατα στη δικογραφία των Τεμπών από τα οποία φαίνεται ότι στα τρία πρώτα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας, που υπήρχαν θεωρίες ότι υπήρχε εύφλεκτο υλικό, τελικά ήταν ανοιχτά βαγόνια που κουβαλούσαν σίδερα. Τα βίντεο έχουν δημιουργήσει μεγάλη αίσθηση και απορίες γιατί ένα τόσο σημαντικό στοιχείο, το οποίο περιορίζει κατά πολύ την πιθανότητα της ύπαρξης εύφλεκτου υλικού, δεν είχε κατατεθεί νωρίτερα! Να τελείωνε η θεωρία αυτή που έως τώρα αποτελούσε το βασικό επιχείρημα περί κυβερνητικής συγκάλυψης.
Η ιδιωτική εταιρεία φύλαξης (security) του ΟΣΕ που τα προσκόμισε στις ανακριτικές αρχές απάντησε ότι τώρα τα βρήκαν, είναι δύσκολο μεν να γίνει πιστευτό από την κοινή γνώμη, αλλά διόλου απίθανο, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το θέμα των Τεμπών αναζωπυρώθηκε πρόσφατα λόγω των ογκωδών συγκεντρώσεων. Απίστευτο ή όχι, η αλήθεια είναι ότι τα βίντεο αυτά όντως υπάρχουν, δεν δείχνουν εύφλεκτες ύλες και βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης.
Δεν είναι γνωστό αν η εταιρεία σεκιούριτι το έψαξε και τα βρήκε τώρα ή για κάποιον λόγο δεν το έδινε (η εταιρεία έχει την ασφάλεια στον ΟΣΕ από το 2017, επί ΣΥΡΙΖΑ) πάντως εφόσον αποδειχθεί αληθινό, τότε αλλάζει η εικόνα και η τροπή του αφηγήματος περί συγκάλυψης.
Τη Δευτέρα ο εφέτης ειδικός ανακριτής Λάρισας ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, προκειμένου να ελεγχθεί η γνησιότητα των βίντεο, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ. Είναι μάλλον απίθανο όσοι τα προσκόμισαν στον ανακριτή να τόλμαγαν να τα… πειράξουν, γιατί απλά θα μπλέξουν πολύ άσχημα. Ας περιμένουμε όμως λίγες ώρες να δούμε τι θα πουν οι ειδικοί….
Π.Κ.


Χαμηλές θερμοκρασίες
Συνεχίζονται οι χαμηλές θερμοκρασίες στη βόρεια Ελλάδα κυρίως. Ήδη, πολύ χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασίες σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες της Δευτέρας και της Τρίτης σε αρκετά ηπειρωτικά τμήματα. Σύμφωνα με το meteo η χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία εντοπίστηκε να καταγράφεται στο Οχυρό Νευροκοπίου με -11,20C. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου  οι οκτώ χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες της ημέρας παρουσιάστηκαν σε περιοχές όπως το Παρανέστι Δράμας (-10,2), Νευροκόπι (-9,9), Σέλι (-8,8) κ.α. Ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό πλησίασε τη χώρα από χθες το βράδυ από την περιοχή της κεντρικής Μεσογείου. Στην ουσία αυτό το σύστημα θα μεταφέρει περισσότερη σχετική υγρασία στην κατώτερη και μέση ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα και σε συνδυασμό με το κρύο που έχουμε ήδη, να βλέπουμε τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν σε υψόμετρο προς την κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα.
-Χειμώνα έχουμε αγαπητοί συμπολίτες, αισιοδοξείτε, μπροστά μας είναι το καλοκαίρι.
Γ.Δ.


Καλοκαιρινό δρομολόγιο Τουρισμού
Ενδιαφέρει τους συμπολίτες που προγραμματίζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Δηλαδή, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών τρίμηνη σύμβαση με τη Fast Ferries για το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη-Λήμνος- Άγιος Ευστράτιος-Λαύριο. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το δρομολόγιο που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, θα εκτελείται δύο φορές την εβδομάδα, για τις πρώτες 15 ημέρες με το πλοίο «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π» το οποίο εκτελεί ήδη το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη- Σαμοθράκη. Στη συνέχεια, θα αναλάβει το Αδαμάντιος Κοραής έως τη λήξη της τρίμηνης περιόδου.
Η σύνδεση αυτή, που κατά τα άλλα και σε σταθερή βάση αποτελεί πάγιο αίτημα των φορέων του Έβρου και ιδιαίτερα της Σαμοθράκης, προέκυψε όταν, ύστερα από δύο άγονες προσκλήσεις για τη γραμμή Καβάλα-Λήμνος-Άγιος Ευστράτιος-Λαύριο, το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών έκανε δεκτή την πρόταση της Fast Ferries να αναλάβει το δρομολόγιο με αφετηρία όμως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και όχι της Καβάλας.
Γ.Δ.


«Πέταξε το πουλί»


Νέο ποδοσφαιρικό θέμα σήμερα μετά από αυτό του πρόσφατου θανάτου του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή της χώρας Μίμη Δομάζου.
Πρόκειται για τον τερματοφύλακα Τάκη Οικονομόπουλο, κι αυτός του Παναθηναϊκού. Ο θρυλικός γκολκήπερ του τριφυλλιού που σφράγισε με την παρουσία του κάτω από τα δοκάρια τη μεγάλη πορεία προς τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ένας από τους κορυφαίους έλληνες τερματοφύλακες. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, λίγες ημέρες μετά την απώλεια του Στρατηγού Δομάζου.
Οι φίλαθλοι του ΠΑΟ είχαν δώσει το παρατσούκλι στον Οικονομόπουλο «το πουλί» διότι ήταν μοναδικός στο ψηλό παιγνίδι, όντας και ο ίδιος κοντά στα δύο μέτρα.
Γ.Δ.


Άνδρες ή γυναίκες μιλούν περισσότερο;
Τίποτε δεν αφήνουν χωρίς να το ερευνήσουν οι επιστήμονες. Από τα πλέον σοβαρά που αφορούν σημαντικούς τομείς κυρίως της υγείας των ανθρώπων (παθήσεις κλπ), μέχρι την σωστή διατροφή, τον ύπνο, την άσκηση και κάποια παράξενα όπως αυτό που ακολουθεί. Είχαν φαίνεται μια απορία οι επιστήμονες (άνδρες και γυναίκες) για το ποιοι τελικά μιλούν περισσότερο, οι άνδρες ή οι γυναίκες;
Αν σας ενδιαφέρει το θέμα διαβάστε ποιο είναι το αποτέλεσμα της έρευνας.
«Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα κατέγραψαν περισσότερους από 2.000 ανθρώπους για να διαπιστώσουν αν οι άνδρες ή οι γυναίκες είναι πιο ομιλητικές. Συνολικά, οι άνδρες μιλούσαν κατά μέσο όρο 11.950 λέξεις την ημέρα- αλλά οι γυναίκες το ξεπέρασαν αυτό με μέσο όρο 13.349 λέξεις την ημέρα, σύμφωνα με την Daily Mail. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι μικρότερη απ’ ότι είχε υποτεθεί προηγουμένως, σύμφωνα με την ομάδα. Παρά τα ευρήματα, οι ειδικοί λένε η υπόθεση ότι οι γυναίκες μιλούν περισσότερο από τους άνδρες είναι ένα «στερεότυπο» που φέρει συχνά αρνητικές συνδηλώσεις. Οι γυναίκες θεωρείται ευρέως ότι είναι πιο ομιλητικές, από τους άνδρες, λένε οι ειδικοί στη μελέτη. Η πανταχού παρούσα και η συχνά αρνητική χροιά αυτού του στερεότυπου καθιστά την αξιολόγηση της ακρίβειάς του σημαντική».
Γ.Δ.


Μετά τη ΡΟΔΟΠΗ κα το ακίνητο της ΣΕΒΑΘ στην οικογένεια Σαράντη
Λίγο πριν την καταληκτική ημερομηνία των υπογραφών  – που είναι σήμερα Τετάρτη – και την καταβολή του πλειστηριάσματος του 1.000.001 ευρώ για την εξαγορά του ακινήτου της ΣΕΒΑΘ διέρρευσε πως ο αγοραστής είναι μια γνώριμη εταιρεία στην Ξάνθη. Είναι η εταιρεία των αδελφών Σαράντη που εξαγόρασαν την Ροδόπη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο όμιλο του κλάδου σήμερα με brands όπως Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς, Αγνό, Δουμπιά, Κλιάφα. Επικοινωνήσαμε για περισσότερες πληροφορίες με τα κεντρικά της εταιρείας για να πληροφορηθούμε πως θα αξιοποιήσει το ακίνητο της ΣΕΒΑΘ αλλά επιφυλάχθηκαν για οποιαδήποτε πληροφορία πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Κυκλοφορούν διάφορες φήμες για μικρό εμπορικό κέντρο κ.λ.π. Τίποτε ακόμη δεν επιβεβαιώνεται ωστόσο σίγουρα για να το αγοράσει ο Όμιλος έχει σκοπό να κάνει κάποια επένδυση. Μάλιστα πληροφορίες μας ανέφεραν ότι η επένδυση αυτή θα είναι τέτοιας εμβέλειας που θα αλλάξει την Ξάνθη.
Κρατάμε μικρό καλάθι γιατί πολλές φορές ακούσαμε για μεγαλεπήβολα σχέδια που δεν υλοποιήθηκαν. Αλλά το ευχόμαστε όλοι!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025

Άρχισαν τα σενάρια εκλογών Άρχισαν τα σενάρια για εκλογές την περίοδο αυτή. Συνηθισμένα πρ…