
Μιλούν οι δήμαρχοι Ι
Χθες Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, ολοκληρώθηκε το διήμερο Φόρουμ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ΙΙΙ στην Αλεξανδρούπολη.
Η εφημερίδα μας δημοσίευσε ήδη περίληψη της εισήγησης του Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη. Στο σημερινό φύλλο δημοσιεύουμε συνοπτικά τις απόψεις των ανθρώπων της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης που αξίζουν κι αυτές να προβληθούν διότι αναφέρονται σε τοπικά θέματα.
Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μια περιοχή με μοναδική γεωγραφική και πολιτισμική θέση, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από προκλήσεις που επηρεάζουν την οικονομική της ανάπτυξη, τη δημογραφική της σταθερότητα και την επιχειρηματική της δυναμική. Οι τοπικές κοινωνίες δίνουν έναν διαρκή αγώνα για να διατηρήσουν τον πληθυσμό τους, να προσελκύσουν επενδύσεις και να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.
Παρά τις δυσκολίες, οι δήμαρχοι της περιοχής εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να ανατρέψουν τη φθίνουσα πορεία, απαιτώντας άμεση κρατική παρέμβαση και στοχευμένες πολιτικές στήριξης.
Γ.Δ.
Μιλούν οι δήμαρχοι ΙΙ
Ένα από τα κύρια προβλήματα που επισημαίνουν οι δήμαρχοι είναι η μαζική μετανάστευση, τόσο προς τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας όσο και προς το εξωτερικό. Η έλλειψη επαγγελματικών ευκαιριών και οι χαμηλές προοπτικές ανάπτυξης έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση του πληθυσμού, αφήνοντας πίσω μια γηρασμένη κοινωνία και μια υποστελεχωμένη αγορά εργασίας.
Οι δήμαρχοι ζητούν τη δημιουργία κινήτρων για την παραμονή των νέων στην περιοχή, όπως επιδοτήσεις επιχειρηματικής δραστηριότητας, φορολογικές ελαφρύνσεις και ενίσχυση των τοπικών υποδομών.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανάγκη ενίσχυσης του επιχειρείν, καθώς η τοπική οικονομία πλήττεται από την έλλειψη επενδύσεων και την περιορισμένη ανταγωνιστικότητα έναντι γειτονικών χωρών.
Γ.Δ.
Μιλούν οι δήμαρχοι ΙΙΙ
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη μείωση της φορολογίας, τη δημιουργία βιομηχανικών πάρκων και τη βελτίωση των διασυνοριακών εμπορικών υποδομών. Παράλληλα, οι δήμαρχοι υπογραμμίζουν τη σημασία της αξιοποίησης των γεωγραφικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, ώστε να καταστεί εμπορικός και τουριστικός κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
Η αναγκαιότητα αναβάθμισης των δημοσίων υπηρεσιών, της εκπαίδευσης είναι επίσης καίρια ζητήματα που απαιτούν λύσεις. Χωρίς βασικές παροχές και σύγχρονες υποδομές, η περιοχή αδυνατεί να συγκρατήσει τον πληθυσμό της κα να προσελκύσει νέους κατοίκους.
Οι δήμαρχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα: η περιοχή χρειάζεται άμεση και ουσιαστική στήριξη, όχι μόνο για να επιβιώσει αλλά και για να ευημερήσει. Με στοχευμένες πολιτικές, αναπτυξιακά έργα και έμπρακτη κρατική μέριμνα, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μπορεί να γίνει ένας δυναμικός πυλώνας ανάπτυξης, διατηρώντας τον ελληνικό της χαρακτήρα και ενισχύοντας την τοπική οικονομία.
Γ.Δ.
Μιλούν οι δήμαρχοι IV
Καταλληλότεροι από τους δημάρχους να αναφερθούν στα θέματα του τόπου τους, ίσως να μην υπάρχουν. Γνωρίζουν τα μεγάλα και τα μικρά προβλήματα, έρχονται σε άμεση επαφή μ’ αυτά, αλλά και τους δημότες τους οι οποίοι τους μεταφέρουν τα προβλήματα και ζητήματα της καθημερινότητας.
Οι δήμαρχοι στην παράθεση των απόψεών τους εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να ανατρέψουν τη φθίνουσα πορεία, απαιτώντας άμεση κρατική παρέμβαση και στοχευμένες πολιτικές, στήριξη αλλά και δικαίωμα αυτονομίας σε διάφορους τομείς, δηλαδή μια ουσιαστική αυτοδιοίκηση με δικούς της πόρους και επιλογές διαχείρισης υπέρ των βελτιώσεων των συνθηκών ζωής των κατοίκων.
Από την άλλη, ναι, υπάρχουν προβλήματα όπως το δημογραφικό που στην Περιφέρειά μας είναι έντονο.
Οι δήμαρχοι μιλούν, μίλησαν. Σημασία έχει να τους ακούσει η κεντρική κυβέρνηση διότι από κει ξεκινούν όλα.
Γ.Δ.
Ο μεγάλος θυμός
Υπάρχει μεγάλος θυμός στην ελληνική κοινωνία για την υπόθεση των Τεμπών και κανένα πόρισμα όσο τεκμηριωμένο και αν είναι δεν μπορεί να τον καταλαγιάσει κι αυτό εκφράζεται σήμερα. Ο θυμός κυρίως αφορά στο γιατί ακόμη δεν έχουν δοθεί απαντήσεις και αυτό είναι και το μελανό σημείο που αφήνει να εισχωρήσουν διάφορα σενάρια συνωμοσιολογίας, όπως επίσης και να αναπτύσσεται η αμφισβήτηση για το αν τελικά θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Αυτό εκμεταλλεύονται και κάποια πολιτικά κόμματα για να περάσουν το δικό τους αφήγημα και φυσικά να προσπορίσουν οφέλη. Και όσο πιο ακραία είναι η ρητορική τους τόσο πιο πολύ ανεβάζουν τα ποσοστά τους. Ας ελπίσουμε ότι στα συλλαλητήρια που θα γίνουν να πρυτανεύσει η λογική, και όχι η οχλαγωγία, να μην έχουμε έκτροπα που θα αμαυρώσουν αυτή την ημέρα του εθνικού πένθους.
Μ.Ξ.
Το πρώτο Πόρισμα για το ατύχημα στα Τέμπη
Παρακολούθησα την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου και την παρουσίαση του Πορίσματος της Επιτροπής του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων (ΕΟΔΑΣΑΑΜ).
Η επιτροπή που αποτελείτο από πέντε μέλη με ειδικές γνώσεις στο αντικείμενο της σύγκρουσης, σκοπό είχε την ανάδειξη των αιτιών του δυστυχήματος.
Έτσι, παρέθεσε μια σειρά από διαπιστώσεις όπως:
-Απώλεια σοβαρών στοιχείων της σύγκρουσης λόγω απομάκρυνσής τους.
-Μη εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος στο δίκτυο
-Η Πολιτεία διαχρονικά εγκατέλειψε τον σιδηρόδρομο
-Πιθανή παρουσία άγνωστου μέχρι τώρα καυσίμου να προκάλεσε τη φωτιά
Το Πόρισμα της Επιτροπής περιλαμβάνεται στο σύνολό του από 180 σελίδες με την αναλυτική αναφορά στην έρευνα για την ανάδειξη και μόνον των αιτιών του δυστυχήματος.
Γ.Δ.
Το κακό συνεχίζεται
«Κάποτε οι έξυπνοι θα αναγκαστούν να σωπάσουν, για να μην προσβάλλονται οι ηλίθιοι». (Ουμπέρτο Έκο)
Πόση αλήθεια, πόση σύγχρονη πραγματικότητα υπάρχει στα λόγια του Ιταλού καθηγητή και συγγραφέα. Μια ματιά να ρίξει κανείς στα σόσιαλ μίντια θα καταλάβει αμέσως τι ακριβώς εννοούσε ο Ιταλός φιλόσοφος.
Είναι αυτό που έχουμε αντιμετωπίσει όλοι λίγο-πολύ. Το φαινόμενο της «ελεύθερης έκφρασης» που τελικά έχει ξεφύγει από κάθε μέτρο λογικής (κυρίως) και ανάδειξης δήθεν απόψεων ανθρώπων αγραμμάτων, πνευματικά και ηθικά προβληματικών, αυτό που αποκαλούμε οι υπόλοιποι ηλίθιους.
Εκεί έχουμε φτάσει. Κάθε βαρεμένος να εκφέρει άποψη για θέματα υγείας, δικαστικά, στρατιωτικά, δικαιοσύνης και ό,τι άλλο πιστεύει το σαλεμένο μυαλό του ηλιθίου.
Κι έτσι, μπροστά σ’ αυτήν την επίθεση των ηλιθίων των τελευταίων χρόνων, οι έξυπνοι σιωπούν, δεν μιλούν. Εδώ φτάσαμε, και δεν υπάρχουν σημάδια βελτίωσης του κακού.
Γ.Δ.
Δυνατές ειρηνικές κινητοποιήσεις
Το μήνυμά του για τις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο του 3ου Φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που πραγματοποιείται 26 και 27 Φεβρουαρίου στην Αλεξανδρούπολη.
«Η ελληνική αστυνομία θα είναι παρούσα για να διαφυλάξει την ασφάλεια των πολιτών και των συγκεντρώσεων, ώστε οι πολίτες να προσέλθουν, να εκδηλώσουν τη θέλησή τους και να αποχωρήσουν με ασφάλεια και να επιτευχθεί πλήρως ο σκοπός της εκδήλωσης» είπε ο υπουργός αναφορικά με τις σημερινές κινητοποιήσεις για την τραγωδία των Τεμπών.
Η στάση της αστυνομίας θα κριθεί και αυτή, και ομολογουμένως ευχή και ευθύνη όλων είναι να διαφυλάξουν την εξέλιξη και ολοκλήρωση ειρηνικών κινητοποιήσεων παντού.
Ε.Δ.
Ο πλούτος είναι στο υπέδαφος
Ο τίτλος του σχολίου δεν είναι τυχαίος. Απεναντίας. Αποδίδει την πραγματικότητα κατά κυριολεξία. Ναι, ο πλούτος ο πραγματικός βρίσκεται στο έδαφος και στο υπέδαφος, δηλαδή πιο κάτω. Αλλού λιγότερο κι αλλού αρκετά κάτω.
Και για να κυριολεκτήσω, θα αναφέρω τις «σπάνιες γαίες», όλα αυτά τα μέταλλα με την μεγάλη αξία που έχει βάλει στο μάτι η Αμερική του Τραμπ και τα οποία βρίσκονται στην Ουκρανία.
Παράλληλα, στο υπέδαφος βρίσκονται τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, το νερό, το πλέον πολύτιμο αγαθό, άλλα πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός, τα διαμάντια και πολλά άλλα.
Στη γη, λοιπόν, στο χώμα, στα βουνά και τα λαγκάδια, στην θάλασσα, γύρω μας είναι ο πλούτος. Κάποιες δε χώρες έχουν ευνοηθεί από τον πλούτο αυτόν, άλλες έχουν λεηλατηθεί από τους ευρωπαίους με τις αποικίες και άλλες πασχίζουν τώρα να τον αξιοποιήσουν όπως η χώρα μας.
Γ.Δ.
Αμήν και πότε
Είναι μερικά έργα (μακρόπνοα μεν) που οι συνεχείς παρατάσεις μας κάνουν να ξεχνούμε ότι τα αναμένουμε. Θα θέσουμε ως πρωταθλητή τον κάθετο άξονα της Ξάνθης με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου τα 8 πρώτα χιλιόμετρα δημοπρατήθηκαν τον Ιανουάριο του 2018 και σύμφωνα με τις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών θα παραδοθεί το β’ τρίμηνο του 2025. Για τα υπόλοιπα (και με δεδομένο ότι το β’ τμήμα Μελίβοια-Δημάριο έχει κολλήσει στα δικαστήρια) «έχει ο θεός…»
Άλλο ανάλογο έργο, όχι της ίδιας καθυστέρησης βέβαια, είναι η αναβάθμιση του συνοριακού σταθμού στους Κήπους Έβρου, προϋπολογισμού 12,9 εκατομμυρίων ευρώ, που θα προσθέσει τέσσερις νέες διόδους εισόδου στην χώρα για τα βαρέα οχήματα και για τα ΙΧ. Σύμφωνα με τον Yφυπουργό Εσωτερικών, Eπικεφαλής στον τομέα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Γκιουλέκα, το έργο που δημοπρατήθηκε (επιτέλους) τον Ιανουάριο του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.
Η σύγκριση με την εξέλιξη των υποδομών από τις γειτονικές χώρες για την εξέλιξη και ασφάλεια των μεταφορών, στα δύο αυτά σημεία (για να μην πιάσουμε και το συνοριακό σημείο διέλευσης Καστανέων), είναι πραγματικά δραματική για τη χώρα μας, και αποτυπώνει την αδυναμία (;) κινητοποίησης των κρατικού μηχανισμού.
Ε.Δ.