Στο «Ε» μιλά ο πρόεδρος του Αγροτικού – Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής για την κατάσταση του αγροτικού τομέα του νομού – Ύστερα από τις κινητοποιήσεις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα επισκεφθεί τον Έβρο τη Δευτέρα
Έντονα προβλήματα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αλεξανδρούπολης, καθώς η περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες, με την κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση των ίδιων, να κωφεύει.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού – Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής στο «Ε», οι παραγωγοί βρίσκονται μπροστά σε μια συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση εξαιτίας των χαμηλών τιμών που επικρατούν για τα προϊόντα τους, ενώ το κόστος παραγωγής, με την αύξηση των τιμών σε καύσιμα και ρεύμα, συνεχώς αυξάνεται. Παράλληλα, οι εκτάσεις που καλλιεργούν δεν διαθέτουν τα απαραίτητα αρδευτικά και αποστραγγιστικά έργα, κάτι που περιορίζει δραματικά την παραγωγικότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει υπαρξιακή κρίση, καθώς πλήττεται από τη λειψυδρία και τις πληθωριστικές ανατιμήσεις, ενώ οι τοπικές επιπτώσεις από την ευλογιά των αιγοπροβάτων έχουν προκαλέσει σοβαρές απώλειες ζωικού κεφαλαίου.
Αντιμέτωποι με αυτές τις συνεχώς επιδεινούμενες συνθήκες, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στον Έβρο την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου πραγματοποιήσαν μηχανοκίνητη διαμαρτυρία με τρακτέρ προς την Αλεξανδρούπολη. Η πορεία κατευθύνθηκε προς το κτίριο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ), καθώς και στα κτίρια που στεγάζουν τα γραφεία του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Πάνω από 70.000 ζώα έχουν χαθεί στην ΑΜΘ, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες κτηνοτρόφων να βλέπουν το εισόδημά τους να καταρρέει
Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί έντονα την περιοχή είναι η επαναλαμβανόμενη εμφάνιση ζωονόσων, οι οποίες προκαλούν καταστροφικές συνέπειες για τον κτηνοτροφικό τομέα. «Κάθε δεκαετία έχουμε μία ή δύο ζωονόσους, και δυστυχώς η γειτνίαση με την Τουρκία κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη», λέει ο κ. Αλεξανδρής. Ο ίδιος αναφέρει ότι πάνω από 70.000 ζώα έχουν χαθεί στην ΑΜΘ, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες κτηνοτρόφων να βλέπουν το εισόδημά τους να καταρρέει. «Για πολλούς, η απώλεια του ζωικού τους κεφαλαίου είναι ανεπανόρθωτη, ενώ άλλοι αγωνίζονται να επιβιώσουν με τα ζώα που τους έχουν απομείνει, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει καραντίνα, αφού το κόστος σίτισης αυξάνεται διαρκώς», προσθέτει με έμφαση. Η έλλειψη άμεσης αποζημίωσης για τις απώλειες τους παραμένει ένα καυτό ζήτημα.
Η μηδική παραμένει στις αποθήκες
Ακόμα ένα πλήγμα για τους αγρότες ήταν η απαγόρευση διακίνησης της μηδικής λόγω της καραντίνας που επιβλήθηκε από τον Αύγουστο. «Πολλοί συνάδελφοί μας είχαν αποθηκεύσει μηδική για να την πουλήσουν το καλοκαίρι, αλλά η καραντίνα στέρησε την αγορά και τους άφησε χωρίς έσοδα», λέει ο κ. Αλεξανδρής. «Όλη αυτή η δουλειά πήγε χαμένη, και οι αγρότες που είχαν επενδύσει σε αποθηκεύσεις προϊόντων για την επόμενη περίοδο τώρα βρίσκονται σε αδιέξοδο», αναφέρει με απογοήτευση.
Ακόμα και σήμερα κτηνοτρόφοι είναι απλήρωτοι από απώλεια ζωικού κεφαλαίου τον Οκτώβριο
Όσον αφορά τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, ο κ. Αλεξανδρής αναγνωρίζει ότι υπήρξε μια πρώτη αντίδραση από τον Αύγουστο με την επίσκεψη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστου Κέλλα, στην περιοχή, τονίζοντας όμως ότι τα μέτρα καθυστερούν. «Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το πρόβλημα, υπήρξε μια κινητοποίηση και συζητήσεις με τις αρμόδιες αρχές», αναφέρει. «Περιμέναμε όμως πιο γρήγορη και αποτελεσματική ανταπόκριση, καθώς ακόμα και σήμερα, πολλοί κτηνοτρόφοι που έχασαν τα ζώα τους τον Οκτώβριο, δεν έχουν πληρωθεί», σημειώνει. Η ανησυχία του επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των ζημιών και στη δημιουργία νέων υποδομών και βάσεων, ώστε να υπάρξει μια οργανωμένη πρόληψη για την αντιμετώπιση των ζωονόσων στο μέλλον. «Χρειαζόμαστε ένα σύστημα που θα μπορέσει να προλαμβάνει τέτοια φαινόμενα και να προστατεύσει τον κτηνοτροφικό τομέα από μελλοντικές απώλειες», καταλήγει.
Οι κινητοποιήσεις είναι αποτέλεσμα της κωλυσιεργίας του Υπουργείου – Τη Δευτέρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας στην Αλεξανδρούπολη
Η αδιαφορία και οι καθυστερήσεις από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται να φτάνουν σε σημείο οριακό για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της ΑΜΘ, όπως αναφέρει ο κ. Αλεξανδρής. «Έχουμε στείλει αλλεπάλληλες προτάσεις και αιτήματα για λύσεις στα προβλήματα μας, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε λάβει καμία ενημέρωση», εξηγεί με απογοήτευση. Παρά τις συναντήσεις με τον υπουργό και τους υφυπουργούς, και την παρουσία του περιφερειάρχη κ. Τοψίδη στην Αθήνα για να ασκήσει πίεση, η κατάσταση παραμένει στάσιμη. «Ενώ όλοι καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, το Υπουργείο δεν έχει λάβει αποφάσεις. Οι υποσχέσεις και οι συζητήσεις δεν αρκούν πλέον», τονίζει.
Η απογοήτευση είναι εμφανής και στο γεγονός ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις και τις προσπάθειες να καταγραφούν τα προβλήματα, η απάντηση από το Υπουργείο παραμένει ασαφής. «Η τελευταία συνάντηση με τον κ. Σταμενίτη στη Ροδόπη ήταν καθοριστική. Ζητήσαμε να δοθούν επιτέλους ξεκάθαρες απαντήσεις – είτε θετικές, είτε αρνητικές – από το Υπουργείο, γιατί το να συζητάμε συνεχώς χωρίς απόφαση δεν είναι αποδεκτό πια», εξηγεί ο κ. Αλεξανδρής.
Ακόμα και σήμερα, η απάντηση από το Υπουργείο δεν έχει φτάσει, και για τον λόγο αυτό, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι προχώρησαν στην απόφαση να κινητοποιηθούν. «Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να βγούμε στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης, για να φέρουμε στο προσκήνιο τα προβλήματά μας», αναφέρει. Ωστόσο, ο ίδιος δείχνει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς, όπως λέει, ο υπουργός ανταποκρίθηκε στις κινητοποιήσεις τους και προγραμματίζεται επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη τη Δευτέρα. «Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα μας δώσει απαντήσεις και λύσεις», καταλήγει.
Αλλάζουν υπουργοί και πρόσωπα, αλλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει ίδιος
Το πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ αναδεικνύεται ως μια από τις μεγαλύτερες πηγές ανησυχίας για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, όπως επισημαίνει ο κ. Αλεξανδρής. «Δυστυχώς, οι αλλαγές στους υπουργούς και στις διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, που διορίζονται από την ίδια κυβέρνηση, δεν έχουν οδηγήσει σε βελτίωση. Ένα μεγάλο κομμάτι του αγροτικού κόσμου συνεχίζει να είναι κακοπληρωμένο και να αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις», τονίζει. Ο πρόεδρος του Αγροτικού – Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης καταλογίζει μεγάλη ευθύνη στην εξαιρετικά περίπλοκη και διάσπαρτη κατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων, που θεωρεί ότι γίνεται με «έντεχνο» τρόπο, με αποτέλεσμα πολλά κεφάλαια να χάνονται. «Αυτά τα χρήματα που θα έπρεπε να καταλήγουν στις τσέπες των αγροτών που παράγουν καταλήγουν σε διάφορες εταιρείες, είτε πιστοποιητικές είτε άλλου είδους», αναφέρει.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου εξηγεί ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο για τους αγρότες, αφού η γραφειοκρατία και η πολυπλοκότητα της διαδικασίας δεν επιτρέπουν στους παραγωγούς να λάβουν άμεσα τα χρήματα που δικαιούνται. «Για αυτό το λόγο, πιστεύουμε ότι χρειάζεται να υπάρξουν μόνο ένα ή δύο οικολογικά σχήματα ανά κλάδο», τονίζει, εξηγώντας ότι αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή της γραφειοκρατίας, ενώ θα εξασφαλίσει έναν πιο οργανωμένο και διαφανή έλεγχο, με θετικό αντίκτυπο για τον Έλληνα παραγωγό. «Η διαφάνεια και η ορθολογική κατανομή των επιδοτήσεων είναι το μόνο που μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα για τους παραγωγούς», καταλήγει.
Χαμηλή τιμή στο χωράφι, υψηλή τιμή στο ράφι
Ο κ. Αλεξανδρής αναφέρεται στην έντονη αντίφαση που παρατηρείται μεταξύ της τιμής που πληρώνει ο καταναλωτής και της τιμής που λαμβάνουν οι παραγωγοί για τα προϊόντα τους. «Για παράδειγμα, το ρύζι στον Έβρο το πουλάμε 0,36 ευρώ το κιλό, ενώ στο ράφι φτάνει πάνω από δύο ευρώ το κιλό», σημειώνει, υπογραμμίζοντας τη σοβαρή απόκλιση τιμών. Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με το σιτάρι, το οποίο ανέβηκε σε τιμή, και μαζί του ανέβηκαν και οι τιμές των αλεύρων και του ψωμιού. Ωστόσο, παρόλο που η τιμή του σιταριού έπεσε, «η τιμή του ψωμιού παρέμεινε υψηλή για τον καταναλωτή».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την κατάσταση αυτή, όπου ο παραγωγός αναγκάζεται να πουλά σε «μη βιώσιμες» τιμές, ενώ ο καταναλωτής πληρώνει πολύ περισσότερα, χωρίς το παραμικρό όφελος για τον αγρότη. «Αυτό που συμβαίνει είναι μια αποκομμένη κατάσταση, όπου όλοι βγαίνουν χαμένοι εκτός από τους μεσάζοντες», αναφέρει με έντονο προβληματισμό.
Επιπλέον, ο κ. Αλεξανδρής επισημαίνει ότι οι διεκδικήσεις του Συλλόγου δεν περιορίζονται μόνο στα συμφέροντα των αγροτών της περιοχής. «Δεν διεκδικούμε μόνο για εμάς, αλλά για όλο τον αγροτικό κόσμο – είτε στη Θράκη, είτε στη Θεσσαλία», καταλήγει, τονίζοντας ότι οι αγώνες τους είναι για την ευημερία και την ανάπτυξη όλου του αγροτικού τομέα στη χώρα.