Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο Κυριάκος Πιερρακάκης παίρνει απόσταση από την «επιθετική» γραμμή Γεωργιάδη – Βορίδη

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης παίρνει απόσταση από την «επιθετική» γραμμή Γεωργιάδη – Βορίδη

0

Ο πρόσφατα διαγραφείς από το κυβερνών κόμμα, Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του τονίζει ότι «δεν νοείται η κυβέρνηση να αντιδικεί με τους συγγενείς των θυμάτων και τους πολίτες» – Ο πρώην βουλευτής ΝΔ Κώστας Τζαβάρας εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από τις αρχές και την κυβέρνηση

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο κ. Πιερρακάκης, σχολίασε το συλλαλητήριο της 28ης Φεβρουαρίου και τις πολιτικές εξελίξεις που προκύπτουν από αυτήν, καταδικάζοντας την προσέγγιση κυβερνητικών στελεχών όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, οι οποίοι υπερασπίστηκαν τη γραμμή ότι οι συμμετέχοντες στα συλλαλητήρια «πριμοδοτούν» την αντιπολίτευση.

Ο κ. Πιερρακάκης, απαντώντας στην τοποθέτηση αυτή, δήλωσε πως δεν θα υποδείξει στους πολίτες τι να κάνουν, αφήνοντας τους να κρίνουν ελεύθερα τη στάση τους. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, όπως ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Ανδρουλάκης, «καπηλεύονται» την τραγωδία και την χρησιμοποιούν για πολιτικούς σκοπούς. Ο Πιερρακάκης επικέντρωσε την κριτική του στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να συνδέσει τη τραγωδία των Τεμπών με προσωπικές πολιτικές επιδιώξεις και εκλογικά οφέλη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο καθένας κρίνεται για τη στάση του».

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει δίπλα στους πολίτες και θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη, ενώ τάχθηκε υπέρ της πλήρους και γρήγορης διαλεύκανσης της υπόθεσης. Ωστόσο, η κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση για την «αλλαγή στάσης» της κυβέρνησης σε σχέση με τα Τέμπη, δεν τον άφησε αδιάφορο. Για τον ίδιο, οι ενέργειες της αντιπολίτευσης αναδεικνύουν την επιθυμία τους να εκμεταλλευτούν μια τραγωδία με πολιτική σκοπιμότητα.

Σαμαράς: «Δεν νοείται να αποδίδεται πολιτική πρόθεση σε ανθρώπους που διαμαρτύρονται για να απαιτήσουν δικαιοσύνη και ασφάλεια»

Αντιπαράθεση προκλήθηκε και από τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εκφράζει την κάθετη διαφωνία του με τη στάση της κυβέρνησης και ιδιαίτερα με τις δηλώσεις των Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη. Σε συνέντευξή του στην HuffPost Greece, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι είναι απόλυτο δικαίωμα των συγγενών των θυμάτων να απαιτούν την αλήθεια και την τιμωρία των υπευθύνων, αλλά και να συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις. Δήλωσε μάλιστα πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να αντιδικεί με τους συγγενείς των θυμάτων ή τους πολίτες που θέλουν να τους συμπαρασταθούν, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Άνθρωποι είμαστε, πάνω απ’ όλα».

Η κριτική του Σαμαρά επικεντρώθηκε στην πολιτική γραμμή που υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, οι οποίοι υποστήριξαν ότι όσοι συμμετέχουν στα συλλαλητήρια ενδεχομένως να υποστηρίζουν την Ζωή Κωνσταντοπούλου και να ενισχύουν τις πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στην κυβέρνηση. Ο Σαμαράς απάντησε ξεκάθαρα λέγοντας πως δεν νοείται να αποδίδεται πολιτική πρόθεση σε ανθρώπους που διαμαρτύρονται για να απαιτήσουν δικαιοσύνη και ασφάλεια.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να εμποδίσει τους πολίτες να διαδηλώσουν, εφόσον πρόκειται για ειρηνικές κινητοποιήσεις. Υποστήριξε ότι από μια τέτοια εκδήλωση διαμαρτυρίας δεν απειλείται η δημοκρατική ομαλότητα, και σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τα αιτήματα των πολιτών και να δράσει ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια στους σιδηροδρόμους.

«Ρήγμα» στο εσωτερικό της ΝΔ

Όπως αναφέρει η Βίκυ Σαμαρά σε σχετικό ρεπορτάζ της, οι σαμαρικοί βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ πάντως είτε σιωπούν μετά τη διαγραφή Σαμαρά, είτε όπως οι κ. κ. Γεωργιάδης και Βορίδης υπερθεματίζουν την κυβερνητική γραμμή προσδοκώντας στην επανεκλογή τους. Ενώ σειρά πρώην βουλευτών, πολιτευτών και πρώην κομματικών στελεχών –που βρίσκονται πάντως ούτως ή άλλως στο γαλάζιο περιθώριο και δεν έχουν με τις σημερινές συνθήκες ελπίδες επανεκλογής- δηλώνουν ότι παραιτούνται από το κυβερνητικό κόμμα εκφράζοντας τη στήριξη τους στον πρώην πρωθυπουργό.

Τελευταία «κρούσματα» ο πρώην βουλευτής Πιερίας, Δημήτρης Χριστογιάννης, που με επιστολή του στη γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα ζήτησε να διαγραφεί από το κυβερνών κόμμα. Και ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ, Κώστας Ζωντανός, που παραμένει στη ΝΔ αλλά δεν έχει κομματικό αξίωμα και ο οποίος με άρθρο του υμνεί τον κ. Σαμαρά. Ενώ ο πρώην βουλευτής Καστοριάς, Ζήσης Τζηκαλάγιας, αν και πάλαι ποτέ μητσοτακικός, σε επιστολή παραίτησης του από τη ΝΔ του αναφέρεται μεταξύ άλλων στις παρεμβάσεις του κ. Σαμαρά, αλλά και του Κώστα Καραμανλή για τα εθνικά θέματα.

Ο πρώην βουλευτής Κώστας Τζαβάρας καταγγείλει το σύστημα διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πατρίς» της Ηλείας, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας, ανέφερε σοβαρές καταγγελίες για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και τη Δικαιοσύνη σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών. Ο κ. Τζαβάρας υποστήριξε ότι η «αποκατάσταση» του χώρου της σύγκρουσης των τρένων είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων και την αλλοίωση των ίχνων του ατυχήματος, καθιστώντας δύσκολη τη διαλεύκανση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη.

Ο πρώην υπουργός επικαλέστηκε τις δηλώσεις της εισαγγελέως εφετών Λάρισας, η οποία είχε επισημάνει τις σοβαρές δυσκολίες στην πλήρη συγκέντρωση και αξιοποίηση των ευρημάτων λόγω των παρεμβάσεων στον τόπο του δυστυχήματος. «Η πλήρης συγκέντρωση και αξιοποίηση όλων των ευρημάτων καθίσταται δυσχερής, αν όχι αδύνατη», ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του Κώστα Τζαβάρα για το «μπάζωμα» του χώρου.

Αναφερόμενος στις νομικές συνέπειες της τραγωδίας, ο Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι αντί για τις αναγκαίες κακουργηματικές διώξεις, η υπόθεση οδηγείται σε δίκη για πλημμεληματική ανθρωποκτονία εξ αμελείας, υποστηρίζοντας πως η τραγωδία οφείλεται σε «ανθρώπινο λάθος» του σταθμάρχη. Ο ίδιος εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από τις αρχές και την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση του περιστατικού και αδικία προς τα θύματα.

Ο πρώην βουλευτής δεν δίστασε να καταγγείλει και το σύστημα διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, λέγοντας ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να διορίζει δικαστές χωρίς να τηρούνται αξιοκρατικά κριτήρια, γεγονός που υπονομεύει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τον κ. Τζαβάρα, το ισχύον συνταγματικό καθεστώς διορισμού των ανώτατων δικαστών από την κυβέρνηση «διευκολύνει την εξάρτηση και τον επηρεασμό της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία». Παράλληλα, καταδίκασε τη δημιουργία κλίματος «συναλλαγής» που διαβρώνει την αμεροληψία και αντικειμενικότητα του δικαστικού σώματος, εξηγώντας πως η πρακτική αυτή οδηγεί στην παθογένεια του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Μητσοτάκη με Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ

Στρατηγική συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ενέργειας, συζητήθηκε κατά την επίσκεψ…