
Απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος από τον πρόεδρο της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Ξάνθης, Παντελή Γρηγόρη-Επιτακτική ανάγκη ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλά υπάρχει και ο ψηφιακός …αναλφαβητισμός
Τουρισμός και εστίαση είναι οι δύο κλάδοι που εντάσσονται στο καθεστώς πλήρους εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από την 1η Μαρτίου. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με την Διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου το αρμόδιο υπουργείο ότι εργοδότες και εργαζόμενοι στους δύο αυτούς κλάδους θα πρέπει να έχουν «εκπαιδευτεί» και να είναι έτοιμοι για την εφαρμογή του συστήματος.
Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα έχει εφαρμοστεί ήδη στις τράπεζες, στα σούπερ μάρκετ και το λιανικό εμπόριο με πολύ θετικά αποτελέσματα ως προς την επίτευξη του στόχου που είναι η πάταξη της αδήλωτης εργασίας με παράλληλη αύξηση των κρατικών εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Απαντήσεις σε ερωτήματα για την χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε τουρισμό και εστίαση
Ποια είναι τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί; Ποιες οι ελλείψεις του συστήματος; Πόσο έτοιμοι είναι οι εργαζόμενοι αλλά και οι εργοδότες για την ορθή χρήση του συστήματος; Πως θα αντιμετωπιστούν τα τεχνικά προβλήματα όπως διακοπή ρεύματος internet; Πως θα ληφθούν υπ’ όψιν οι εργασιακές ιδιαιτερότητες των κλάδων αυτών, τα ευέλικτα ή κυλιόμενα ωράρια κ.λ.π. είναι κάποια από τα ερωτήματα που κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Ξάνθης, Παντελής Γρηγόρη. Οι λογιστές είναι ένας κλάδος άμεσα εμπλεκόμενος καθώς παρέχουν υπηρεσίες…παντός είδους και στις επιχειρήσεις των δύο αυτών κλάδων.
Ειδικότερα ο κ. Γρηγόρη επεσήμανε πως όπως και με την εφαρμογή του συστήματος MyData, το e – efka, το sepenet (εφαρμογή της Επιθεώρησης Εργασίας) σ’ όλα έχουν παρουσιαστεί δυσλειτουργίες και σωρεία προβλημάτων. : «Η εφαρμογή του συστήματος της ψηφιακής κάρτας στην εστίαση και στον τουρισμό που είναι οι δυο μεγάλοι οικονομικοί πυλώνες θα παρουσιάσει αρκετά προβλήματα. Πρωτίστως στις υποδομές που ως γνωστόν δεν είναι ίδιες σ’ όλες τις περιοχές και σ’ όλες τις πόλεις της χώρας. Για παράδειγμα η Ξάνθη που είναι μια αρκετά μεγάλη πόλη παρουσιάζει προβλήματα με τις οπτικές ίνες, με το ρεύμα, έχουμε συχνές διακοπές στο internet. Αυτό θα δημιουργεί προβλήματα στο «χτύπημα» της κάρτας από τον εργαζόμενο που θα δηλώνεται η έναρξη και η λήξη του ωραρίου του που έχει δηλωθεί από τον εργοδότη στην ΕΡΓΑΝΗ. Βέβαια υπάρχει πρόβλεψη στο νόμο για διάφορες περιπτώσεις λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιομορφίες των κλάδων, όπως όσοι εργάζονται εκτός της φυσικής έδρας τους, όσοι κατά τη διάρκεια του ωραρίου χρειάζεται να φύγουν από την επιχείρηση, όσοι έχουν πιο ευέλικτο ωράριο. Για όλα υπάρχουν ρυθμίσεις και υπάρχουν επίσης συστήματα ειδοποίησης από εταιρείες. Πρέπει όλα αυτά να τα δούμε στην πράξη και να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο σύστημα».
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο ψηφιακός …αναλφαβητισμός
Αναφορικά με το κατά πόσο θα μπορέσουν να ανταποκριθούν κάποιοι εργοδότες ή εργαζόμενοι που δεν έχουν εξοικείωση με την ψηφιακή τεχνολογία οι αποκαλούμενοι «ψηφιακά αναλφάβητοι», ο κ. Γρηγόρη επισημαίνει: «Πρέπει να αλλάξει όλη η κουλτούρα σ’ αυτό το θέμα και πρέπει όλοι να μπουν στην διαδικασία να μάθουν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία γιατί διαφορετικά περιθωριοποιούνται. Πρέπει να εκπαιδευτούν πρώτα απ’ όλους οι εργοδότες και να επωμιστούν και το κόστος της ενημέρωσης των εργαζομένων τους. Είναι δύσκολο εγχείρημα αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει και υπάρχουν και εξειδικευμένες επιχειρήσεις που θα τους βοηθήσουν.
Θεαματικά αποτελέσματα από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στις τράπεζες και στα μάρκετ
Ο κ. Γρηγόρη εξήγησε πως το σύστημα είχε μεγάλη απόδοση σε κλάδους όπως ο τραπεζικός που θεωρούνται ότι είχε ελάχιστα ποσοστά αδήλωτης εργασίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από την εφαρμογή του συστήματος της ψηφιακής κάρτας στις τράπεζες τα κρατικά έσοδα σε ασφαλιστικές εισφορές αυξήθηκαν κατά 60% ενώ στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και στα εργοστάσια περίπου στο 20%: «Υπολογίζεται ότι τα κρατικά έσοδα θα είναι υπερδιπλάσια από τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού που έχει μεγάλα ποσοστά αδήλωτης εργασίας.».
Χρηστικές πληροφορίες για την ψηφιακή κάρτα εργασίας
Όπως αναφέρεται την εγκύκλιο: «Η ευθύνη για την ορθή εφαρμογή του συστήματος της ψηφιακής κάρτας εργασίας, για την ορθή χρήση της από τον εργαζόμενο καθώς και για την τήρηση του ψηφιακά δηλωθέντος ωραρίου βαρύνει τον εργοδότη. Η σήμανση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την ψηφιακή δήλωση του ωραρίου εργασίας, αποτελεί υποχρέωση του εργαζομένου που δεν μπορεί να υποκατασταθεί κατ΄άλλο τρόπο από τον εργοδότη (π.χ. συμπλήρωση ελλιπών «χτυπημάτων» από τον εργοδότη).
Γενικά, η σήμανση της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την πραγματική έναρξη ή την πραγματική λήξη της απασχόλησης στις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.