![](https://empros.gr/wp-content/uploads/2024/12/vouli-ok-768x438-1.jpg)
Η μεγαλύτερη συναίνεση καταγράφηκε στον τομέα της Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής, ενώ ο τομέας της Οικονομίας σημείωσε τη χαμηλότερη νομοθετική συναίνεση
Σύμφωνα με την ετήσια μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ), η νομοθετική συναίνεση της αντιπολίτευσης στα νομοσχέδια της κυβέρνησης καταγράφηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004. Στην περίοδο Ιούλιος 2023 – Δεκέμβριος 2024, το ποσοστό νομοθετικής συναίνεσης διαμορφώθηκε μόλις στο 11,4%, ενισχύοντας την εικόνα της πολιτικής πόλωσης στο Κοινοβούλιο.
Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει τη μεγαλύτερη νομοθετική συναίνεση με 26,4%, αν και σημαντικά μειωμένο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2019-2023, όταν το ποσοστό του ήταν 49,4%. Ακολουθούν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης με ποσοστά πολύ χαμηλότερα του 13%, με το ΚΚΕ να μην καταγράφει καμία νομοθετική συναίνεση (0%) και κόμματα όπως η Νέα Αριστερά, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη να καταγράφουν επίσης χαμηλά ποσοστά.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η νομοθετική συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο λειτουργεί ως αξιωματική αντιπολίτευση στην παρούσα Βουλή, βρίσκεται στο 26,4%, κοντά στο επίπεδο του 2007-2009, όταν το κόμμα βρισκόταν για τελευταία φορά σε αυτήν την θέση.
Η μελέτη καταδεικνύει επίσης τις σημαντικές διαφοροποιήσεις στην τάση της συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων. Οι Σπαρτιάτες, για παράδειγμα, κατέγραψαν αύξηση 6,7 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ το ΠΑΣΟΚ, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας παρουσίασαν πτώση της νομοθετικής τους συναίνεσης.
Η μεγαλύτερη συναίνεση καταγράφηκε στον τομέα της Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής, ενώ ο τομέας της Οικονομίας σημείωσε τη χαμηλότερη νομοθετική συναίνεση.
Η μελέτη αυτή τονίζει την αυξανόμενη πόλωση και τη δυσκολία επίτευξης συναίνεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Βουλή, γεγονός που έχει σημαντικές πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις.