Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ: «Να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Θρακικό Πέλαγος»

Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ: «Να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Θρακικό Πέλαγος»

0

Η «Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ» με επικεφαλής τον Διονύση Κλάδη ζητά την αναθεώρηση της επένδυσης, επικαλούμενη σοβαρές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες

Μετά από την πρόσφατη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης από επιστήμονες, οι ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη ενισχύθηκαν. Η προγραμματισμένη επένδυση αφορά δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 600 MW, που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της στρατηγικής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ», με επικεφαλής τον Περιφερειακό Σύμβουλο Διονύση Κλάδη, εκφράζει τη διαφωνία της με το έργο, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη επένδυση εντάσσεται στον ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων στον τομέα της ενέργειας, και αποκαλεί τις υποσχέσεις του υπουργού για «αντισταθμιστικά οφέλη» ως «χάντρες και καθρεφτάκια για ιθαγενείς».

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρει ότι «η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας» δεν οδηγεί στην ενεργειακή αυτονομία και τη μείωση του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά, αντίθετα, καθιστά τα λαϊκά νοικοκυριά επιβαρυμένα με τα τέλη των ΑΠΕ, ενώ ταυτόχρονα η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πλήττεται από υψηλή ενεργειακή φτώχεια.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει επίσης τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους. Η επένδυση ενδέχεται να έχει καταστροφικές συνέπειες για την αλιεία, την πανίδα και τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα επηρεάσει τα θαλάσσια ρεύματα που συντηρούν τα ιχθυοαποθέματα, ενώ η μεταναστευτική πορεία προστατευόμενων ψαριών και πουλιών κινδυνεύει σοβαρά.

Ειδικά για το λιβάδι Ποσειδωνίας στη Σαμοθράκη, η Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνει ότι η βέβαιη υποβάθμισή του θα επηρεάσει αρνητικά τα εμπορικά αλιευτικά είδη, ενώ επιπλέον προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις από τον περιβαλλοντικό θόρυβο και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην περιοχή NATURA 2000.

Η ανακοίνωση καταλήγει με το εξής αίτημα: «Να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Θρακικό Πέλαγος και να εξασφαλιστεί η προστασία του φυσικού πλούτου και του περιβάλλοντος της περιοχής».

Ο Διονύσης Κλάδης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ΑΜΘ, δηλώνει: «Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς δεν μπορούν να αγνοήσουν τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτών των επενδύσεων. Τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων δεν πρέπει να υπερισχύσουν της προστασίας του φυσικού πλούτου και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής».

Με βάση τα παραπάνω επερωτάται ο περιφερειάρχης τι προτίθεται η διοίκηση να πράξει ώστε:

  • Να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Θρακικό Πέλαγος.
  • Να σταματήσουν να παραδίνονται τα βουνά, οι παραλίες, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Να υπάρξει φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Να εξασφαλιστεί ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της περιοχής.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διάλεξη για την αρχιτεκτονική του 19ου Αιώνα από το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Η ιστορικός τέχνης Κική Χριστοδούλου θα αναλύσει τα μοναδικά αρχιτεκτονικά ρεύματα της επο…