Τρία με τέσσερα αυτοκίνητα βρίσκονται καμένα κάθε δέκα μέρες πίσω από το συνοικισμό του Δροσερού. Δύο νέες περιπτώσεις αυτή την εβδομάδα – Γνωστές συμμορίες ανηλίκων που έχουν ήδη συλληφθεί και πάνω από μία φορά, κατονομάζει ως δράστες η αστυνομία
Συνεχές και εντεινόμενο είναι δυστυχώς στην Ξάνθη το φαινόμενο της κλοπής αυτοκινήτων, τα οποία στη συνέχεια, ακόμη και λίγες ώρες μετά, βρίσκονται καμένα σε σημεία πίσω από το συνοικισμό του Δροσερού. Δύο αυτοκίνητα βρέθηκαν πριν δύο μέρες, ενώ άλλο ένα είχε κλαπεί και βρεθεί καμένο πριν δέκα μέρες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι 3-4 συμπολίτες βρίσκονται ανά δέκα μέρες αντιμέτωποι με κλοπή του οχήματός τους; Ναι, απαντούν έγκυρες πηγές από την αστυνομία με καλή γνώση της κατάστασης.
Όπως είναι δεδομένο, μια τέτοια συνθήκη προκαλεί ανασφάλεια στην τοπική κοινωνία και οδηγεί στην απώλεια περιουσιών από ανθρώπους που τις περισσότερες φορές δεν χαρακτηρίζονται από οικονομική ευρωστία. Δημιουργείται δε, μία στρέβλωση ως προς τα νούμερα, όπως μας εξηγεί γνώστης της κατάστασης, γιατί ναι μεν τα ποσοστά εντοπισμού των κλεμμένων αυτοκινήτων ευημερούν, αλλά τα περισσότερα βρίσκονται καμένα, άρα άχρηστα για τους ιδιοκτήτες τους.
Κι ενώ σε άλλες περιοχές οι κλοπές αυτοκινήτων αποτελούν κυρίως περιπτώσεις παράνομης πώλησης ανταλλακτικών και εξαρτημάτων ή χρήσης του οχήματος για εγκληματικές ενέργειες (κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα απ’ όπου αφαιρούνται ΙΧ για τη διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών), στην Ξάνθη ένας αρκετά δημοφιλής λόγος είναι η…ψυχαγωγία ομάδων ανηλίκων. Σύμφωνα με πηγές από την αστυνομία, ανήλικοι 8-14 ετών (!) επιδίδονται σε κλοπές αυτοκινήτων και δίκυκλων, εγκαταλελειμμένων οχημάτων ακόμη και χωρίς πινακίδες, ή οχημάτων και από απομακρυσμένα χωριά, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο κίνητρο, απλά γιατί…μπορούν.
Ίδια είναι η περίπτωση και των σερί επιθέσεων σε οχήματα στην Παλιά Πόλη τα προηγούμενα χρόνια, με τους δράστες να σπάζουν τζάμια αυτοκινήτων ή φινιστρίνια και να αφαιρούν χρήματα, μικροπράγματα και…καραμέλες!
Πάντως, για άλλη μια φορά οι αστυνομικοί συγκεντρώνουν το «ανάθεμα» της αναποτελεσματικότητας, από τους πολίτες που νιώθουν απροστάτευτοι, τη στιγμή που η συνδικαλιστική ένωση υπογραμμίζει με κάθε αφορμή την υποστελέχωση των υπηρεσιών. Ειδικά, δε για την περίπτωση των κλοπών οχημάτων η διαδρομή είναι η γνωστή… η αστυνομία έχει προβεί σε συλλήψεις και όχι μόνο μία φορά, η Εισαγγελία τους αφήνει ελεύθερους λόγω ακαταλόγιστου και ανηλικότητας και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Μάλιστα, όπως μάθαμε, η Διεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων (η Ασφάλεια δηλαδή) έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία σε περιπτώσεις για να αρθεί η επιμέλεια από γονείς και για μετοίκηση των παιδιών αυτών, ωστόσο αυτές οι ενέργειες παίρνουν χρόνο.
Όπως όμως, γνωρίζουν και αναγνωρίζουν καλά, αστυνομικοί με μακρά τριβή με τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά, το ζήτημα με την ανήλικη παραβατικότητα και κυρίως με τις ιδιαιτερότητες του συνοικισμού, αποτελεί ένα κοινωνικο-πολιτικό θέμα και απαιτείται ουσιαστική, συνεχής και συνεπής κοινωνική παρέμβαση, με διευρυμένη εμπλοκή φορέων και δέσμευση, αυτό δηλαδή, που χρόνια συζητάμε, αλλά μοιάζει πολύ μακριά από την υλοποίηση.