![](https://empros.gr/wp-content/uploads/2025/02/pinakothiki_apokries_1-850x491.jpg)
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:30 – Στο «Ε» μιλά ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, Μιχάλης Τσέπελης δίνοντας έμφαση στο περιεχόμενο και συγκεκριμένα στον επετειακό χαρακτήρα της έκθεσης
Την ιστορική αναδρομή από το 1966 έως το 2025, στο πλαίσιο των 60 χρόνων των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει με μια επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης, στην οδό Ορφέως και Πινδάρου στην Παλιά Πόλη.
Η έκθεση με τίτλο «60 χρόνια Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι» ξεκίνησε την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου (η έναρξη των ΘΛΕ) και θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών, από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:30.
Μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο, ντόπιοι αλλά και επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τους σταθμούς του καρναβαλιού στην πόλη μας κατά τη διάρκεια των 60 χρόνων.
«Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 60 χρόνων από την ίδρυσή τους, γίνεται μια συγκρατημένη, αλλά ουσιαστική προσπάθεια για μια ιστορική αναδρομή, ώστε να φωτιστούν οι στιγμές, τα πρόσωπα και τα γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία τους. Μέσα από αυτή τη διαδρομή αναδεικνύεται η σπουδαιότητα των Θ.Λ.Ε., όχι μόνο ως πολιτιστικού θεσμού, αλλά και ως κινητήριας δύναμης για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου», όπως αναφέρεται.
Επισημαίνεται, βέβαια, ότι η έκθεση είναι κατάλληλη για ηλικίες άνω των 8 ετών, ώστε να μπορεί να γίνει μια ουσιαστική, αλλά και διασκεδαστική περιήγηση μέσα σε αυτή. Άλλωστε, υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου τα παιδιά μπορούν να απασχοληθούν, να ζωγραφίσουν και να μάθουν περισσότερα για τον θεσμό στην πράξη, μέσα από οπτικοακουστικό υλικό.
Μ. Τσέπελης: «Μία συνοπτική έκθεση, η οποία δίνει στον επισκέπτη την πληροφορία που χρειάζεται μέσω των σημαντικότερων γεγονότων ανά δεκαετία»
Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Μιχάλης Τσέπελης, μιλά στο «Ε» για την ιδέα της έκθεσης και προσδιορίζει τον επετειακό της χαρακτήρα.
«Η αλήθεια είναι πως θέλαμε να κάνουμε μία έκθεση επετειακού χαρακτήρα, καθώς φέτος συμπληρώνονται τα 60 χρόνια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι. Με λίγα λόγια, στόχος μας ήταν να παρουσιάσουμε μία συνοπτική έκθεση, η οποία θα μπορεί να δώσει στον επισκέπτη την πληροφορία που χρειάζεται μέσω των σημαντικότερων γεγονότων ανά δεκαετία. Επιπλέον, αναδεικνύει και όλες αυτές τις αλλαγές που υπήρχαν μέσα στο καρναβάλι, ενώ την ίδια στιγμή ”φωτίζει” τα καινούργια πράγματα που προέκυψαν στη διάρκεια των 60 ετών», όπως τονίζει.
Ακολούθως, επισημαίνει πως για την έκθεση εργάστηκαν ο Μπάμπης Περδικόπουλος και η Κατερίνα Κόττη. Επίσης, στο κομμάτι της έρευνας, συμπληρώνει πως ήταν πολύτιμη η βοήθεια της κ. Πηνελόπης Καμπάκη Βουγιουκλή, του κ. Θανάση Μουσόπουλου και της κ. Αριστέας Αλατά.
«Η έκθεση έχει επετειακό χαρακτήρα και γι’ αυτό νομίζω πως δεν θα είχε νόημα να πραγματοποιείται κάθε χρόνο, καθώς οι προσθήκες δεν θα είναι πολλές», όπως διευκρινίζει.
Μετάβαση από το ασπρόμαυρο στο έγχρωμο, η εξέλιξη του άρματος και εκδηλώσεις που προστίθενται κατά καιρούς
«Παρατηρούμε τη μετάβαση από το ασπρόμαυρο στο έγχρωμο και μαθαίνουμε για διάφορα άλλα πράγματα, όπως την εξέλιξη του άρματος και, συγκεκριμένα, της τεχνοτροπίας αυτής. Επίσης, βλέπουμε διάφορες άλλες εκδηλώσεις που προστίθενται κατά καιρούς, όπως την παιδική παρέλαση και τη μεταφορά της Τσικνοπέμπτης, μέχρι να φτάσει να λαμβάνει χώρα στο Αθλητικό Κέντρο ”Φίλιππος Αμοιρίδης”», όπως σημειώνει.
Δράσεις για παιδιά μέσω διαδραστικού παιχνιδιού
Τέλος, ο αντιδήμαρχος, αναφερόμενος στη συμμετοχή των παιδιών, υπογραμμίζει πως η έκθεση περιλαμβάνει και ένα διαδραστικό παιχνίδι, έτσι ώστε και οι μικρότερες ηλικίες να έχουν την ευκαιρία να δουν και να μάθουν κάποια πράγματα.
«Έχουμε δημιουργήσει έναν ειδικό χώρο για τους μικρούς μας φίλους, τα παιδιά. Εμείς προτείνουμε να συμμετέχουν παιδιά ηλικίας 8 ετών και άνω, αλλά θεωρώ πως και οι πιο μικρές ηλικίες μπορούν να καθίσουν και να ζωγραφίσουν σχέδια με ξυλομπογιές ή να απασχοληθούν με παζλ. Επίσης, μία καλή επιλογή είναι το παιχνίδι ‘Μικρός Ντεντέκτιβ’, όπου τα παιδιά προσπαθούν να βρουν τα κρυμμένα κομμάτια μέσα από την έκθεση», όπως προσθέτει.
Το «ινσταγκραμικό» δωμάτιο ιδανικό για φωτογράφιση
Βέβαια, το δωμάτιο που αναντίρρητα «τραβά το βλέμμα» είναι το «ινσταγκραμικό», όπου γίνεται μία σύντομη αναφορά στο φωτογραφικό υλικό από το 1966 έως και το 2024.
«Στο ταβάνι του υπάρχουν πολλά κίτρινα μπαλόνια, και μέχρι στιγμής έχει τον χαρακτήρα που θέλουμε, αφού ο κόσμος που επισκέπτεται την έκθεση δεν χάνει την ευκαιρία να βγάλει μία selfie», όπως αναφέρει.