Αρχική Ρεπορτάζ Η Ανθούλα Σταθοπούλου είναι πνεύμα στον ουρανό ή ένα αστέρι στο γαλαξία

Η Ανθούλα Σταθοπούλου είναι πνεύμα στον ουρανό ή ένα αστέρι στο γαλαξία

0

Το «Ε» συζητά με τον συγγραφέα Στέφανο Τσιτσόπουλο με αφορμή την σημερινή παρουσίαση του βιβλίου τίτλο «Η Ανθούλα Σταθοπούλου στην Εγνατία με νεύρα» στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» – «Περνώ από μέρη που περπάτησε ο παλιός μου εαυτός, από μέρη που ο παλιός εαυτός μου έφαγε, γλέντησε, ήπιε, σπούδασε, μορφώθηκε. Η Ξάνθη για εμένα είναι μία τεράστια ανάμνηση τεμαχισμένη σε πολλές υπο-αναμνήσεις»

Το Βιβλιοπωλείο ΔΥΟ και οι Εκδόσεις Αρμός προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Στέφανου Τσιτσόπουλου με τίτλο «Η Ανθούλα Σταθοπούλου στην Εγνατία με νεύρα», η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 19:00 στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι».

Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο φιλόλογος, ιστορικός και λογοτέχνης Θανάσης Μουσόπουλος.

«Ένα βιβλίο που αφορά μία γυναίκα που αν ζούσε περισσότερο από τα 27 χρόνια και την γνώριζε ο Μάνος Χατζιδάκις, θα μαγευόταν και αυτός»

«Σήμερα θα παρουσιάσω το τρίτο μου μυθιστόρημα με τίτλο “Η Ανθούλα Σταθοπούλου στην Εγνατία με νεύρα”. Αξίζει να τονιστεί πως πάντα παρουσιάζω τα βιβλία μου στην Ξάνθη σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΔΥΟ, γιατί αγαπώ πολύ τους ιδιοκτήτες. Ωστόσο, αυτή την φορά ζήτησα να φύγουμε από εκεί και να μεταφερθούμε στην Οικία του Μάνου Χατζιδάκι, διότι θεωρώ πως το μυθιστόρημα που έγραψα είναι ένα βιβλίο που αφορά μία γυναίκα που αν ζούσε περισσότερο από τα 27 χρόνια (πέθανε από φυματίωση) και την γνώριζε ο Μάνος Χατζιδάκις, θα μαγευόταν και αυτός», όπως τονίζει ο συγγραφέας Στέφανος Τσιτσόπουλος στο «Ε».

«Μεγάλοι συνθέτες που εμπνέονται πάντα από την ποίηση»

Έπειτα, ο συγγραφέας κάνει μνεία στη δήλωση του Μάνου Χατζιδάκι «δεν πεθαίνουν ποτέ οι ποιήτριες». Υποστηρίζει, βέβαια πως αν γνώρισε την Ανθούλα είναι σίγουρο πως θα έπαιρνε ένα ποίημά της και θα το μελοποιούσε, όπως έκανε ο Βασίλης Τσιτσάνης. Εκείνος στο σπίτι της, βρήκε κάποια ποιήματά της και έγραψε δύο τραγούδια επιτυχίας: «Ακρογιαλιές δειλινά» και «Σαν τη ρημαγμένη χώρα μοιάζει η δόλια μου καρδιά».

«Το περιεχόμενο του μυθιστορήματος δεν είναι καθόλου συμβολικό, αντιθέτως είναι ευθύ. Η Ανθούλα Σταθοπούλου στην Εγνατία έχει τα νεύρα της, γιατί έμενε κοντά στην Εγνατία, το σπίτι της ήταν απέναντι από την Καμάρα και ήταν θυμωμένη, μιας και όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους πέρασε τα χρόνια που της έλαχαν προχώρησαν, γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, έγιναν διάσημοι στα ελληνικά γράμματα και εκείνη “έσβησε” μόλις στα 27. Είναι πνεύμα στον ουρανό ή ένα αστέρι στο γαλαξία, τους βλέπει από πάνω και νευριάζει», όπως συμπληρώνει.

Την ίδια ώρα, εξηγεί ο συγγραφέας πως σε συμβολικό επίπεδο βλέπουμε τις ζωές πολλών ανθρώπων να άγονται και να φέρονται όχι μόνο από τους αριθμούς και τους δείκτες της οικονομίας, αλλά και από την ποίηση, τα τραγούδια, από όλο αυτό το θαύμα της λογοτεχνίας.

«Η Ξάνθη για εμένα είναι μία τεράστια ανάμνηση τεμαχισμένη σε πολλές υπο-αναμνήσεις»

Ο συγγραφέας αναφερόμενος στη θέση που έχει η Ξάνθη στην ζωή του απαντά πως γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και ήρθε σε πολύ μικρή ηλικία στην Ξάνθη, στην έκτη δημοτικού, πήγαινε στο 5ου δημοτικό, απέναντι ακριβώς από το Χατζιδάκειο. Κάθε φορά που επιστρέφει συγκινείται, γιατί είναι το πατρικό του, οι γονείς του που δεν μένουν πια εδώ, αλλά και ο γιός του που ζει μόνιμα.

«Περνώ από μέρη που περπάτησε ο παλιός μου εαυτός, από μέρη που ο παλιός εαυτός μου έφαγε, γλέντησε, ήπιε, σπούδασε, μορφώθηκε. Η Ξάνθη για εμένα είναι μία τεράστια ανάμνηση τεμαχισμένη σε πολλές υπο-αναμνήσεις. Κάθε φορά που επιστρέφω στην πόλη συγκινούμαι, αναταράσσεται το είναι μου, νιώθω δονήσεις, ειδικά όταν συζητώ με ανθρώπους με τους οποίους μιλάμε για το χθες και την ίδια ώρα ανησυχούμε για το αύριο», όπως επισημαίνει.

Συγκίνηση για την παρουσία του βιβλίου από τον δάσκαλό του, Θανάση Μουσόπουλο

Επίσης, μιλώντας για τον Θανάση Μουσόπουλο υπογραμμίζει πως είναι πολύ συγκινητικό θα παρουσιάσει το βιβλίο ο Θανάσης Μουσόπουλος, ο οποίος του έμαθε γράμματα, ήταν καθηγητής του, τον βοήθησε να μπει στο πανεπιστήμιο και να μορφωθεί, αλλά την ίδια ώρα τον κατεύθυνε στο κομμάτι των εξωσχολικών διαβασμάτων.

«Ο Θανάσης Μουσόπουλος είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Ξάνθη, γιατί ήταν από τους ανθρώπους που μαζί με τον Στέφανο Ιωαννίδη κατάφεραν να διασώσουν αυτό που λέμε  Παλιά Ξάνθη και Παλιός Θρακικός Πολιτισμός», αναφέρει.

«Η έκδοση υποστηρίζεται από τις φωτογραφίες της ποιήτριας και από πολύ σπάνιο ιστορικό υλικό, τμήμα του οποίου θα δείξουμε σήμερα, θα γνωρίσουμε την Ανθούλα Σταθοπούλου. Θα ακολουθήσει συζήτηση για την ποίηση, το ροκ εντ ρολ, τη Θεσσαλονίκη, γιατί ξεκινά από εκεί τη δεκαετία του’30 και τελειώνει στη Θεσσαλονίκη του σήμερα λίγο πριν τα εγκαίνια του μετρό, παρελαύνουν έξι δεκαετίες», όπως δηλώνει καταληκτικά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πλώρη» για την UNESCO βάζει η Παλιά Πόλη

Ομόφωνα δεκτή με ενθουσιασμό η πρόταση της παράταξης «Μπροστά» στο δημοτικό συμβούλιο  …