
Γραφίτης στα ορεινά και χαλκός στα Κιμμέρια – Σπάνιες γαίες στην Πέραμο και στα παράλια του Στρυμωνικού κόλπου-Μιλά στο «Ε» ο Διευθυντής Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής της ΕΑΓΜΕ Κωνσταντίνος Λασκαρίδης
Ένας κρυμμένος θησαυρός από ορυκτά κοιμάται στο υπέδαφος της περιφέρειάς μας. Ένας θησαυρός που γνωρίζουμε ότι υπάρχει από έρευνες του πρώην ΙΓΜΕ από την εποχή του 1980, ωστόσο αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι κατά πόσο είναι εκμεταλλεύσιμος. Οι έρευνες για την περιοχή της Θράκης μιλούν για ενδείξεις «εμφανίσεων» σε σπάνιες γαίες (REE) κυρίως εντός άλλων κοιτασμάτων. Επίσης έχουν αναφερθεί σε πανεπιστημιακές έρευνες κοιτασματολογικοί τύποι που περιέχουν κατά τόπους σημαντικές περιεκτικότητες σε βολφράμιο (W), τελλούριο (Te), ρήνιο (Re), μολυβδαίνιο (Μο), γάλλιο (Ga), γερμάνιο (Ge) κ.ά. Οι πληροφορίες αυτές δημοσιοποιήθηκαν το 2023 με αφορμή τη διεξαγωγή διεθνών διαγωνιστικών διαδικασιών από το ΥΠΕΝ για την εκμίσθωση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης σε Δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους για το αντιμόνιο, κοιτάσματα του οποίου εντοπίστηκαν στην Κέραμο Χίου και στο Καλλυντήρι Ροδόπης.
Αντίστοιχα την ίδια περίοδο η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών ΕΑΓΜΕ ως υπεύθυνη για τη δημόσια μεταλλευτική έρευνα της χώρας, πραγματοποίησε κοιτασματολογικές γεωτρήσεις στον Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο των Κιμμερίων Ξάνθης, στο πλαίσιο του Έργου ΟΠΥΓΕΚ. Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΑΓΜΕ στην περιοχή των Κιμμερίων υπάρχουν κοιτάσματα σιδήρου, χαλκού, βολφράμιου και βισμούθιου και τα οποία σε τέτοιες ποσότητες που μπορούν να εξορυχθούν. Σ’ ότι αφορά τον σίδηρο και τον χαλκό είναι γνωστή η χρησιμότητά τους και η αξία τους. Το βολφράμιο σχηματίζει κράματα που έχουν πολλές εφαρμογές, που περιλαμβάνουν νήματα λαμπτήρων πυρακτώσεως, σωλήνες ακτίνων Χ, ηλεκτρόδια για συγκόλληση TIG, υπερκράματα και αντιραδιενεργή θωράκιση.

Σπάνιες γαίες: Η βιταμίνη της Βιομηχανίας – Μιλά στο «Ε» ο Διευθυντής Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής της ΕΑΓΜΕ Κωνσταντίνος Λασκαρίδης
Οι σπάνιες γαίες και γενικότερα η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου είναι ένα θέμα που απασχολεί κατά καιρούς τον δημόσιο διάλογο όμως τώρα γίνεται με εκκωφαντικό τρόπο εξαιτίας του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας! Το «Ε» απευθύνθηκε στον Διευθυντή Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής της ΕΑΓΜΕ Κωνσταντίνο Λασκαρίδη για να αντλήσει πληροφορίες για την γεωλογική εικόνα της περιοχής μας και τις προοπτικές αξιοποίησης.
Ο κ. Λασκαρίδης γνώριζε τις αναφορές του ΙΓΜΕ του 2012 αλλά και την παλαιότερη έρευνα στην δεκαετία του 1980 όπως όμως και το γεγονός ότι οι έρευνες αυτές δεν επικαιροποιήθηκαν ούτε προχώρησαν και ότι παραμένουν στο στάδιο των ενδείξεων για κοιτάσματα: «Από τις έρευνες έχουμε ενδείξεις για κοιτάσματα. Για να φτάσουμε από τις ενδείξεις στην αξιολόγηση των κοιτασμάτων και στο βαθμό που είναι εκμεταλλεύσιμα πρέπει να γίνουν νέες εξειδικευμένες έρευνες με γεωτρήσεις. Πολλές φορές αυτό δεν είναι εφικτό. Δεν δίνεται εύκολα άδεια λόγω των αντιδράσεων ιδιαίτερα όταν οι περιοχές είναι τουριστικές. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις κατά την εξόρυξη συναντάτε και το θόριο, ένα ραδιενεργό στοιχείο».
Οι σπάνιες γαίες που δεν είναι …σπάνιες
Σ’ ότι αφορά τις σπάνιες γαίες όπως ανέφερε ο κ. Λασκαρίδης: « Σπάνιες γαίες υπάρχουν σε πολλές περιοχές της χώρας. Δεν αποκαλούνται σπάνιες γιατί είναι σπάνιες στην εύρεσή τους, αντίθετα αφθονούν αλλά γιατί οι συγκεντρώσεις που υπάρχουν είναι χαμηλές και είναι μη εκμεταλλεύσιμες καθώς είναι και δύσκολη η εξόρυξή τους. Οι σπάνιες γαίες είναι η βιταμίνη της Βιομηχανίας Κάποια στοιχεία χρησιμοποιούνται στην υψηλή τεχνολογία. Όπως το Δημήτριο που χρησιμοποιείται στις οθόνες των κινητών, υπολογιστών κ.λ.π., το λανθάνιο χρησιμοποιείται σήμερα ως πρόσθετο στα φωτοβολταϊκά τόξα που χρησιμοποιούν τα κινηματογραφικά στούντιο για τεχνητό φωτισμό, το ευρώπιο για τις λάμπες LED, το νεοδύμιο που χρησιμοποιείται στους μαγνήτες (ανεμογεννήτριες) και για τον χρωματισμό του γυαλιού κ.λ.π.».
Σπάνιες γαίες στην Πέραμο και στον Στρυμωνικό κόλπο
Οι έρευνες δείχνουν ότι συγκεντρώσεις σε ικανό βαθμό σπάνιων γαιών στην περιοχή μας έχουμε στην Πέραμο (αμμολόφους), στα παράλια του Στρυμωνικού κόλπου, στην υποθαλάσσια περιοχή της Ροδόπης και κάποιες συγκεντρώσεις στις εκβολές του Νέστου και του Έβρου.
Η Ξάνθη έχει γραφίτη στα ορεινά και χαλκό στα Κιμμέρια
Ιδιαιτέρως για την Π.Ε. Ξάνθης όπως ανάφερε ο κ. Λασκαρίδης, είναι ο γραφίτης στην ορεινή περιοχή και ο χαλκός στην περιοχή των Κιμμερίων. Σ’ ότι αφορά τον γραφίτη: «Ο γραφίτης είναι μια κρίσιμη πρώτη ύλη και με καλές τιμές. Έχουμε ενδείξεις για μεγάλες συγκεντρώσεις στην ορεινή ζώνη του νομού Ξάνθης , όχι βέβαια εκατομμυρίων τόνων αλλά πιθανόν εκμεταλλεύσιμα. Επίσης η έρευνα της ΕΑΓΜΕ στην περιοχή των Κιμμερίων έδειξε μεταξύ άλλων και αποθέματα χαλκού, άλλο ένα στοιχείο με ευρεία χρήση».