Αρχική Ρεπορτάζ Έρχεται νέο Leader για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές

Έρχεται νέο Leader για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές

0

Με επιλέξιμες προτάσεις για λιανικό εμπόριο, μεταποίηση, γενικό εμπόριο κ.λ.π.-Αναμένεται μέσα Απριλίου η προκήρυξη

Περί τα μέσα Απριλίου αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες μας  η Προκήρυξη για το νέο Leader που θα έχει όμως σημείο παρέμβασης τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας. Υπενθυμίζουμε ότι τα Leader που έχουν υλοποιηθεί την τελευταία 10ετία τουλάχιστον αφορούν τις πεδινές μη αστικές περιοχές αφήνοντας εκτός τις ορεινές, στις οποίες παλιότερα έτρεχαν τα λεγόμενα ΟΠΑΑΧ και μέσω αυτών είχαν γίνει αρκετές επενδύσεις από ιδιώτες.

Το νέο Leader για τις ορεινές μειονεκτικές περιοχές

Σύμφωνα με πηγές στο νέο Leader θα γίνει διαχωρισμός των περιοχών του ορεινού χώρου και του πεδινού – παραθαλάσσιου που θα υπαχθεί στο Leader αλιείας. Επίσης το νέο Leader για ορεινές περιοχές θα έχει επιλέξιμες προτάσεις για λιανικό εμπόριο, μεταποίηση, γενικό εμπόριο κ.λ.π. Θα υπάρχουν όμως και κάποιες προϋποθέσεις σ’ ότι αφορά πληθυσμιακά κριτήρια.

Επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή «τρέχει» το  Leader για ιδιώτες από την Αναπτυξιακή Ροδόπης που διαχειρίζεται το Leader Ροδόπης και Ξάνθης.

Ανακοινώσεις για το Leader ορεινών περιοχών στο 34ο Συνέδριο του ΥΠΑΑΤ

Να σημειώσουμε ότι στο «34ο Συνέδριο Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER» το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Λίμνη Πλαστήρα, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας στις 9&10  Φεβρουαρίου 2025 ανακοινώθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Τσιάρα και τον Γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δ. Παπαγιαννίδη ότι το ΥΠΑΑΤ μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 και του ΣΣ ΚΑΠ, διαθέτει σημαντικούς ενωσιακούς πόρους σε μια σειρά από εμβληματικές δράσεις με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο που στηρίζουν τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Μεταξύ άλλων, οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν τη στήριξη των Νέων Γεωργών, ώστε να αντιμετωπιστεί η γήρανση του πληθυσμού, την παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, καθώς και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των παραγωγών σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Εγγυήσεων και το Ταμείο Μικροπιστώσεων.  Παράλληλα, σημειώθηκε ότι  υλοποιούνται προγράμματα όπως η Εξισωτική Αποζημίωση, που ενισχύει το εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων των ορεινών περιοχών, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας και ότι δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις που προωθούν τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων. Τέλος, επισήμανε ότι το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας που υλοποιείται είναι το μεγαλύτερο που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, με υπερδιπλάσιους πόρους για την κτηνοτροφία, η οποία ασκείται κυρίως σε ορεινές περιοχές.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στον «πάγο» η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών

Σε μεταβατικό στάδιο οι Μηχανικοί εν αναμονή της νομοθετικής ρύθμισης-Μόνο 2 – 3 άδειες έχ…