Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΝΦΙΑ: Πότε θα σταλούν τα εκκαθαριστικά

ΕΝΦΙΑ: Πότε θα σταλούν τα εκκαθαριστικά

0

Τι αλλάζει από φέτος με εκπτώσεις – πληρωμές


Η αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ του 2025 έχει ξεκινήσει και εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να ενημερωθούν ηλεκτρονικά για το νέο εκκαθαριστικό του πιο «καλοπληρωμένου» φόρου την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, προκειμένου η πρώτη δόση να πληρωθεί έως τα τέλη του ίδιου μήνα.

Η σημαντικότερη αλλαγή που ισχύει εφέτος και αφορά μόνο κατοικίες (μονοκατοικίες ή διαμερίσματα) και ιδιοκτήτες φυσικά πρόσωπα (όχι εταιρείες) έχει να κάνει με τον διπλασιασμό της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με πέρυσι σε περίπτωση ασφαλισμένου ακινήτου (1η κατοικία, δευτερεύουσα ή εξοχική) σωρευτικά για τρεις φυσικές καταστροφές (πλημμύρα, φωτιά και σεισμό).

Επαγγελματικά ακίνητα που ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα αλλά και όλα τα ακίνητα που ανήκουν σε εταιρείες δεν δικαιούνται καμία έκπτωση φόρου ακόμη και αν είναι ασφαλισμένα για τις φυσικές καταστροφές που προβλέπει ο νόμος για τις κατοικίες πολιτών.

Τρεις είναι οι κομβικές ημερομηνίες για τον εφετινό ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη ημερομηνία, η οποία είναι καταληκτική για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ασφαλισμένο σπίτι, είναι η Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου που συμπίπτει και με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Έως την ημερομηνία αυτή, θα πρέπει όλοι όσοι έχουν ασφαλισμένο το ακίνητό τους για πλημμύρα, φωτιά και σεισμό για τουλάχιστον 3 μήνες μέσα στο 2024, να εισέλθουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και στην εφαρμογή MyProperty με τους κωδικούς TaxisNet και να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν μείωση του φόρου κατά 20% αν η περιουσία τους είναι αντικειμενικής αξίας έως 500.000 ευρώ και κατά 10% για περιουσία μεγαλύτερης αξίας.

Με τη συγκεκριμένη αίτηση, ουσιαστικά ο δικαιούχος συσχετίζει τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (γνωστό και ως Α.Τ.ΑΚ.) με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του ακινήτου το οποίο έχει σταλεί ήδη από την ασφαλιστική εταιρεία στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.

Η δεύτερη κομβική ημερομηνία είναι η 28η Φεβρουαρίου όπου ουσιαστικά μέχρι τότε θα πρέπει οι ασφαλιστικές εταιρείες να έχουν επιβεβαιώσει τα στοιχεία που θα έχουν δηλώσει έως τις 14 Φεβρουαρίου οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Επισημαίνεται από την ΑΑΔΕ ότι όποιος δεν κάνει την αίτηση ακόμη και αν είναι δικαιούχος χάνει την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ που κυμαίνεται από 10% έως 20% ανάλογα την αξία του ακινήτου, ενώ δεν αναμένεται να δοθεί παράταση.

Κατοικίες που ήταν ασφαλισμένες για τις τρεις φυσικές καταστροφές μέσα στο 2024 (πλημμύρα, φωτιά, σεισμό) και το διάστημα ασφάλισης είναι από 4 έως 12 μήνες, θα λάβει αναλογία έκπτωσης φόρου. Ακίνητα που είναι ασφαλισμένα για ένα ή δύο μήνες, φορολογικά δεν θα δουν καμία μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, το ασφαλισμένο κεφάλαιο θα πρέπει να καλύπτει την αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία (συμπεριλαμβανομένων και τυχών βοηθητικών χώρων), η οποία για το 2024 και για το 2025 ορίζεται στα 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η 3η κομβική ημερομηνία για τα εφετινά εκκαθαριστικά αναμένεται να είναι η Παρασκευή 7 Μαρτίου όπου έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία αναμένεται να έχουν «ανέβει» τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ όπου οι πολίτες με τους κωδικούς taxisnet θα μπορούν να τα αναζητήσουν όπως συμβαίνει κάθε χρόνο για να ξεκινήσει η πληρωμή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου 2025 και η τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2026. Ωστόσο παραμένει η αδικία όσοι επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο ακινήτων δεν θα λάβουν καμία έκπτωση εν αντιθέσει με εκείνους που θα πληρώσουν σε μία δόση το φόρο εισοδήματος και μπορούν ανάλογα την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης να έχουν έκπτωση εφάπαξ καταβολής φόρου από 2% έως 4%.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΛΣΤΑΤ: Με ανάπτυξη 2,3% έκλεισε το 2024

“Πέταξε” με 2,6% το ΑΕΠ στο 4ο τρίμηνο Οριακά υψηλότερη της αναμενόμενης ήταν …