![](https://empros.gr/wp-content/uploads/2025/02/deutero_oy_gel_xanthis_-850x491.jpg)
Την Δευτέρα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δημιουργία σχολείων δύο ταχυτήτων και την κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών
Η ΕΛΜΕ Ξάνθης καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, στις 12:00, έξω από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενάντια στην παραχώρηση λειτουργικών δημόσιων σχολείων στο Ωνάσειο Ίδρυμα. Η εν λόγω πρωτοβουλία, που αφορά την ιδιωτικοποίηση δημόσιων σχολείων, προκάλεσε αντιδράσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Ξάνθης, ανατρέπει το μέχρι πρότινος καθεστώς των δημόσιων σχολείων, αφού τα σχολεία θα ελέγχονται από μια Διοικούσα Επιτροπή, εκ των οποίων τα 4 από τα 9 μέλη θα διορίζονται από το Ωνάσειο Ίδρυμα. Όπως αναφέρεται, δημιουργούνται «σχολεία δύο ταχυτήτων», με «τα “καλά” σχολεία» να δέχονται «τους καλούς μαθητές» που θα περάσουν τις εξετάσεις, ενώ οι εύπορες κοινωνικές τάξεις θα εξασφαλίσουν, μέσω ιδιωτικής υποστήριξης, την εισαγωγή των παιδιών τους σε αυτά τα σχολεία.
Η χορηγία, η οποία υποτίθεται ότι απευθύνεται σε κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτες περιοχές για την ενίσχυση της ισότητας στις ευκαιρίες, τίθεται υπό αμφισβήτηση από την ΕΛΜΕ Ξάνθης, η οποία επισημαίνει ότι μόνο λίγα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε αυτά τα σχολεία. «Με ποιον τρόπο ένα καθαρά ελιτίστικο σχολείο θα προσφέρει ισότητα στις ευκαιρίες όταν μόνο λίγα και εκλεκτά παιδιά θα μπορούν να φοιτήσουν εκεί;», αναρωτιέται η ΕΛΜΕ, σημειώνοντας ότι το σύστημα αυτό «δεν ενισχύει την πολιπολιτισμικότητα της περιοχής».
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι καταργείται το δικαίωμα των πολιτών να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο της γειτονιάς τους, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα μετακίνησης για τα παιδιά που βρίσκονται κοντά στα σχολεία που θα μετατραπούν σε Ωνάσειες σχολικές μονάδες. Ειδικά στην Ξάνθη, η κατάργηση των οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών «θα δημιουργήσει απόλυτη αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα και θα οδηγήσει στην αδυναμία μεταθέσεων προς την περιοχή».
Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για την «υπερσύγχρονη» ανάπτυξη των σχολείων αυτών, η ΕΛΜΕ Ξάνθης επισημαίνει ότι «υπάρχουν σχολεία στο νομό χωρίς κτίριο, με σοβαρά υλικοτεχνικά προβλήματα και ελλείψεις», τα οποία «βρίσκονται σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας» λόγω της κατάργησης των σχολικών επιτροπών. Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, «η ενίσχυση του συνόλου των σχολείων αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο, καθολικό, κοινωνικό δικαίωμα στην Παιδεία» και τονίζει ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να το εξασφαλίσει, ενώ καλεί τους πολίτες να το διεκδικήσουν και να το υπερασπιστούν.