Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ελλάδα και Βουλγαρία σε διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία παροχής νερού από τον Άρδα

Ελλάδα και Βουλγαρία σε διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία παροχής νερού από τον Άρδα

0

Η λήξη της 60ετούς συμφωνίας προκαλεί ανησυχία στην Ελλάδα για τις αρδευτικές ανάγκες της περιοχής, ενώ η Βουλγαρία προτεραιοποιεί την κάλυψη των εσωτερικών της αναγκών

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας για την παροχή υδάτων από τον ποταμό Άρδα, μετά την επικείμενη λήξη της συμφωνίας που έχει ισχύσει για πάνω από 60 χρόνια. Η συμφωνία, που υπεγράφη στις 9 Ιουλίου 1964, προέβλεπε τη σταθερή παροχή νερού από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα για αρδευτικούς σκοπούς. Η λήξη της τον Ιούλιο του 2024 έχει θέσει σε αμφιβολία τη συνέχιση αυτής της ροής, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τις ελληνικές αγροτικές περιοχές, κυρίως στη Θράκη, όπου περίπου 212.000 στρέμματα εξαρτώνται από το νερό του Άρδα.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες της καλλιέργειας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχει υπογραφεί προσωρινή εμπορική συμφωνία μεταξύ της «Εθνικής Ηλεκτρικής Εταιρείας» (NEK) της Βουλγαρίας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η συμφωνία αυτή εξασφαλίζει τη συνέχιση της παροχής νερού μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2024. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά επιθυμεί να διασφαλίσει μια μόνιμη και πιο σταθερή λύση για τη μετά το 2024 περίοδο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των καλλιεργειών της περιοχής.

Από την πλευρά της, η Βουλγαρία προτάσσει την ανάγκη κάλυψης των εσωτερικών της υδατικών αναγκών, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αυξανόμενης ζήτησης για νερό στην ίδια τη χώρα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας έχει δηλώσει ότι θα επικεντρωθεί στη διασφάλιση της υδατικής επάρκειας της χώρας πριν προχωρήσει σε νέες δεσμεύσεις για την Ελλάδα.

Η διακρατική επιτροπή που έχει συσταθεί για τη διαπραγμάτευση νέας συμφωνίας βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης που θα εξασφαλίσει την απαραίτητη ποσότητα νερού για την Ελλάδα, με τις ελληνικές αρχές να εξετάζουν και τεχνικές λύσεις για την αποθήκευση και διαχείριση του νερού εντός των συνόρων τους.

Οι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα ανησυχούν ότι χωρίς μια συμφωνία η αγροτική παραγωγή, ειδικά σε καλλιέργειες όπως το βαμβάκι και ο καπνός, μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά. Εν αναμονή της απόφασης, η ελληνική πλευρά πιέζει για την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας που θα διασφαλίζει την σταθερότητα της παροχής νερού και θα επιτρέψει τη συνέχιση της γεωργικής παραγωγής στη Θράκη.

Με πληροφορίες από το in.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιμορφωτική συνάντηση για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό ολοκληρώθηκε στο 14ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης

Εισηγήτρια ήταν η Επόπτρια Ποιότητας της Εκπαίδευσης της ΔΙ.Π.Ε. Ξάνθης, Μ. Τεκτονοπούλου …