Αρχική Ρεπορτάζ Δύο νέα θερμοκήπια στην Ποταμιά

Δύο νέα θερμοκήπια στην Ποταμιά

0

Από τα Θερμοκήπια Θράκης και την Progressive energy  – Υπογράφηκαν οι συμβάσεις μίσθωσης του γεωθερμικού πεδίου από τις εταιρείες και την Αποκεντρωμένη –«Κατειλημμένα» όλα τα γεωθερμικά πεδία της Ξάνθης για αγροτική χρήση – «Ελεύθερα» μόνο για ιαματική χρήση

Δυο νέες επενδύσεις βρίσκονται στα σκαριά στην Ξάνθη και μάλιστα με ομοειδή χαρακτηριστικά αλλά όχι ίδιας οικονομικής εμβέλειας. Πρόκειται δύο νέα θερμοκήπια παραγωγής κηπευτικών που θα κατασκευαστούν στην περιοχή της Ποταμιάς όπου υπάρχει το γεωθερμικό πεδίο από δύο εταιρείες. Τα Θερμοκήπια Θράκης του Ομίλου Χαλιορή (Πλαστικά Θράκης) και την Progressive energy, μια εταιρεία που αναπτύσσει και υλοποιεί έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα για να υποστηρίξει την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του ενεργειακού τομέα, όπως αναφέρει το προφίλ της και έχει έδρα της Θεσσαλονίκη.

Υπογράφηκαν οι δυο συμβάσεις για όλο το γεωθερμικό πεδίο της Ποταμιάς

Πληροφορίες του «Ε» αναφέρουν ότι έχει ολοκληρωθεί από την Αποκεντρωμένη η διαδικασία δύο μισθώσεων και έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις με τις εν λόγω εταιρείες. Ειδικότερα για την εταιρεία Θερμοκήπια Θράκης η σύμβαση περιλαμβάνει μίσθωση έκτασης 14.000 στρεμμάτων ενώ για την Progressive energy 10.000 στρεμμάτων. Πρόκειται για τις εκτάσεις απ’ όπου θα μπορούν να αντλήσουν νερό.  Η σύμβαση με τα Θερμοκήπια Θράκης ολοκληρώθηκε στο 2024 ενώ με την Progressive energy μέσα στο 2025. Και οι δύο εταιρείες θα κατασκευάσουν θερμοκήπια. Η επένδυση των «Θερμοκηπίων Θράκης» είναι της τάξης των 13 εκ. ευρώ ενώ της Progressive energy του 1 εκ. ευρώ. Η συμβατική υποχρέωση των δύο εταιριών είναι μέσα σε δυο χρόνια από ην υπογραφή της σύμβασης να υλοποιηθούν οι επενδύσεις διαφορετικά γίνεται λύση της σύμβασης. Υπενθυμίζεται ότι αυτό είχε γίνει με τον Όμιλο Ευθυμιάδη που ενώ είχε μισθώσει στρεμματική έκταση δεν κατάφερε εντός της προθεσμίας να υλοποιήσει την επένδυση του.

«Κατειλημμένα» όλα τα γεωθερμικά πεδία της Ξάνθης για αγροτική χρήση – «Ελεύθερα» μόνο για ιαματική χρήση

Όπως μας ανέφερε ο Χαράλαμπος Χρυσοχοΐδης Προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης και Φυσικών πόρων – Α.Μ.Θ./Α.Δ.Μ.Θ, με τις δύο αυτές μισθώσεις έχει καλυφθεί πλήρως το γεωθερμικό πεδίο για αγροτική χρήση και το μόνο περιθώριο που υπάρχει είναι για ιαματική χρήση. Διευκρίνισε δε ότι η ιαματική χρήση χρησιμοποιείται θερμοκρασία έως 38 και 40 βαθμούς Κελσίου ενώ για αγροτική έως και 80 βαθμούς καθώς χρησιμοποιείται για θέρμανση των εγκαταστάσεων. Επίσης σύμφωνα με τον νόμο 4602/2019 όπου υπάρχουν ιαματικές πηγές προηγείται η ιαματική χρήση και το περίσσευμα διατίθεται για αγροτική χρήση. Σημειώνεται η θερμοκρασία του γεωθερμικού πεδίου στην Ποταμιά  – Κεσσάνη  ανέρχεται στους 50 βαθμούς Κελσίου, στο Εράσμιο στους 68 βαθμούς. Η μίσθωση ισχύει για 30+20 χρόνια

Να υπενθυμίσουμε ότι τα Θερμοκήπια Θράκης έχουν δύο θερμοκήπια στην περιοχή του Ερασμίου έκταση 260 στρεμμάτων. Το πρώτο είχε κατασκευαστεί το 2013 και το δεύτερο το 2022. Η δεύτερη επένδυση ήταν  συνολικού ύψους 14,66 εκατ. ευρώ, και είχε ενταχθεί στον Αναπτυξιακό νόμο  με την επιχορήγηση να αγγίζει τα 3,6 εκατ. ευρώ.

Ιαματικά Λουτρά Ποταμιάς και Θερμών

Την στιγμή που υπάρχει πεδίο για ιαματική χρήση δεν υπάρχει φορέας που θα υλοποιήσει κάποια επένδυση ιαματικού τουρισμού. Ειδικότερα τα Λουτρά Ποταμιάς ανήκουν στην ΕΤΑΔ και το αίτημα του δήμου Αβδήρων για παραχώρηση με σκοπό την μίσθωσή τους σε ιδιώτη εκκρεμεί χρόνια τώρα στα συρτάρια της ΕΤΑΔ ενώ η ίδια η ΕΤΑΔ δεν έχει δείξει πρόθεση να τα μισθώσει. Έτσι ο δήμος προσπαθεί να τα λειτουργήσει υποτυπωδώς χρησιμοποιώντας υπαλλήλους του δήμου ή μέσω προγραμμάτων. Στα Λουτρά των Θερμών έχουν γίνει κάποιες επενδύσεις από το δήμο εκκρεμούν άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ειδικό σήμα λειτουργίας και τους ξενώνες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολλοί αγρότες με «κόκκινα» δάνεια στην Ξάνθη

Έρχεται ρύθμιση με σχέδιο νόμου – Αφορά 20.000 αγρότες  Ανάσα ανακούφισης για πολλούς αγρό…