![](https://empros.gr/wp-content/uploads/2025/02/aeroplano_xalazi.jpg)
Άγονος ο διαγωνισμός του ΕΛΓΑ που περιλάμβανε και Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη στο πρόγραμμα-Δεν υπήρξε ενδιαφέρον από εταιρείες που θα αναλάμβαναν το έργο – Επαναπροκήρυχθηκε με λιγότερες περιοχές παρέμβασης
Πλήρως εκτεθειμένες στο χαλάζι θα είναι και το 2025, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι καλλιέργειες του νομού Ξάνθης. Παρά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και την προκήρυξη διαγωνισμού από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) μέσα στο 2024, ότι στο νέο διαγωνισμό θα περιλαμβάνονται σε καθεστώς εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας και οι περιοχές Χαλκιδική, Κοζάνη και Φλώρινα, ούτε σε Καβάλα, Ξάνθη και Ροδόπη,
κάτι τέτοιο τελικά δεν κατέστη δυνατό.
Άγονος ο διαγωνισμός του ΕΛΓΑ για την εναέρια αντιχαλαζική προστασία
Όπως μας επιβεβαίωσαν ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Θράκης, Δημήτρης Πανταζής και η διευθύντρια του Κέντρου Μετεωρολογικών Ερευνών του ΕΛΓΑ (ΚΕΜΕ), Έλενα Χατζή ακυρώθηκε, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον από εταιρείες να αναλάβουν το έργο. Όπως μας ανέφερε η κ. Χατζή έγινε προσπάθεια να ενταχθούν νέες περιοχές ωστόσο δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Έτσι ο ΕΛΓΑ προχώρησε σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, με λιγότερα στρέμματα. Συγκεκριμένα ο νέος διαγωνισμός θα περιλαμβάνει συνολικά 5,2 εκατ. αντί για 11 εκατ. – και σε λιγότερες περιοχές. Ο συνολικός προϋπολογισμός συρρικνώθηκε στα 6,4 εκατ. ευρώ για το έτος 2025 με δικαίωμα προαίρεσης για το 2026. Να σημειώσουμε ότι το ΚΕΜΕ που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, είναι αυτό που συντονίζει το έργο της αντιχαλαζικής προστασίας από αέρος υλοποιώντας το σχετικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ. Παράλληλα το ΚΕΜΕ αποφασίζει ποιές περιοχές θα ενταχθούν αξιολογώντας τα αιτήματα σε σχέση με τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα καθώς και πόρους.
Οι περιοχές που θα έχουν εναέρια αντιχαλαζική προστασία
Αυτές είναι: Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Περιοχή 1), που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς.
Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής Ελλάδας (Περιοχή 3), που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας.
Η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού έχει προδημοσιευθεί για διαβούλευση, με προθεσμία υποβολής σχολίων έως την 13η Φεβρουαρίου. Το αναθεωρημένο πρόγραμμα προστασίας από το χαλάζι δεν θα τεθεί σε λειτουργία κατά την απαιτούμενη ημερομηνία έναρξής του, στις 20 Μαρτίου 2025.
Προβληματισμός για την ασφάλεια των πτήσεων(;)
Πηγές του «Ε» αναφέρουν ότι και παλιότερα είχε γίνει προσπάθεια να ενταχθεί στο πρόγραμμα εναέριας προστασίας η περιοχή της Ξάνθης όπως και η αντίστοιχη της Καβάλας και μάλιστα είχε έρθει και η εταιρεία που διαθέτει τον στόλο των εναέριων μέσων, αλλά η προσπάθεια ατόνησε όταν εκφράστηκαν προβληματισμοί για την ασφάλεια των πτήσεων από το αεροδρόμιο της Καβάλας και από το στρατιωτικό αεροδρόμιο στον Αμυγδαλεώνα. Παρά ταύτα ο διαγωνισμός συμπεριέλαβε αυτές τις περιοχές και το γεγονός ότι βγήκε άγονος λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος δεν οφείλεται σ’ αυτό, αλλά στα κονδύλια. Αν δηλαδή το πρόγραμμα περιλάμβανε περισσότερες περιοχές με τα ίδια κονδύλια ή μη αντίστοιχη αύξηση του κονδυλίου είναι φυσικό να είναι ασύμφορο για τον ανάδοχο.