Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει τις συνθήκες ανταγωνισμού, τη δομή αγοράς και τις τιμές στον κλάδο ζωοτροφών για αιγοπρόβατα, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στην ελληνική κτηνοτροφία
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ολοκλήρωσε νέα χαρτογράφηση του κλάδου ζωοτροφών, εστιάζοντας στα προϊόντα για αιγοπρόβατα, που αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό του ελληνικού ζωικού πληθυσμού και του αγροδιατροφικού τομέα. Η έρευνα εντάσσεται στη στρατηγική της Αρχής για την ανάλυση των συνθηκών ανταγωνισμού στον αγροδιατροφικό τομέα και πραγματοποιείται παράλληλα με την έρευνα στον κλάδο των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων.
Η χαρτογράφηση επικεντρώνεται στο κόστος παραγωγής και τις τιμές των ζωοτροφών, που αποτελούν περίπου το 75% του κόστους στην κτηνοτροφία. Από το 2020 έως το 2023, ο δείκτης τιμών των σύνθετων ζωοτροφών αυξήθηκε κατά 33%, ενώ το κόστος των ζωοτροφών εξακολουθεί να παραμένει ο κυριότερος παράγοντας κόστους για την ελληνική κτηνοτροφία, σύμφωνα με τη Eurostat.
Οι βασικοί στόχοι της έρευνας ήταν η εκτίμηση της συγκέντρωσης της αγοράς, της κατανομής των πωλήσεων μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών πελατών και γεωγραφικών περιοχών, και της εξέλιξης των τιμών και των περιθωρίων κέρδους των εταιριών παραγωγής και εμπορίας ζωοτροφών.
Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι ο κλάδος των ζωοτροφών για αιγοπρόβατα χαρακτηρίζεται από μέτρια συγκέντρωση στην παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών, ενώ η διάρθρωση των πωλήσεων είναι έντονα διαφοροποιημένη ανά γεωγραφική περιοχή και τύπο πελάτη. Το 62,7% των αγορών ζωοτροφών για αιγοπρόβατα προέρχεται από την Ελλάδα, με τις μεγαλύτερες αγορές να γίνονται στις περιφέρειες Θεσσαλία και Ήπειρος.
Όσον αφορά την τιμολόγηση, παρατηρείται ότι οι εταιρείες ακολουθούν τις διεθνείς τιμές, προσαρμόζοντας τις τιμές τους ανάλογα με τις διεθνείς αγορές και το κόστος των πρώτων υλών. Αν και τα περιθώρια κέρδους είναι σχετικά χαμηλά, διαπιστώνεται αύξηση των περιθωρίων το 2023, παρά τη μείωση των διεθνών τιμών των εμπορευμάτων και των τιμών ενέργειας.