Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Απολογισμός δράσεων κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων από τον ΟΦΥΠΕΚΑ για το 2024

Απολογισμός δράσεων κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων από τον ΟΦΥΠΕΚΑ για το 2024

0

Η Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων αναδεικνύει τα αποτελέσματα των Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης, με σημαντική μείωση των παράνομων χρήσεων και προστασία απειλούμενων ειδών

Με αφορμή την Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, που γιορτάζεται στις 22 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, ο ΟΦΥΠΕΚΑ παρουσίασε τον απολογισμό των δραστηριοτήτων των Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) για το έτος 2024.

Η χρονιά αυτή καταγράφει σημαντικά αποτελέσματα στον αγώνα κατά της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, καθώς οι ΕΜΑΔΔ πραγματοποιήσαν 269 περιπολίες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καλύπτοντας συνολικά 783 χιλιόμετρα πεζοπορώντας και 1.139 χιλιόμετρα με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων ανίχνευσης. Μέσα από αυτές τις περιπολίες, οι μονάδες κλήθηκαν να ερευνήσουν 39 περιστατικά που αφορούσαν την πιθανή χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, εντοπίζοντας 255 πιθανά δηλητηριασμένα δολώματα και ανακαλύπτοντας 134 νεκρά ζώα, πολλά από τα οποία ήταν προστατευόμενα και απειλούμενα είδη, όπως ο Χρυσαετός και ο Καλαμόκιρκος.

Το 2024 ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά λειτουργίας των ΕΜΑΔΔ σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, με στόχο την προστασία των ζώων που κινδυνεύουν από την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, και τον εντοπισμό και απομάκρυνση αυτών από την ελληνική ύπαιθρο.

Αξιοσημείωτο είναι το περιστατικό που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2024, όταν οι ΕΜΑΔΔ κλήθηκαν να επέμβουν σε ορεινή περιοχή ανάμεσα στους Νομούς Τρικάλων και Λαρίσης, όπου εντοπίστηκαν 203 δηλητηριασμένα δολώματα και 16 νεκρά ζώα, καθιστώντας αυτό το περιστατικό ένα από τα σοβαρότερα που καταγράφηκαν στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Η δουλειά των ΕΜΑΔΔ, μέσω των περιπολιών τους και της συνεργασίας με ειδικούς και τοπικούς φορείς, συνεχίζει να έχει κεντρικό ρόλο στην καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηρίων στη φύση, συμβάλλοντας στην προστασία των βιοποικιλότητας και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώνεται σύντομα το φωτοβολταϊκό πάρκο του Γηροκομείου Ξάνθης

Η «καρδιά» του Γηροκομείου της Ξάνθης αποκτά ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, με την υποστή…