
Η διατροφολόγος Κάλλη Αμπεριάδου αποκαλύπτει στο «Ε» τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και παρέχει χρήσιμες συμβουλές για τη διάρκεια της νηστείας
Στην κατηγορία των διατροφικών μοτίβων που έχουν μελετηθεί και επαινεθεί συγκαταλέγεται και η μεσογειακή διατροφή, μιας και αποτελεί το «κλειδί» στην επίτευξη της μακροζωίας συμβάλλοντας καθοριστικά στη διατήρηση της σωματικής και πνευματικής ευεξίας.
Η διατροφολόγος, Κάλλη Αμπεριάδου μιλά στο «Ε» για την θρεπτική αξία της μεσογειακής διατροφής και ακολούθως κάνει αναφορά στις « διατροφικές παγίδες» κατά την περίοδο της νηστείας.
«Η βάση της μεσογειακής διατροφής είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα βότανά και τα μπαχαρικά, αλλά και το παρθένο ελαιόλαδο. Στην πορεία έρχονται και συμπληρώνονται σε λιγότερη συχνότητα τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα αυγά, τα πουλερικά και σε ακόμη πιο μικρότερη συχνότητα το κόκκινο κρέας», όπως τονίζει.
Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής βάσει ερευνών
Μάλιστα παρατηρεί πως στην πορεία όλων αυτών των χρόνων έχουν γίνει πολλές έρευνες που αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η μεσογειακή διατροφή στην ζωή ενός ανθρώπου ακόμη και αναφορικά με τους λαούς που δεν ζουν στη Μεσόγειο, αν και την μελετούν για τα ευρύτερα οφέλη της. Συμπληρώνει πως έχει συσχετιστεί με την αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής, δηλαδή με την μακροζωία και ταυτόχρονα συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων καταλήγοντας πως είναι η μόνη από τις διατροφές που έχει αποδειχθεί με έρευνες σε ανθρώπους το πόσο ωφέλιμη είναι για την υγεία.
«Κατά τη διάρκεια της νηστείας πράγματι δεν υπάρχουν οι τροφές με ζωική πρωτεΐνη όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά με αποτέλεσμα να πεινάμε πιο σύντομα. Επομένως, πολλοί ‘’πέφτουν στην παγίδα’’ κάνοντας λάθος συνδυασμούς και πεινούν πιο συχνά, τρώνε περισσότερο ψωμί, βούτυρο ή και ξηρούς καρπούς. Βλέπουν, λοιπόν στο τέλος της νηστείας τη ζυγαριά να ανεβαίνει».
«Θέλει λιτότητα η νηστεία σε μία προσπάθεια να δώσουμε τον σωστό ορισμό της»
«Μέσα στον ορισμό της νηστείας δεν είναι μόνο η απαγόρευση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, αλλά ο οργανισμός μπαίνει σε μία διαδικασία στέρησης και μας βάζει στη λογική της κατανάλωσης μικρότερης ποσότητας φαγητού. Γενικά θέλει λιτότητα η νηστεία σε μία προσπάθεια να δώσουμε τον σωστό ορισμό της», όπως διευκρινίζει η κ. Αμπεριάδου.

Ασφαλής επιλογή η σόγια για την περίοδο της νηστείας
Στην απόπειρα να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από την αύξηση του βάρους η κ. Αμπεριάδου μας προτρέπει να φροντίσουμε, ώστε η διατροφή μας να είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, όπως κιμά σόγιας ή γάλα σόγιας.
«Μπορεί να μην έχει αποδειχθεί ακόμη, αν όντως η σόγια είναι ωφέλιμη και προκρίνεται για μόνιμη αντικατάσταση της ζωικής πρωτεΐνης, αλλά για το σύντομο αυτό χρονικό διάστημα των εξήντα περίπου ημερών της νηστείας είναι ό, τι πρέπει, είναι ασφαλής. Η πρωτεΐνη των προϊόντων σόγιας μιμείται την ζωική πρωτεΐνη, μας χορταίνει πολύ. Έτσι, είναι καλό να εντάξουμε προϊόντα σόγιας στη διατροφή μας», προσθέτει.
Ποτέ με άδειο στομάχι: Δεν μένουμε νηστικοί περισσότερο από τρεις ώρες
Επίσης, υπογραμμίζει πως είναι ωφέλιμο να έχουμε δύο φορές την εβδομάδα όσπρια, τα οποία, αν τα συνδυάζουμε με ρύζι, φακόρυζο ή πλιγούρι θα δημιουργήσουμε μία ένωση, καθώς η πρωτεΐνη μιμείται την ζωική με αποτέλεσμα να πετύχουμε τον καλό κορεσμό.
«Πρέπει να προσέχουμε να μην μένουμε νηστικοί περισσότερο από τρεις ώρες, δηλαδή να μην αφήνουμε άδειο το στομάχι μας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επιλέγουμε φρούτα, συνδυάζουμε σνακ με μία καλή πηγή λίπους, όπως είναι οι ξηροί καρποί για να γίνεται πιο ομαλή η καμπύλη του σακχάρου και να μην πεινάμε πολύ σύντομα. Ακόμη, συνοδεύουμε τα κυρίως γεύματά μας με πλούσιες σαλάτες, ώστε να γίνεται κορεσμός χωρίς πολλές θερμίδες. Δεν ξεχνάμε τη γυμναστική και φυσικά το πολύ νερό», όπως επισημαίνει.
Τέλος, η κ. Αμπεριάδου κάνει μνεία και στα υποκατάστατα, στο κασέρι και το τυρί διευκρινίζοντας πως δεν έχουν καμία σχέση με τα ζωικά, καθώς η βάση τους είναι η πατάτα, ένας υδατάνθρακας. Την ίδια στιγμή διατίθενται πολλά vegan προϊόντα που προτιμώνται από κάποιους που θέλουν ποικιλία.