Προτάσεις για μείωση της γραφειοκρατίας και μεγαλύτερη ευελιξία στις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις
Την κατάργηση της ετήσιας εκκαθάρισης επιδόσεων στο πλαίσιο της απλούστευσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027 προτίθεται να προτείνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, Κριστόφ Χάνσεν, όπως δήλωσε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 27 Ιανουαρίου 2025.
Στο πρώτο Συμβούλιο υπό την πολωνική προεδρία, ο κ. Χάνσεν υπογράμμισε τη δέσμευση για μείωση του διοικητικού φόρτου των γεωργών, χωρίς να θυσιαστεί η περιβαλλοντική φιλοδοξία της ΕΕ. Ωστόσο, τόνισε πως ριζικές αλλαγές στην ΚΑΠ μέσα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο θα μπορούσαν να προκαλέσουν αβεβαιότητα στον αγροτικό τομέα.
Στήριξη από τα κράτη-μέλη
Πολλές χώρες υποστήριξαν πως η διαδικασία εκκαθάρισης επιδόσεων είναι υπερβολικά περίπλοκη και κοστοβόρα, ενώ προτάθηκαν βελτιώσεις στην Πράσινη Αρχιτεκτονική της ΚΑΠ, όπως:
- Περιορισμός απαιτήσεων στο απολύτως αναγκαίο
- Αύξηση ανταμοιβών για τους γεωργούς
- Ευελιξία στην εφαρμογή περιβαλλοντικών μέτρων
Οι ελληνικές θέσεις
Ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, τάχθηκε υπέρ μιας πιο αναλογικής προσέγγισης στην υλοποίηση του μοντέλου επιδόσεων. Πρότεινε:
- Να απαιτείται τεκμηρίωση αποκλίσεων μόνο αν ξεπερνούν το 50%
- Να μην υπάρχουν άκαμπτες ημερομηνίες για κατεργασία εδάφους και σπορά φυτών εδαφοκάλυψης
- Να εξεταστεί η επανεξέταση του εθελοντικού χαρακτήρα των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων στον Πυλώνα 1, καθώς επηρεάζει άμεσα το εισόδημα των παραγωγών
- Να επιτραπεί η μεταφορά πόρων μεταξύ των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων των δύο Πυλώνων
MERCOSUR: Νέο αποθεματικό 1 δισ. ευρώ
Οι υπουργοί Γεωργίας συζήτησαν επίσης τη δημιουργία Αποθεματικού ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, ως ασφάλεια έναντι αρνητικών επιπτώσεων από τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur. Ζήτησαν επίσης:
- Περαιτέρω αξιολόγηση των επιπτώσεων του εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων
- Διασφάλιση δίκαιου ανταγωνισμού μεταξύ της ΕΕ και των αγορών εκτός ΕΕ