Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπογράμμισε ότι, ενώ οι αλλαγές θα απαιτήσουν χρόνο, οι πολίτες θα δουν σύντομα σημαντικές βελτιώσεις στις υπηρεσίες εφημερίας
Στις σημαντικές αλλαγές που σχεδιάζονται για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και το σύστημα εφημεριών των νοσοκομείων παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνέντευξη Τύπου. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών εφημέρευσης, με στόχο να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών, αν και οι αλλαγές θα χρειαστούν χρόνο για να εφαρμοστούν πλήρως, καθώς απαιτούν κτιριακές βελτιώσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «οι νέες υποδομές των ΤΕΠ θα αλλάξουν την εικόνα που έχουμε για τις εφημερίες», σημειώνοντας ότι, παρά τη προσωρινή ταλαιπωρία λόγω ανακαινίσεων, μέχρι το 2026 θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες βελτιώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ΤΕΠ του «Αττικού» Νοσοκομείου, το οποίο θα επεκταθεί από τα 1.000 τ.μ. σε 5.000 τ.μ., αλλά προσωρινά οι ασθενείς θα εξυπηρετούνται σε μικρότερους χώρους.
Πέρα από τις κτιριακές αναβαθμίσεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εστιάζει στην ενίσχυση των υποδομών και την τεχνολογική αναβάθμιση των ΤΕΠ, με ειδικό κονδύλι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο υπουργός εξήγησε ότι το κλειδί για την καλύτερη διαχείριση των εφημεριών είναι η διαλογή των περιστατικών, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να προτεραιοποιηθούν τα επείγοντα περιστατικά.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανέφερε ότι η ενημέρωση των πολιτών για τα Κέντρα Υγείας είναι βασική για τη μείωση της πίεσης στα ΤΕΠ, παραθέτοντας ως παράδειγμα το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου, το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 350 άτομα και να παρέχει και σοβαρές υπηρεσίες όπως θρομβόλυση.
Ανακοινώθηκε επίσης η άμεση πρόσληψη 50 επικουρικών γιατρών και προσωπικού στα Κέντρα Υγείας, ενώ ο υπουργός τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού με 500 επικουρικούς τραυματιοφορείς για τα νοσοκομεία.
Σχετικά με την ψηφιακή αναβάθμιση, ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι μέχρι το 2026 οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τους χρόνους αναμονής στα ΤΕΠ μέσω κινητού, ενώ ταυτόχρονα θα εισαχθεί σύστημα QR code για την παρακολούθηση των ασθενών κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο.
Ο κ. Θεμιστοκλέους προανήγγειλε επίσης την εισαγωγή ελικοδρομίων στα περιφερειακά νοσοκομεία και την ανάπτυξη νομοθετικών παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.
Αναφερόμενος στους άξονες που αφορούν οι αλλαγές στις εφημερίες και στα ΤΕΠ είπε ότι είναι:
- οι οργανωτικές αλλαγές,
- η ενίσχυση του προσωπικού,
- η βελτίωση των κτιριακών υποδομών και των τεχνολογιών στα ΤΕΠ,
- οι ψηφιακές παρεμβάσεις,
- οι εθελοντές στη στήριξη των εφημεριών,
- αλλά και διάφορες νομοθετικές παρεμβάσεις.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπογράμμισε ότι, ενώ οι αλλαγές θα απαιτήσουν χρόνο, οι πολίτες θα δουν σύντομα σημαντικές βελτιώσεις στις υπηρεσίες εφημερίας, μειώνοντας τη γενική ταλαιπωρία και αυξάνοντας την αποδοτικότητα του συστήματος.