Παρόλο που ο Μπάροουζ έγραψε το Queer το 1952, σε μια εποχή που ήδη απολάμβανε κάποιας φήμης, το έργο παρέμεινε ανέκδοτο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες επειδή περιέγραφε ξεκάθαρα τον πόθο ενός ομοφυλόφιλου
Το «Ε» προτείνει το βιβλίο του Ουίλιαμ Μπάροουζ με τίτλο «Queer» από τις εκδόσεις Τόπος και σε μετάφραση του Γιώργου Μπέτσου.
Παρόλο που ο Μπάροουζ έγραψε το Queer το 1952, σε μια εποχή που ήδη απολάμβανε κάποιας φήμης, το έργο παρέμεινε ανέκδοτο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες επειδή περιέγραφε ξεκάθαρα τον πόθο ενός ομοφυλόφιλου. Με φόντο τη σκοτεινή και βουτηγμένη στη διαφθορά πόλη του Μεξικού της δεκαετίας του ’40, το μυθιστόρημα αφηγείται τη ζωή του Ουίλιαμ Λι, ενός άντρα που βασανίζεται στην προσπάθειά του να κόψει την ηρωίνη, αλλά και από τον ανεκπλήρωτο ερωτικό του πόθο για έναν άλλο χρήστη. Η αφήγηση είναι διάσπαρτη με ευφυείς κωμικούς μονολόγους που προετοιμάζουν το έδαφος για το Γυμνό Γεύμα – ωστόσο η ατμόσφαιρα παραμένει βαριά, δυσοίωνη, queer. Ένα τολμηρό αυτοβιογραφικό πορτρέτο με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, μια δυνατή ιστορία αγάπης αλλά και ένα μωσαϊκό κωμικών και τραγελαφικών φαντασιώσεων.
Η νέα, οριστική έκδοση, που κυκλοφόρησε στο εξωτερικό με αφορμή τα 25 χρόνια του μυθιστορήματος και που ο Τόπος παρουσιάζει σε νέα μετάφραση, περιλαμβάνει την εισαγωγή του επιμελητή Όλιβερ Χάρις και ένα εκτενές παράρτημα με σχόλια του επιμελητή και με την αποκαλυπτική εισαγωγή του Μπάροουζ στην έκδοση του 1985, όπου ο συγγραφέας αναλογίζεται τις συγκλονιστικές προσωπικές του εμπειρίες που τον οδήγησαν στη συγγραφή αυτού του προκλητικού αριστουργήματος. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Ο Ουίλιαμ Σ. Μπάροουζ (William S. Burroughs) ήταν Αμερικανός συγγραφέας, γνωστός για το αντισυμβατικό έργο του και την ιδιαίτερη γραφή του, η οποία επηρεάσε τη λογοτεχνία του 20ού αιώνα. Γεννημένος το 1914, ήταν μέλος της λεγόμενης “γενιάς των χαμένων”, όπως αποκαλούνταν οι συγγραφείς που αναζητούσαν νέες εκφραστικές μορφές και καταστάσεις.
Ο Μπάροουζ είναι ίσως πιο διάσημος για το έργο του Naked Lunch (1959), το οποίο θεωρείται επαναστατικό στην ιστορία της λογοτεχνίας. Το έργο του χαρακτηρίζεται από πειραματική γραφή, εξαιρετικά φανταστικά και συχνά διαταραγμένα θέματα, ενώ χρησιμοποιεί την τεχνική του “cut-up”, όπου τα κείμενα κόβονται και επανατοποθετούνται για να δημιουργήσουν νέα νοήματα.
Εκτός από το Naked Lunch, άλλες σημαντικές του δουλειές περιλαμβάνουν Junky (1953), μια αυτοβιογραφική αναφορά στις εμπειρίες του με τα ναρκωτικά, και The Soft Machine (1961). Ο Μπάροουζ επηρεάσε όχι μόνο τη λογοτεχνία, αλλά και τη μουσική και τον κινηματογράφο, με το έργο του να συνδέεται με τον αντεργκράουντ πολιτισμό και την αντίσταση στις κοινωνικές και πολιτικές δομές της εποχής του.
Πέθανε το 1997, αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά που συνεχίζει να επηρεάζει συγγραφείς, καλλιτέχνες και ακτιβιστές.