Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Βαρύ τίμημα για την κτηνοτροφία στην ακριτική Ελλάδα: Η ευλογιά κτυπά την Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία

Βαρύ τίμημα για την κτηνοτροφία στην ακριτική Ελλάδα: Η ευλογιά κτυπά την Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία

0

Σήμα κινδύνου από τους κτηνοτρόφους για τις καθυστερήσεις στην αποζημίωση και την ανασυγκρότηση των κοπαδιών


Η κτηνοτροφία στην ακριτική περιφέρεια της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρές συνέπειες λόγω της εξάπλωσης της ευλογιάς των προβάτων, με τον τομέα να εκπέμπει σήμα κινδύνου για την επικείμενη μόνιμη καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου. Οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι βιώνουν τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κρίσης, ζητούν άμεσες ενέργειες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η εξάπλωση της ευλογιάς ξεκίνησε επίσημα τον Αύγουστο του 2024, όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στον Έβρο. Από τότε, 270 κοπάδια έχουν πληγεί και περίπου 65.000 – 70.000 ζώα έχουν σφαγιαστεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την απογοήτευση να είναι εμφανής στις τοπικές κοινότητες. Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, ανέφερε στην Agrenda ότι η κατάσταση στον Έβρο είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει σε Ροδόπη, Καβάλα, Ξάνθη και Θάσο.

Η ευλογιά, η οποία είχε εμφανιστεί και το 2013-14 στην περιοχή, αυτή τη φορά είναι πιο επιθετική και θανατηφόρα, σημείωσε ο κ. Δημόπουλος. Στην Καβάλα, για παράδειγμα, τα 33 από τα 39 κρούσματα εντοπίστηκαν στον Νέστο, όπου έχουν θανατωθεί περίπου 10.000 ζώα. Η διαφορά με το 2013-14 είναι ότι αυτή τη φορά η ασθένεια προσβάλλει τα ζώα σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο επικίνδυνη για την τοπική κτηνοτροφία.

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής βρίσκονται σε συνεννόηση για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος και προγραμματίζουν την αποστολή επιστολής στο υπουργείο, ζητώντας την άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος ανασύστασης των κοπαδιών.

Η διαδικασία ανασύστασης των κοπαδιών είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς μόνο το 10% – 15% των πληγέντων κτηνοτρόφων καταφέρνουν να ξαναστήσουν τα κοπάδια τους μετά από τέτοιες κρίσεις. Ωστόσο, με το νέο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, που χρηματοδοτεί το 100% της αξίας των ζώων, οι κτηνοτρόφοι ελπίζουν να αυξήσουν το ποσοστό ανασύστασης στο 30%-40%, αν και απαιτούνται άμεσες ενέργειες και χρηματοδοτήσεις για να γίνουν αυτά τα όνειρα πραγματικότητα.

Ο κ. Δημόπουλος τόνισε τη σημασία της ταχύτητας στην ενεργοποίηση του προγράμματος και σημείωσε ότι οι καθυστερήσεις μπορούν να αποτρέψουν τους κτηνοτρόφους από το να επιστρέψουν στην κτηνοτροφία, οδηγώντας τους σε άλλες επαγγελματικές επιλογές.

Πέρα από την ανασύσταση των κοπαδιών, οι κτηνοτρόφοι υπογραμμίζουν και την ανάγκη για άμεση στήριξη στις ζωοτροφές. Λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις ζώων και των απαγορεύσεων για την αναχαίτιση της ευλογιάς, οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν μπορέσει να σφάξουν τα ζώα τους, με αποτέλεσμα να χάνουν την αξία τους, κυρίως τα αρσενικά ζώα.

Ο κ. Δημόπουλος σημείωσε πως πολλές κτηνοτροφικές μονάδες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς οι κτηνοτρόφοι χρωστούν σε προμηθευτές ζωοτροφών και τράπεζες, ενώ ο ΕΦΚΑ συνεχίζει να απαιτεί πληρωμές. Η αδυναμία κάλυψης αυτών των υποχρεώσεων ενδέχεται να ωθήσει πολλούς κτηνοτρόφους σε εγκατάλειψη του επαγγέλματος.

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής καταγγέλλουν και καθυστερήσεις στη διαχείριση της ευλογιάς από το υπουργείο, επισημαίνοντας ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν επαναλήφθηκαν. Ειδικότερα, επικρίνουν το γεγονός ότι, ενώ η διασπορά της ασθένειας δεν είχε πλήρως αναχαιτιστεί, το υπουργείο ανακοίνωσε αύξηση των αποζημιώσεων, γεγονός που δημιούργησε εφησυχασμό σε ορισμένους κτηνοτρόφους, οι οποίοι ακολούθησαν λιγότερο αυστηρές διαδικασίες προφύλαξης.

Επιπλέον, ζητούν παράταση για τα σχέδια βελτίωσης, τα οποία επηρεάζονται από τις καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της ευλογιάς και άλλων προβλημάτων, όπως η πανώλη. Σχολιάζοντας την τακτική του ΕΛΓΑ, ο κ. Κυριακούδης από τη Θάσο τόνισε την ανάγκη για καλύτερες πολιτικές ασφάλισης, αναφέροντας ως παράδειγμα τις αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν ζώα άνω των 6 ετών, κάτι που θεωρεί αδικία για τους κτηνοτρόφους.

Πηγή: https://tyrokomos.gr/

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το χύμα λάδι στο επίκεντρο: Επικρίσεις για την κυβερνητική στρατηγική

Βασίλης Κόκκαλης: «Αισχροκέρδεια και ελλιπής έλεγχος βλάπτουν παραγωγούς και καταναλωτές» …