Με ανησυχία βλέπουν επαγγελματίες του κλάδου την διακοπή λειτουργίας πολλών ξενοδοχείων στην περιοχή και αναζητούν άμεσα λύση
Στο «Ε» αποτυπώνουν την εικόνα αυτή ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, Απ. Αγκόρτζας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων και Τουριστικών Επιχειρηματιών ν. Ξάνθης, Μ. Δασκαλόπουλος
Υποτονική ήταν η τουριστική κίνηση την περίοδο των γιορτών στην Ξάνθη, όπως διαπίστωσαν οι πολίτες και όπως επιβεβαιώνουν οι ξενοδόχοι της Ξάνθης. Την περιοχή μας επισκέφθηκαν λίγοι τουρίστες, για πολύ λίγες ημέρες, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, οι οποίοι με πικρία επιβεβαίωσαν πως μικρό ποσοστό ξένου κόσμου βρέθηκε στην περιοχή την εν λόγω περίοδο. Αναντίρρητα, αυτή η πραγματικότητα «αντανακλά» την κρίση του κλάδου κυρίως στην περιοχή μας, ενώ η εικόνα είναι αποκαρδιωτική όταν μάλιστα γίνεται λόγος για μία πόλη όπως η Ξάνθη, με την ομορφιά της Παλιάς Πόλης που «ξεχωρίζει» και δεν έχει τίποτα να «ζηλέψει» τις άλλες πόλεις.
Μειωμένος ο αριθμός τουριστών στην περιοχή κατά τη διάρκεια των γιορτών
Αναλυτικά, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, κ. Απόστολος Αγκόρτζας αναφέρει στο «Ε» πως τα τελευταία 15 χρόνια έχει μειωθεί ο αριθμός τουριστών που προτιμούν την περιοχή για λίγες ημέρες ξεκούρασης και αναψυχής.
«Φέτος οι περισσότεροι που έφτασαν στην περιοχή ήταν από Ελλάδα, Θεσσαλονίκη ή Αθήνα», όπως σημειώνει. Όπως διαπιστώνεται οι επισκέπτες είναι κυρίως μεμονωμένοι και ασφαλώς δεν υπάρχει ούτε σαν σενάριο η πραγματοποίηση οργανωμένων εκδρομών στην Ξάνθη, την περίοδο των γιορτών μιας και δεν έχει οργανωθεί ή διαδοθεί κάποιο πρόγραμμα ιδιαίτερων δράσεων ή εκδηλώσεων που να προσελκύει μαζικά επισκέπτες».
Ψάχνουν κοινή λύση με γνώμονα την τουριστική προώθηση
Ακολούθως, ο κ. Αγκόρτζας θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να συσκεφθούν οι δημόσιοι φορείς με τους επαγγελματίες, ώστε να βρεθεί μία κοινή λύση με γνώμονα την τουριστική προώθηση της περιοχής λαμβάνοντας υπόψιν και τον μεγάλο αριθμό των ξενοδοχείων που έχουν ρίξει «τίτλους τέλους» στην περιοχή.
«Το ζήτημα δεν αφορά πλέον την τουριστική ανάπτυξη, αλλά κυρίως την τουριστική… επιβίωση της περιοχής που ελλείψει υποδομών, αλλά και σχεδίου προσέλκυσης επισκεπτών καταδικάζεται στην τουριστική ανυπαρξία και την επανεμφάνιση μόνο την περίοδο του καρναβαλιού».
Μ. Δασκαλόπουλος: «Πρέπει να γίνουν αλλαγές, ώστε να μπορέσουν να ‘’κρατηθούν’’ οι επιχειρηματίες»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων και Τουριστικών Επιχειρηματιών ν.Ξάνθης, Μηνάς Δασκαλόπουλος υπογραμμίζει πως τα ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια των γιορτών ήταν μεν πλήρη, κάτι που θα συνεχιστεί μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου, αλλά παυτό συμβαίνει λόγω και του μικρού αριθμού ξενοδοχείων που έχουν απομείνει στην περιοχή.
«Ένα ξενοδοχείο έχει πολλά λειτουργικά έξοδα. Σαφώς πρέπει να γίνουν αλλαγές, ώστε να μπορέσουν να ‘’κρατηθούν’’ οι επιχειρηματίες. Είναι αναγκαία η συνεχής ροή κόσμου στην πόλη για να μπορέσει να δουλέψει ο κλάδος», δηλώνει.
Ο φαύλος κύκλων των περιορισμένων κλινών και της ισχνής τουριστικής κίνησης
«Οι περιπτώσεις γκρουπ και μεμονωμένων τουριστικών που συναντάμε περιηγούμενοι στην πόλη, ασφαλώς και δεν αποτυπώνει την τουριστική κίνηση που έχει ανάγκη μια περιοχή για να επιβιώσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες, να γίνει εισροή κεφαλαίου και να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις που συνδέονται με τον τουρισμό».
Για παράδειγμα, μετά το κλείσιμο τεσσάρων εκ των μεγαλύτερων ξενοδοχειακών μονάδων της Ξάνθης (Δημόκριτος, Νατάσα, 1000 Χρώματα, Ελισσώ, Έλενα) πράγματι υπάρχει αύξηση των ακινήτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση (αirbnb), ωστόσο, όπως παρατηρεί και ο κ. Αγκόρτζας, ακόμη και η πληρότητά τους δεν μπορεί να αποτελεί ένδειξη τουριστικής κίνησης, καθώς αφορούν πολύ μικρά «νούμερα».
Το ζήτημα, που γίνεται εντονότερο τις ημέρες των γιορτών, όταν και παραδοσιακά ενισχύεται ο εσωτερικός τουρισμός, είναι επιτακτικό να απασχολήσει άμεσα και σοβαρά τους φορείς, με μακρόπνοο και γενναίο σχεδιασμό, με συναίνεση και καθολική δέσμευση.