
Αναβίωση του φημισμένου εθίμου στην Δράμα σήμερα 18 Ιανουαρίου
Στο Καλαμπάκι της Δράμας, την ημέρα του Αγίου Αθανασίου, αναβιώνει το περίφημο «κουρμπάνι», σήμερα στις 18 Ιανουαρίου, ένα από τα μακροβιότερα και πιο σημαντικά έθιμα της περιοχής. Το «κουρμπάνι» συνδέεται άρρηκτα με την πλούσια παράδοση των κατοίκων, οι περισσότεροι εκ των οποίων κατάγονται από τη Μικρά Ασία και ήρθαν στην περιοχή ως πρόσφυγες.
Πλέον, το «κουρμπάνι» είναι καταγεγραμμένο στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, χάρη στην απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Το έθιμο, που διατηρείται αδιάλειπτα για πάνω από έναν αιώνα, είναι μια συλλογική γιορτή της κοινότητας, με τις προετοιμασίες για την παρασκευή του να ξεκινούν αμέσως μετά τα Φώτα και να κορυφώνονται με το άναμμα των καζανιών και την προετοιμασία του φαγητού σήμερα και αύριο.
Η προετοιμασία του κουρμπανιού είναι καθαρά εθελοντική και συλλογική. Οι «κουρμπαντζήδες» ξεκινούν με την «γύρα» στο χωριό για τη συγκέντρωση των υλικών και προχωρούν στην οργάνωση του χώρου, τη μεταφορά του κρέατος και το άναμμα των καζανιών. Κάθε χρόνο, η διαδικασία αυτή ενώνει τις γενιές και διατηρεί τη φλόγα της παράδοσης ζωντανή.
Η γιορτή του κουρμπανιού δεν είναι απλώς ένα πανηγύρι, αλλά μια συνάντηση της κοινότητας γύρω από την παράδοση, που συνεχίζεται αδιάλειπτα με την ίδια ένταση και σεβασμό που είχαν οι πρώτοι πρόσφυγες από το Κρυόνερο της Ανατολικής Θράκης, που έφεραν το έθιμο μαζί τους το 1922.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ