Στην περιοχή του ποταμού Κομψάτου, ο θάνατος ενός ζευγαριού Χρυσαετών και του νεοσσού τους αναδεικνύει την απειλή των δηλητηριασμένων δολωμάτων για την άγρια πανίδα
Το 2025 ξεκίνησε με ένα σοβαρό πλήγμα για την άγρια πανίδα της Ελλάδας, καθώς, στην περιοχή του ποταμού Κομψάτου, στην ορεινή Ξάνθη, καταγράφηκε η θανάτωση ενός ζευγαριού σπάνιων Χρυσαετών (Aquila chrysaetos) και του νεοσσού τους, πιθανότατα λόγω δηλητηρίασης από επικίνδυνα δολώματα.
Η ανησυχία για την κατάσταση των πουλιών ξεκίνησε όταν οι δορυφορικοί πομποί που φέρουν δύο από τα Χρυσαετούς άρχισαν να εκπέμπουν από σταθερά σημεία για αρκετό διάστημα, ένδειξη ότι τα πτηνά ενδέχεται να είχαν πεθάνει. Μόλις την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, οργανώθηκε έρευνα στην περιοχή από κλιμάκιο, το οποίο περιλάμβανε τις Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) και το Δασαρχείο Ξάνθης. Κατά την έρευνα, εντοπίστηκαν οι νεκροί Χρυσαετοί με εμφανείς ενδείξεις δηλητηρίασης, ενώ κοντά τους βρέθηκαν υπολείμματα ενός μεσαίου σαρκοφάγου θηλαστικού, το οποίο φαίνεται να είχε καταναλώσει δηλητηριασμένο δόλωμα.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το σαρκοφάγο θηλαστικό είχε μολυνθεί από δηλητηριασμένο δόλωμα και στη συνέχεια το κατανάλωσαν οι Χρυσαετοί, προκαλώντας τη δευτερογενή δηλητηρίασή τους. Το θλιβερό αυτό περιστατικό αποκαλύπτει τη σοβαρή απειλή που αποτελούν τα δηλητηριασμένα δολώματα για τη διατήρηση των άγριων ειδών και την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για την προστασία της βιοποικιλότητας στην περιοχή.
Οι Χρυσαετοί είχαν τοποθετηθεί με δορυφορικούς πομπούς στο πλαίσιο της διδακτορικής έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την «Οικολογία διατήρησης του Χρυσαετού στη Βόρεια Ελλάδα». Η μελέτη χρηματοδοτείται από την περιβαλλοντική οργάνωση “Natural Research Scotland”. Ο θηλυκός Χρυσαετός του ζευγαριού είχε γεννηθεί το 2020 στον ορεινό Έβρο και το 2024 αναπαρήγαγε με επιτυχία τον νεοσσό που επίσης έχασε τη ζωή του στην τραγωδία.
Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί στη συνεχιζόμενη ανησυχία για την παρατηρούμενη μείωση του πληθυσμού του Χρυσαετού στην Ελλάδα. Το είδος έχει χαρακτηριστεί ως «Κινδυνεύον» στον «Κόκκινο Κατάλογο» της χώρας και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία.