Το Δέλτα Έβρου και οι λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα φιλοξενούν μοναδικούς πληθυσμούς σπάνιων ειδών πουλιών, ενισχύοντας τη σημασία των ελληνικών υγροτόπων
Σημαντικές καταγραφές σπάνιων πουλιών πραγματοποιήθηκαν στη Θράκη, επιβεβαιώνοντας τη μοναδική οικολογική αξία των υγροτόπων της περιοχής. Στο Δέλτα του Έβρου, στις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν 120 χαμωτίδες (Tetrax tetrax), αριθμός ρεκόρ για την Ελλάδα, όπου το είδος αυτό παρατηρείται πλέον μόνο σποραδικά κατά τον χειμώνα ή τη μετανάστευση.
Η εμφάνιση 120 χαμωτίδων στο Δέλτα του Έβρου αποτελεί μοναδική καταγραφή, δεδομένου ότι ο συνήθης πληθυσμός διαχείμασης είναι πολύ μικρότερος. Η τελευταία περίπτωση φωλιάσματος του είδους στην Ελλάδα είχε καταγραφεί το 1917.
Παράλληλα, οι λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα προσέλκυσαν φέτος περισσότερα από 1.100 κεφαλούδια (Oxyura leucocephala), σπάνια είδη πάπιας που απειλούνται με εξαφάνιση. Τα κεφαλούδια καταφτάνουν στη Βιστωνίδα κάθε φθινόπωρο από τον Βορρά για να διαχειμάσουν, πριν επιστρέψουν στις περιοχές αναπαραγωγής τους την άνοιξη.
Η λίμνη Βιστωνίδα συγκεντρώνει σταθερά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κεφαλουδιών που διαχειμάζουν στην Ελλάδα, καθιστώντας την έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους παγκοσμίως για το είδος. Το γεγονός ότι καταγράφεται το 2%-10% του παγκόσμιου πληθυσμού των κεφαλουδιών, ενισχύει τη σημασία προστασίας της περιοχής από περιβαλλοντικές απειλές, όπως η λαθροθηρία και η απώλεια βιοτόπων.