Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία εν μέσω αντιδράσεων

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία εν μέσω αντιδράσεων

0

Η ΝΔ πέρασε το νομοσχέδιο στη Βουλή, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να το καταψηφίζει – Κέντρο Διοτίμα: «Το νομοσχέδιο δίνει έμφαση μόνο στην τιμωρία»

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο «Αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών», εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, παρά την έντονη αντίθεση της αντιπολίτευσης. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αυστηρότερες ποινές για δράστες ενδοοικογενειακής βίας, ενσωματώνει την Οδηγία (ΕΕ) 2024/1385, και εισάγει αλλαγές στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, καθώς και μέτρα για την προστασία ανηλίκων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Ονομαστική ψηφοφορία: 157 «ΝΑΙ» έναντι 135 «ΟΧΙ»

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους της ΝΔ, ενώ οι 135 παρόντες βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν σύσσωμοι, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΚΚΕ. Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο ως αναγκαίο βήμα για την προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενώ η αντιπολίτευση έκανε λόγο για ανεπαρκείς λύσεις και έλλειψη διαφάνειας.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε το άρθρο 41, που προβλέπει τη δημιουργία ειδικής Τριμελούς Επιτροπής Ιατροδικαστών. Η αντιπολίτευση εξέφρασε ανησυχίες για την ανεξαρτησία και τη λειτουργία της επιτροπής, ενώ η κυβέρνηση τόνισε ότι η νέα δομή θα ενισχύσει την υποστήριξη των θυμάτων και θα διασφαλίσει την ταχύτερη απόδοση δικαιοσύνης.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφορία απέναντι στις προτάσεις της και για έλλειψη διαβούλευσης. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο εισάγει σημαντικές τομές για την προστασία των θυμάτων και την ενίσχυση της δικαιοσύνης.

Κέντρο Διοτίμα: «Το νομοσχέδιο παραλείπει όλα τα άρθρα για την πρόληψη έμφυλων εγκλημάτων»

Σε συνέντευξη της η δικηγόρος Μαρία Αποστολάκη, συντονίστρια νομικών υπηρεσιών στο Κέντρο Διοτίμα, μίας γυναικείας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, εξειδικευμένη σε ζητήματα φύλου και ισότητας, αναφέρει ότι «για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν προηγήθηκε ουσιαστικός και λεπτομερής έλεγχος από κανέναν επιστημονικό φορέα, δεν συζητήθηκε με καμία οργάνωση από την κοινωνία των πολιτών, ούτε από το πεδίο, δηλαδή από οργανώσεις που υποστηρίζουν επιζώσες. Δεν ζητήθηκε η γνώμη Ενώσεων Νομικών, παρ’ όλο που εισάγει τεράστιες ρυθμίσεις που αφορούν σε αλλαγές του Ποινικού Κώδικα και της Ποινικής Δικονομίας».

Επίσης υποστηρίζει ότι σκοπός της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, είναι να παρασχεθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και κατά της ενδοοικογενειακής βίας συγκεκριμένα, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δυστυχώς βλέπουμε ότι το παρόν νομοσχέδιο δεν απηχεί ούτε το πνεύμα ούτε το γράμμα της οδηγίας. Αντίθετα, δίνεται μια πολύ μεγάλη έμφαση σε μία τιμωρητική λογική. Υπάρχει μία προσέγγιση περιστολής, θα λέγαμε δικαιωμάτων των δραστών. (…) Βάλλει επί της ουσίας κατά του θεσμού μίας δίκαιης δίκης. Η καταστολή ήταν η μόνη και αποκλειστική οδός του νομοθέτη απέναντι στο φαινόμενο», εξηγεί.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά η Ολομέλεια για την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας

Τέσσερις υποψήφιοι για το ύπατο αξίωμα – Επισκιάζουν τη διαδικασία οι αντιδράσεις για την …