Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι με γεύσεις που ενώνουν οικογένεια και φίλους

Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι με γεύσεις που ενώνουν οικογένεια και φίλους

0

Η παραμονή Πρωτοχρονιάς είναι μια από τις πιο γιορτινές και ιδιαίτερες στιγμές του χρόνου. Το τραπέζι μας γεμίζει με πλούσια εδέσματα που σηματοδοτούν την έλευση μιας χρονιάς με αφθονία και αισιοδοξία, ενώ οι γεύσεις φέρνουν κοντά οικογένεια και φίλους με αναμνήσεις ευτυχισμένων στιγμών του παρελθόντος και την προσδοκία δημιουργίας νέων οικογενειακών εμπειριών.

Φέτος, κάντε το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μοναδικό με συνταγές που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο! Με δροσερή σαλάτα, λαχταριστό κυρίως πιάτο, εντυπωσιακό συνοδευτικό και γλυκό.

Γιορτινή σαλάτα super food

Απαραίτητη στο πλούσιο σε λιπαρά πρωτοχρονιάτικο τραπέζι είναι μία πράσινη σαλάτα, υγιεινή, δροσιστική και αντιοξειδωτική καθώς περιέχει πολλές υπερτροφές!  Εκτός από νόστιμη και θρεπτική, λόγω των πολύχρωμων συστατικών, έχει πολύ εντυπωσιακή εμφάνιση.

Υλικά

-1 iceberg

-1 μαρούλι

-2 πορτοκαλί πιπεριές

-1 ρόδι

-½ φλ. κράνμπερι

-½ φλ. ρόδια

-½ φλ. καρύδια σπασμένα

-½ φλ. αμύγδαλα σπασμένα

-10-12 αποξηραμένα δαμάσκηνα

-10-12 αποξηραμένα βερίκοκα

Για το dressing

-5 κ.σ. λάδι

-2 κ.γ. μέλι

-2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο

-1 κ.γ. μουστάρδα

-πιπέρι

-αλάτι

Πλύντε και ψιλοκόψτε τα λαχανικά. Ψιλοκόψτε τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα, κόψτε τις πιπεριές ζουλιέν, προσθέστε τους σπόρους ροδιού, τους σπασμένους ξηρούς καρπούς και τα κράνμπερι. Βάλτε όλα τα υλικά του dressing στο μπλέντερ ή ένα σέικερ και χτυπήστε δυνατά. Περιχύστε τη σαλάτα και είναι έτοιμη!


Χοιρινό μπούτι με άρωμα πορτοκαλιού

Για το χοιρινό

-1 χοιρινό μπούτι 2.5 κιλά χωρίς (με την πέτσα)

-250 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι

-20 γαρύφαλλα

-6 – 7 σκελίδες σκόρδο

 

Για το γλάσο

-250 γρ. χυμό πορτοκάλι

-120 γρ. μηλόξυδο

-80 γρ. μέλι

-Φρέσκο φασκόμηλο

-110 γρ. ζάχαρη καστανή

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι ή καθαρό κοπίδι, χαράζουμε επιφανειακά την πέτσα του χοιρινού σε ΄μπακλαβαδωτό’ σχήμα κι αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά. Τοποθετούμε το κρέας μέσα σ’ ένα ταψί και προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, τα γαρύφαλλα και το σκόρδο. Κλείνουμε πολύ καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και σιγουρευόμαστε ότι δεν υπάρχει κάποια τρύπα ή σημείο στο οποίο να μπορεί να ‘δραπετεύσει’ ατμός.  Ψήνουμε για 3 + 1/2 ώρες και στη συνέχεια αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο.  Δυναμώνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.

Παράλληλα, σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε τα υλικά του γλάσου και δίνουμε μια βράση. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά (5) και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 7 – 8 λεπτά.

Μετά τις 3 + 1/2 ώρες ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο του ταψιού και σουρώνουμε τα υγρά. Περιχύνουμε πάνω από το χοιρινό όλη τη μαρινάδα κι επαναφέρουμε το ταψί στο φούρνο.

Ανά 3 – 4 λεπτά με ένα πινέλο αλείφουμε το χοιρινό με το γλάσο που υπάρχει στο ταψί πολύ καλά, περιμετρικά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τουλάχιστον 3 – 4 φορές ή μέχρι το κρέας να πάρει ένα ωραίο σκούρο καραμελωμένο χρώμα.

Αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου πριν το κόψουμε.


Ρύζι με μάνγκο και κουκουνάρι

Η τέλεια επιλογή για συνοδευτικό με τα ψητά, με χρώματα και αρώματα, που θα στολίσει το τραπέζι και θα δροσίσει τον ουρανίσκο με εξωτικό μάνγκο.

-300γρ. ρύζι βρασμένο

-60ml ελαιόλαδο

-100γρ. κρεμμύδι σε λεπτές φέτες

-100γρ. κίτρινες και κόκκινες πιπεριές

-100γρ. καρότο τριμμένο

-3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή

-1 μάνγκο, σε κυβάκια

-100γρ. κουκουνάρι

-50γρ. μαύρες σταφίδες

-1 ποτηράκι λευκό κρασί

-αλάτι, πιπέρι

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια χαμηλή κατσαρόλα, προσθέτετε τα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τις πιπεριές και το καρότο και συνεχίζετε μέχρι να μαραθούν κι αυτά. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε μέχρι να καραμελώσουν. Σβήνετε με το κρασί, ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να μαγειρευτούν, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και στο βρασμένο ρύζι προσθέτετε το μάνγκο, το κουκουνάρι και τις σταφίδες.


Εορταστικό πανετόνε-βασιλόπιτα με κρέμα φιστικιού

-500 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

-150 γρ. ζάχαρη

-200 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

-4 αυγά

-10 γρ. μαγιά (ξηρή ή φρέσκια)

-1 πρέζα αλάτι

-1 βανίλια (ή 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας)

-200 γρ. κρέμα φιστικιού (για τη γέμιση)

-Φιστίκια Αιγίνης (προαιρετικά, για προσθήκη)

Σε ένα μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα.  Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη βανίλια.  Σταδιακά προσθέτουμε τα ξηρά υλικά στο μείγμα με το βούτυρο και τα αυγά, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη.

Καλύπτουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού η ζύμη φουσκώσει, ανοίξτε την σε παραλληλόγραμμο και απλώστε την κρέμα φιστικιού ομοιόμορφα πάνω της.

Αν θέλετε, προσθέτετε ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης.

Τυλίξτε τη ζύμη σε ρολό και τοποθετήστε την σε φόρμα για πανετόνε.  Άφησε την να φουσκώσει ξανά για περίπου 30 λεπτά αφού τοποθετήσετε το πρωτοχρονιάτικο φλουρί.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C και ψήστε το πανετόνε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά στο εσωτερικό.

Αφήστε το πανετόνε να κρυώσει και τοποθετήστε την επικάλυψη και το τριμμένο φιστίκι από πάνω.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ζεστό» καλωσόρισμα στο ’25 στο Γηροκομείο Ξάνθης

Η πρωτοχρονιάτικη γιορτή πραγματοποιήθηκε στον χώρο του,  όπου τιμήθηκε ως ευεργέτης ο Γεώ…