Η κομματική ταυτότητα και η θεσμική ιδιότητα
Δεν ήταν κομματικά χρωματισμένη φιέστα, η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του δήμου Αθηναίων διατείνεται ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ο οποίος και κατηγορήθηκε γι’ αυτό. Τον διαψεύδουν όμως οι φωτογραφίες με ντεκόρ τον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ κι αυτό είναι τουλάχιστον απαράδεκτο. Φαίνεται ότι δεν κατάφερε να απεγκλωβιστεί από την ιδιότητά του ως υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. (Φανταστείτε δηλαδή αν εκλεγόταν τι γιορτή θα έκανε); Όταν είσαι θεσμικός αφήνεις στην άκρη την κομματική σου ταυτότητα και λειτουργείς θεσμικά για όλους τους δημότες σου και δέχεσαι και την κριτική που σου ασκείται. Σ’ ότι αφορά τα δικά μας δεν είχαμε τέτοια θέματα. Η εκδήλωση αλλαγής του χρόνου στην πλατεία είχε κόσμο χωρίς σύμβολα. Ευτυχώς…
Μ.Ξ.
Ξεκινάει με τη Συρία η θητεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ
Από τις 2 Ιανουαρίου η ελληνική σημαία βρίσκεται έξω από την αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, καθώς σε ειδική τελετή που πραγματοποιείται κάθε χρόνο παίρνουν τη θέση τους σε συγκεκριμένο χώρο οι σημαίες των νέων μη μόνιμων μελών του ΣΑ για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος Ευάγγελος Σέκερης θα μπει στα δύσκολα με το ντεμπούτο του στο ΣΑ που συνεδριάζει στις 8 Ιανουαρίου με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία.
Η Αθήνα, με δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη, έχει δώσει το στίγμα των ελληνικών θέσεων για τις εξελίξεις στη Συρία και σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί και ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος. Η έμφαση που δίνει η Αθήνα είναι η διαδικασία μετάβασης να είναι συμπεριληπτική, με δημοκρατικό χαρακτήρα και με εγγυήσεις για την ασφάλεια θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και φυσικά στήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας χωρίς εμπλοκή εξωτερικών δυνάμεων…
Κ.Λ.
Αισιόδοξα μηνύματα για την υγεία
Θα μπω κατευθείαν στο θέμα και είμαι βέβαιος πως θα συμφωνήσετε μαζί μου οι περισσότεροι.
Το ενθουσιώδες του σχολίου οφείλεται στις πληροφορίες που έρχονται από τα διάφορα ερευνητικά κέντρα που αφορούν την Φαρμακευτική Επιστήμη.
Ερευνητές γιατροί, μαζί με άλλους επιστήμονες, ψάχνουν χρόνια και ασχολούνται με την καταπολέμηση των ασθενειών.
Πρόκειται για έρευνες που σώζουν ζωές, που βελτιώνουν το επίπεδο διαβίωσης ασθενών.
Μάλιστα, ο τομέας της φαρμακευτικής έρευνας συν την πρόοδο της ιατρικής γνώσης, συνεργαζόμενοι έχουν βοηθήσει την ανθρωπότητα να ξεπεράσει σοβαρά υγειονομικά προβλήματα και να σωθούν ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Σήμερα στην έρευνα για να θεραπευτούν οι νέες ασθένειες, το επίπεδο έχει φτάσει ψηλά και όλα δείχνουν ότι θα πάει ψηλότερα. Γι’ αυτό η αισιοδοξία.
Γ.Δ.
Καλά ή άσχημα νέα;
Είναι κανόνας, το γνωρίζουμε εμείς οι άνθρωποι του Τύπου ότι τα άσχημα νέα γίνονται ειδήσεις μεγάλες κι όχι τα καλά νέα. Οι αναγνώστες διαβάζουν τα άσχημα, κακά νέα πρώτα, αυτά συζητούν και σχολιάζουν μεταξύ τους.
Τα «καλά νέα» μένουν πίσω, ίσως και να μην τύχουν του ενδιαφέροντος για προβολή.
Τα παραπάνω δεν αποτελούν υπερβολή, όχι. Κρίνετε από σας, εσείς οι αναγνώστες μόνοι σας. Πρόκειται για μια καθόλα φυσική αντίδραση που συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων. Το γεγονός αυτό το γνωρίζουν τα Μέσα Ενημέρωσης και κάποια το υπερπροβάλλουν και άλλα απλώς το αναφέρουν ως μια απλή είδηση. Το τι προτιμάει ο αναγνώστης ή ο τηλεθεατής, είναι θέμα δικής του επιλογής και μόνον που ως γνωστόν έχει σχέση με πολλά πράγματα κυρίως ως προς την προσωπικότητά του.
Γ.Δ.
Προβληματισμός
Πάγια πεποίθηση κάθε φορέα του νομού πρέπει να είναι και πιστεύω πως το προσπαθεί, οι κάτοικοι να είναι ευχαριστημένοι όχι μόνο γιατί είναι υγιείς, αλλά γιατί η συντριπτική πλειοψηφία θέλει ν’ απολαμβάνει κι άλλα θετικά.
Οι άνθρωποι που έφυγαν από τα χωριά τους δεν έφυγαν χωρίς λόγους. Θέλανε μια σταθερή εργασία με αξιοπρεπή αμοιβή, θέλανε να ζει η οικογένειά τους σ’ ένα αξιοπρεπές περιβάλλον απολαμβάνοντας τις σύγχρονες δομές, ιδιωτικές και δημόσιες.
Δυστυχώς αυτό άργησε πολύ να γίνει. Γι’ αυτό και ξεκίνησε η φυγή και σιγά-σιγά τα χωριά γύρω από την πόλη, κυρίως τα ορεινά, περνούν χρόνια δύσκολα.
Σήμερα οι συνθήκες βελτιώθηκαν μεν, αλλά οι κάτοικοι πλέον μειώθηκαν και μειώνονται συνέχεια.
Αντιστροφή αυτής της εικόνας δύσκολα θα δούμε, εκτός εάν οι άνθρωποι πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, κυρίως στα ορεινά χωριά για μια νέα προσπάθεια ορεινού, εναλλακτικού, αγροτικού τουρισμού.
Γ.Δ.
Περί νεκρών στην άσφαλτο Ι
Το θέμα δεν είναι «πιασάρικο». Δεν είναι από αυτά που θέλει ο αναγνώστης να διαβάσει, αλλά ως θέμα είναι σημαντικό, θα έλεγα πολύ, πάρα πολύ σημαντικό.
Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες αλλά θα παραθέσω ένα στοιχείο. Ότι κάθε χρόνο στην χώρα μας ένα μεγάλο χωριό χάνεται εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων. Και ιδού ένα νούμερο ψυχρό μεν σαν νούμερο, αλλά το περιεχόμενό του γεμάτο από αίματα. Από τα 560 άτομα που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα και τα άλλα τόσα που τραυματίστηκαν βαριά το 2024.
Εδώ λοιπόν να σταθούμε. Εδώ να προβληματιστούμε σοβαρά.
Όχι μόνον εμείς αλλά και η Πολιτεία. Δε φτάνει που υπάρχει υπογεννητικότητα, υπάρχουν και τα τροχαία που αφανίζουν τον τόπο μας. Και γι’ αυτό θα πρέπει να προβληματιστούν όλοι.
Το ποιοι είναι «όλοι αυτοί» είναι γνωστό. Όμως πρέπει αυτός ο προβληματισμός να ξεκινήσει και να παραχθεί έργο. Όχι μόνον λόγια και θεωρίες. Εδώ μιλάμε πλέον για ανθρώπινες ζωές.
Γ.Δ.
Περί νεκρών στην άσφαλτο ΙΙ
Δεν είμαι συγκοινωνιολόγος, όπως οι περισσότεροι. Όμως κοινή λογική υπάρχει, όπως στους περισσότερους. Ας δούμε κάποια πράγματα ψύχραιμα κι ας τα σημειώσουν αυτοί που πρέπει.
Πρώτο και βασικό και πάνω απ’ όλα, πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι στους δρόμους. Και έλεγχος σημαίνει τροχαία κανονική, κάμερες και πρόστιμο. Από την ημέρα που το Σώμα της Τροχαίας υποβαθμίστηκε έως εξαφανίσεως, τα άσχημα πράγματα στους δρόμους έγιναν τραγικά.
Δεύτερο, οι γονείς οφείλουν να μάθουν οδηγική συμπεριφορά στα παιδιά τους. Έτσι θα βελτιωθούν κι αυτοί. Τρίτο, να μπει στα σχολεία ένα μάθημα σχετικό με την οδήγηση.
Τέταρτο να σταματήσει η Τροχαία ν’ ασχολείται μόνο με τη στάθμευση στην πόλη, αλλά την πρόληψη εκτός πόλης. Η στάθμευση πρέπει να είναι θέμα δημοτικό, όχι της αστυνομίας.
Από δω και κάτω, προσθέστε κι εσείς αγαπητοί αναγνώστες τις δικές σας απόψεις.
Όμως κάτι τελευταίο για τους οδηγούς, νέους και παλιούς. Η ταχύτητα η μεγάλη δε σε πάει γρήγορα στον προορισμό σου. Και μη ξεχνάς ότι πρέπει να προσέχεις τον εαυτό σου αλλά και τον απέναντι όσο γίνεται. Γιατί εδώ είναι ακόμη Βαλκάνια στην οδήγηση δυστυχώς.
Γ.Δ.
Ποδαρικό με τρία ΚΑΤΑ
Ποδαρικό με τρία ΚΑΤΑ έκανε στην δημοτική επιτροπή η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Δύναμη για το Αύριο» και μάλιστα με πολύ …αδύναμες αιτιολογίες τόσο που ο δήμαρχος ρωτούσε ξανά και ξανά τον κ. Τσέπελη τι να γραφτεί ως αιτιολογία στα πρακτικά. Γενικώς έκανε εντύπωση η στάση της αντιπολίτευσης (έλειπε ο Μανώλης Φανουράκης) γιατί καταψήφισε θέματα που αφορούσαν έργα, που συνήθως δεν το κάνει, όπως η δημοπράτηση του πάρκου του Φόρου αλλά και τις πρώτες τρεις προγραμματικές για μελέτες στον νέο Αναπτυξιακό Οργανισμό «Ξάνθης ανάπτυξη ΑΕ» που ξεκινά την λειτουργία του και είναι μεγαλομέτοχος ο δήμος Ξάνθης με μετόχους τους δήμους Μύκης και Αβδήρων. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε αναθέσει πολλές μελέτες στον Αναπτυξιακό Οργανισμό Ροδόπης «Καραθεοδωρή» και κάποιες στον Οργανισμό Νέστου όταν ξεκίνησε την λειτουργία του. Συνεπώς το χρησιμοποίησε αυτό ως εργαλείο και τώρα που έχει ο δήμος ένα δικό του Οργανισμό γιατί η αντιπολίτευση το καταψηφίζει; Γι’ αυτό δεν έγινε κατανοητή η αιτιολόγηση.
Μ.Ξ.
«Ποιότητα ζωής και βιωσιμότητα»
Άμεση ήταν η αντίδραση συμπολίτη μας ο οποίος αγαπά την πόλη που ζει μεν αλλά επιθυμεί να την δει να βελτιώνεται, να ομορφαίνει, να γίνεται πιο ανθρώπινη.
Στο χθεσινό σχόλιο της στήλης «καθημερινότητά μας εσύ» εκφράζει τις δικές του απόψεις με τίτλο «Ποιότητα ζωής και βιωσιμότητα» . Μας γράφει:
«Παρακαλώ να δημοσιεύσετε τις απόψεις μου που συμπληρώνουν αυτές του χθεσινού σας σχολίου σημειώνοντας ότι η ποιότητα ζωής σ’ έναν τόπο, σ’ έναν δήμο, δημιουργεί στους κατοίκους ένα αίσθημα ικανοποίησης για το επίπεδο διαβίωσης σ’ ένα περιβάλλον πολιτισμένο, ανθρώπινο, υγιές και αρμονικό. Αυτή όλη η πραγματικά θετική εικόνα που προσφέρεται στους κατοίκους έχει και μια άλλη σημαντική παράμετρο. Ότι η πόλη είναι βιώσιμη, ότι οι κάτοικοι επιθυμούν να συνεχίσουν να ζουν σ’ αυτήν και πως η βιωσιμότητα αυτή γίνεται αφορμή η πόλη να επιλεγεί ως τόπος ζωής και από άλλα νέα ζευγάρια. Πρόκειται δηλαδή για μια θετική προέκταση που προσφέρει αυτή καθαυτή η πόλη στους παλιούς και νέους κατοίκους της. Αλήθεια, δεν θα προτιμούσαν οι συμπολίτες μια τέτοια πόλη;»
-Ομολογώ πως την παράμετρο αυτή δεν την είχα σκεφθεί. Ας την δουν εκεί στον δήμο ως αφορμή προβληματισμού.
Γ.Δ.
Αρδευτικό: Δεν ξεχνώ
Σε νέα χρονιά μπήκαμε με αισιοδοξία και αγωνιστική διάθεση πάντα για την Ξάνθη και την περιφέρεια φυσικά, για να προωθηθούν και λυθούν σοβαρά θέματα.
Έτσι, θυμίζουμε και επαναφέρουμε στη μνήμη των υπεύθυνων, ότι έχουμε ως νομός μια εκκρεμότητα ιδιαίτερα σοβαρή.
Κι αυτή η σοβαρή υπόθεση που ενδιαφέρει τον πρωτογενή τομέα του νομού μας είναι το γνωστό αρδευτικό σύστημα που πρέπει να κατασκευαστεί στην παραλιακή περιοχή του δήμου Αβδήρων.
Ενημερώνουμε τους άρχοντες του νομού ότι το θέμα θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε μέχρι να υλοποιηθεί. Όπως κάνουμε χρόνια τώρα. Δεν θα αφήσουμε να μείνει πίσω και τη νέα χρονιά 2025.
Μυρωδάτο, Άβδηρα, Βελόνη, Μάνδρα, Πεζούλα, Γκιώνα περιμένουν να δουν να ολοκληρώνεται το έργο. Στην πράξη, όχι στα λόγια.
Γ.Δ.