Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μισθοί – Συντάξεις: Ποιες αλλαγές φέρνει το 2025

Μισθοί – Συντάξεις: Ποιες αλλαγές φέρνει το 2025

0

Τα «δώρα» για μισθωτούς, εργοδότες και επαγγελματίες


Με «δώρα» αυξήσεις μισθών και συντάξεων και μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για εργοδότες και εργαζόμενους, μπήκε το 2025. Στον αντίποδα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αύξηση εισφορών προς τον ΕΦΚΑ της τάξης του 2,7%.

Τα κέρδη για εργοδότες, εργαζόμενους – μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα έρθουν από τη μείωση των εισφορών (που θα επιμεριστεί κατά 0,5% από τις εισφορές εργαζομένων και 0,5% από τις εργοδοτικές εισφορές κλάδου υγείας). Ως εκ τούτου, οι μισθωτοί θα δουν μια μικρή αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους, η οποία θα μεγαλώνει όσο υψηλότερος είναι ο μισθός.

Πιο συγκεκριμένα, εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 830 ευρώ θα έχει όφελος 3,24 ευρώ το μήνα (45 ευρώ το έτος), ενώ το όφελος για τον εργοδότη θα είναι της τάξης των 4,15 ευρώ (58 ευρώ/έτος).

Για εργαζόμενους με μισθό της τάξης των 1.000 ευρώ, το όφελος είναι μεγαλύτερο και υπολογίζεται σε 3,8 ευρώ το μήνα (53 ευρώ το έτος), ενώ για τους εργοδότες τους η ελάφρυνση είναι περί τα 5 ευρώ το μήνα (δηλαδή 70 ευρώ το έτος).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, από την 1/1/2025, η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των μισθωτών και των λοιπών κατηγοριών που υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ, των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές κλάδου σύνταξης ορίζεται σε ποσοστό 6,10% επί των πάσης φύσεως αποδοχών, κατανέμεται:

-κατά ποσοστό 5,45% για παροχές σε είδος, εκ του οποίου 1,65% βαρύνει τον ασφαλισμένο και 3,80% τον εργοδότη, και

-ποσοστό 0,65% για παροχές σε χρήμα, εκ του οποίου 0,40% βαρύνει τον ασφαλισμένο και 0,25% βαρύνει τον εργοδότη.

Οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ θα διαμορφωθούν σε 35,16% από 36,16% σήμερα, εκ των οποίων 13,32% (από 13,87%) θα καταβάλουν οι εργαζόμενοι και 21,79% (από 22,35%) οι εργοδότες.

Η εν λόγω μείωση ασφαλιστικών εισφορών κλάδου ασθένειας σε είδος (εργατικών και εργοδοτικών) ισχύει από την Πρωτοχρονιά, άρα από τη μισθοδοσία Ιανουαρίου, για όλους τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε ιδιωτικό και δημόσιο, καθώς και για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.

Το Δημόσιο, ως εργοδότης, ανήκει στους μεγάλους κερδισμένους της χρονιάς, λόγω της καταβολής μικρότερων εισφορών για τους δημοσίους υπαλλήλους. Για τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, τα οφέλη κλιμακώνονται αναλόγως του μεγέθους της επιχείρησης και του αριθμού του προσωπικού της.

 

Κατώτατος μισθός – Συντάξεις

Το 2025 θα αυξηθούν οι συντάξεις κατά 2,4%, ενώ και το 2025 θα εξακολουθήσει να ισχύει ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον καθορισμό των αυξήσεων των συντάξιμων αποδοχών. Από το 2026, ο τρόπος υπολογισμού αλλάζει και θα βασίζεται σε έναν νέο δείκτη που ετοιμάζει η ΕΛΣΤΑΤ, τον δείκτη μεταβολής μισθών.

Ωστόσο, εντός του έτους θα υπάρξει ακόμη μια βελτίωση για τους συνταξιούχους με κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.400 ευρώ. Θα μειωθούν οι κρατήσεις λόγω τιμαριθμοποίησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που πληρώνουν κάθε μήνα οι συνταξιούχοι.

Οριζόντια αύξηση θα υπάρξει στους μισθούς στο Δημόσιο, ώστε να εξισωθεί το χαμηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο στο Δημόσιο με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Η αύξηση που εκτιμάται πως θα δοθεί τον ερχόμενο Απρίλιο θα είναι της τάξης των 50 ευρώ (περίπου 6%), ενώ με οδηγό τον κατώτατο θα δοθεί αύξηση και στους βασικούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο νέος κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 870 με 880 ευρώ, από τα 830 ευρώ που είναι τώρα.

Η διαδικασία της διαβούλευσης και υποβολής προτάσεων από τους κοινωνικούς εταίρους αναμένεται να ξεκινήσει στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού από το 2028, καθώς θα αναπροσαρμόζεται αυτόματα με έναν νέο μαθηματικό τύπο που θα λαμβάνει υπόψη του τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κλίμακας, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.

Στο μεσοδιάστημα 2025-2027, θα συσταθεί μια Επιτροπή Διαβούλευσης, με τη συμμετοχή όλων των εθνικών κοινωνικών εταίρων και της ΑΔΕΔΥ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά στις 8 Ιανουαρίου το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

Ύψους 223,2 εκατ. ευρώ και με επιδότηση έως 60% Από τις 8 Ιανουαρίου μέχρι και τις 31 Μαρτ…