Τι συμβαίνει στην Ξάνθη με τα ακριβά φάρμακα – Χορηγούνται δωρεάν από το Γραφείο Διακίνησης του ΕΟΠΥΥ (στο πρώην ΙΚΑ) σε ασφαλισμένους και μη-Φάρμακα με QR code από 9/2 – Τέλος το κουπόνι στα φαρμακεία
Νέα μέτρα για την χορήγηση των ακριβών φαρμάκων (ΦΥΚ) εξετάζει ο Υπουργός Υγείας με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Με αφορμή το περιστατικό στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα όπου οι υπάλληλοι το έκλεισαν λόγω ασθενείας και κατόπιν παρέμβασης του υπουργού άνοιξε και εξυπηρέτησε τους ασφαλισμένους που περίμεναν ουρά, ο κ. Γεωργιάδης εξετάζει μέτρα που περιλαμβάνουν κατ’ οίκον αποστολή των φαρμάκων στους ασφαλισμένους καθώς και την αξιοποίηση του δικτύου των ιδιωτικών φαρμακείων της γειτονιάς για τη διανομή τους.
Τι συμβαίνει στην Ξάνθη με τα ακριβά φάρμακα
Σύμφωνα με σχετική έρευνα του «Ε» στην Ξάνθη δεν λειτουργεί φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ αλλά Γραφείο Διακίνησης Φαρμάκων που στεγάζεται σε κτήριο την αυλή του πρώην ΙΚΑ (δίπλα στο Ακτινολογικό) και χορηγεί τα φάρμακα κατόπιν παραγγελίας που προμηθεύεται από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ της Καβάλας. Όπως μας πληροφόρησαν αρμοδίως τα ακριβά αυτά φάρμακα χορηγούνται δωρεάν σε ασφαλισμένους αλλά και μη ασφαλισμένους. Σ’ ότι αφορά την ροή χορήγησης, μας ειπώθηκε ότι δεν παρουσιάζει προβλήματα και πως υπάρχει ελάχιστη αναμονή έως 5 λεπτά για να εξυπηρετηθεί κάποιος.
Λιγότερες ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της γειτονιάς
Σ’ ότι αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία όπως μας ανέφερε η πρόεδρος των Φαρμακοποιών Ξάνθης Δέσποινα Κάλφα η κατάσταση έχει βελτιωθεί: «Υπάρχει αισθητή βελτίωση της κατάστασης σε αρκετούς κωδικούς. Και τώρα υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα όπως αντιπηκτικών και ινσουλίνης αλλά δεν είναι αυτό που αντιμετωπίζαμε να κάνουμε καθημερινό αγώνα για να εξασφαλίσουμε τα φάρμακα για να εκτελέσουμε συνταγές. Ευελπιστούμε με το νέο σύστημα QR code που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο και ουσιαστικά θα ιχνηλατεί την πορεία του φαρμάκου θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση».
Φάρμακα με QR code από 9/2 – Τέλος το κουπόνι στα φαρμακεία
Ειδικότερα για το νέο σύστημα που ανέφερε ο κα Κάλφα υπήρξε ενημέρωση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο προς τους φαρμακοποιούς, σύμφωνα με την οποία από 9 Φεβρουαρίου 2025 ενεργοποιούνται οι νέες απαιτήσεις για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που θα εμφανίζονται στη συσκευασία των φαρμάκων, αντικαθιστώντας την επικόλληση της υδατογραφημένης ταινίας γνησιότητας του ΕΟΦ, η οποία βρίσκεται τώρα σε όλα φαρμακευτικά σκευάσματα. Σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία που εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή, ο ΕΟΦ παύει να προμηθεύει από την ημερομηνία αυτή και έπειτα με υδατογραφημένες ταινίες (ΕΟΦόσημα) τις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι φαρμακευτικές εταιρίες σταδιακά και αφού εξαντλήσουν όλα τα αποθέματα υδατογραφημένων ταινιών που έχουν στην κατοχή τους, επικολλώντας τις ανά παρτίδες, θα αρχίζουν να αντικαθιστούν την υποχρέωση επικόλλησης των ταινιών γνησιότητας, με τους νέους δυσδιάστατους κωδικούς QR, οι οποίοι θα είναι τυπωμένοι εργοστασιακά πάνω στις συσκευασίες των φαρμάκων και θα είναι διαφορετικοί και μοναδικοί για καθένα εμβαλάγιο(τεμάχιο συσκευασίας).
Για τα σκευάσματα που τυχόν φέρουν και τα δύο είδη σήμανσης (ΕΟΦσημο και QR) θα ακυρώνεται για λόγους αποζημίωσής τους, μόνον η υδατογραφημένη ταινία του ΕΟΦ με ταυτόχρονη απενεργοποίηση του δυσδιάστατου κωδικού QR για τις παρτίδες αυτές, διαδικασία που θα εξακολουθήσει μέχρις ότου εξαντληθούν οι συσκευασίες με τα ΕΟΦόσημα.
Πώς θα βοηθήσει φαρμακεία και πολίτες η αλλαγή
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, πρόκειται για το πρώτο βήμα στη μετάβαση των φαρμακείων στις άυλες εκτελέσεις συνταγών και στην κατάργηση της αναχρονιστικής απαίτησης επικόλλησης των ταινιών γνησιότητας.
Ταυτόχρονα κατά την ακύρωση του κωδικού QR, θα ανιχνεύεται αν το φάρμακο αυτό είναι ψευδεπίγραφο ή όχι (πλαστό) όπως προβλέπεται με την εφαρμογή των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2011/62 & του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/16, όπως έχουν εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη της ΕΕ και σε όλα τα φαρμακεία αυτής, εκτός της Ελλάδας και της Ιταλίας, εξαιτίας της ύπαρξης έως τώρα εθνικής σήμανσης, η οποία κάλυπτε αυτήν την απαίτηση.
Όπως τονίζεται, για το θέμα αυτό θα υπάρχει αναλυτική ενημέρωση και εκπαίδευση μέσω διαδικτυακών σεμιναρίων από τον ΠΦΣ, τα οποία θα πραγματοποιηθούν το αργότερο μέχρι τις 31/1/2025.