Τέσσερις υποψήφιοι για το ύπατο αξίωμα – Επισκιάζουν τη διαδικασία οι αντιδράσεις για την υποψηφιότητα Τασούλα
Το πρωί του Σαββάτου, στις 11:00, ανοίγει η αυλαία της Ολομέλειας της Βουλής για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η θητεία της νυν Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ολοκληρώνεται επίσημα στις 13 Μαρτίου, ενώ η διαδικασία για την ανάδειξη του διαδόχου της έχει ήδη πυροδοτήσει έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.
Η υποψηφιότητα Τασούλα στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε τον Κώστα Τασούλα, πρώην πρόεδρο της Βουλής, ως «υπερκομματικό» υποψήφιο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη. Το όνομά του συνδέθηκε με την τραγωδία των Τεμπών, καθώς συγγενείς θυμάτων τον κατηγορούν για καθυστέρηση στην προώθηση δικογραφιών σχετικών με το δυστύχημα. Μάλιστα, έχει προγραμματιστεί πανελλαδική διαμαρτυρία μία ημέρα μετά την πρώτη ψηφοφορία.
Οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Η Ολομέλεια καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερις υποψήφιους:
- Κωνσταντίνος Τασούλας, προτεινόμενος από τη Νέα Δημοκρατία
- Τάσος Γιαννίτσης, προτεινόμενος από το ΠΑΣΟΚ
- Λούκα Κατσέλη, προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ
- Κώστας Κυριακού, προτεινόμενος από την κοινοβουλευτική ομάδα της «Νίκης»
Η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η εκλογή του νέου Προέδρου μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε ψηφοφορίες. Στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία 200 ψήφων. Εάν δεν επιτευχθεί, στην τρίτη ψηφοφορία ο πήχης κατεβαίνει στους 180 βουλευτές. Σε περίπτωση αποτυχίας, στην τέταρτη απαιτείται πλειοψηφία 151 ψήφων, ενώ αν φτάσουμε στην πέμπτη ψηφοφορία, εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία.
Με βάση τις εκτιμήσεις, η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας πιθανότατα θα ολοκληρωθεί στην τέταρτη ψηφοφορία, στις 12 Φεβρουαρίου.