Αρχική Ρεπορτάζ Καμιά αντίδραση για το τέλος ταφής στους δήμους της ΑΜΘ

Καμιά αντίδραση για το τέλος ταφής στους δήμους της ΑΜΘ

0

Στην ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης η υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων– Τι ισχύει για το τέλος ταφής


Προέδρος ΔΙΑΑΜΑΘ, Γ. Παπαδόπουλος: «Ο ρυπαίνων πληρώνει. Το τέλος ταφής είναι ουσιαστικά μια ευρωπαϊκή υποχρέωση»


Μεγάλη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στους δήμους της Αττικής και όχι μόνο, σχετικά με την αύξηση του τέλους ταφής που αποφάσισε ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Υπενθυμίζεται πως η «μάχη άναψε» μετά την τροποποίηση που ψήφισε η κυβέρνηση στις 4 Νοεμβρίου 2024, και άλλαξε ο τρόπος καταβολής των εισφορών, με τις πληρωμές να πραγματοποιούνται πλέον σε μηνιαία βάση αντί για τριμηνιαία που ίσχυε.


Ο πρόεδρος την ΔΙΑΑΜΑΘ, Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος

Στην ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης η υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων για όλους τους δήμους της ΑΜΘ – Τι ισχύει για το τέλος ταφής

Όπως ανέφερε  στο «Ε» ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ, δήμαρχος Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος το τέλος ταφής είναι οριζόντιο, ισχύει για την χώρα και επιβάλλεται ανάλογα με τις ποσότητες απορριμμάτων που οι δήμοι οδηγούν σε υγειονομική ταφή και η νομοθεσία προβλέπει σταδιακή αύξηση του κόστους ανά τόνο. Το τέλος ξεκίνησε από τα 20 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων που οδηγούνται σε χωματερές (ΧΥΤΥ), σήμερα είναι στα 37 ευρώ/ανά τόνο ,ενώ έως το 2027 θα φτάσει τα 55 ευρώ ανά τόνο. Να σημειώσουμε ότι η ΔΙΑΑΜΑΘ είναι ο μοναδικός ΦΟΣΔΑ της περιφέρειας ΑΜΘ που διαχειρίζεται τα απορρίμματα όλων των περιφερειακών ενοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι και στην Π.Ε. Ξάνθης παρότι υπάρχει ακόμη ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Ξάνθης (ΣΔΑΝΞ) τα απορρίμματα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Ξάνθης και από εκεί όπου λειτουργεί το Σημείο Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) μεταφέρουν τα τελευταία δύο χρόνια στην Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Αλεξανδρούπολης. Εκεί αφού γίνει η επεξεργασία τους ακολουθεί υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων.

 Προέδρος ΔΙΑΑΜΑΘ: «Ο ρυπαίνων πληρώνει. Το τέλος ταφής είναι ουσιαστικά μια ευρωπαϊκή υποχρέωση»

Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι όλοι οι δήμοι της περιφέρειάς μας συγκαταλέγονται μεταξύ των δήμων της ΚΕΔΕ που έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση  να καταργήσει το τέλος ταφής των απορριμμάτων. Η οριστική λύση αναμένεται να δοθεί από το ΣτΕ, όπου έχουν προσφύγει η ΚΕΔΕ και 164 δήμοι της χώρας. Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε 3 Δεκεμβρίου 2024 και το αποτέλεσμά της αναμένεται μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε πως ο νόμος αυτός για την επιβολή του τέλους ταφής έχει ψηφιστεί το 2022 και πως γίνονται προσπάθειες να μηδενιστεί όπως στην ΕΕ, ωστόσο κράτησε αποστάσεις από την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δήμων Αττικής και του ΕΔΣΝΑ υπονοώντας ότι έχει πολιτική σκοπιμότητα.

«Ο ρυπαίνων πληρώνει. Το τέλος ταφής είναι ουσιαστικά μια ευρωπαϊκή υποχρέωση, και πρέπει να εναρμονιστούμε με την κοινοτική νομοθεσία και να προσαρμοστούμε σε  πολιτικές πιο περιβαλλοντικές, όπως η ανακύκλωση». Καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πω στην περιφέρειά μας δεν έχει εκδηλωθεί κάποια αντίδραση ή αντιπαράθεση σχετικά με το τέλος ταφής

Τι είπε χθες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογιώργης για το θέμα και τις αντιδράσεις των δήμων

Το ποσό για το τέλος ταφής των απορριμμάτων θα είναι χαμηλότερο για τους δήμους, όπως είπε σήμερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογιώργης, μιλώντας στην ΕΡΤNews για τις αντιδράσεις των δημάρχων στις υπέρογκες αυξήσεις που αποφάσισε ο ΕΔΣΝΑ για το 2025. «Θα υπάρχουν και περαιτέρω ανακοινώσεις. Η κυβέρνηση θα παρέμβει με ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε ολόκληρη τη χώρα».

Καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο το οποίο νομίζω διευκολύνει και βελτιστοποιεί τις διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την είσπραξη του τέλους. Σε αυτό το μεσοδιάστημα εμείς πρέπει να εξασφαλίσουμε ώστε και οι Δήμοι τα οικονομικά τους να μπορούν να τα συντηρούν, να ανταποκρίνονται σε αυτή τη διαδικασία, αλλά και ταυτόχρονα να μην ατονήσει η προσπάθεια που πρέπει να γίνεται για την ανακύκλωση».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αγώνας επιβίωσης για τα εμπορικά καταστήματα

Σαρώνουν σε κατανάλωση οι μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες Ν. Γρηγοριάδης: « Δεν ήταν καλή …