Η ειρωνεία της κλιματικής κρίσης: η καύση ορυκτών καυσίμων καταστρέφει τις ίδιες τις υποδομές της βιομηχανίας τους
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, που επιταχύνεται λόγω της κλιματικής κρίσης, απειλεί άμεσα με καταστροφή πολλά από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά λιμάνια του πλανήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, οι επιστήμονες επισημαίνουν το παράδοξο της κατάστασης: οι ίδιες οι εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν τη βιομηχανία πετρελαίου – μία από τις κύριες αιτίες της υπερθέρμανσης του πλανήτη – κινδυνεύουν τώρα από τις συνέπειές της. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν θα μειώσει μόνο τις εκπομπές ρύπων αλλά θα προσφέρει πιο αξιόπιστες ενεργειακές λύσεις μακροπρόθεσμα.
Η έρευνα αναφέρει ότι 13 από τα πιο πολυσύχναστα πετρελαϊκά λιμάνια του κόσμου θα αντιμετωπίσουν σοβαρές ζημιές με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά μόλις 1 μέτρο. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα χαμηλού υψομέτρου λιμάνια της Σαουδικής Αραβίας, Ρας Τανουρά και Γιανμπού, που διαχειρίζεται η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco και από τα οποία προέρχεται το 98% των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας.
Άλλα λιμάνια που διατρέχουν κίνδυνο είναι αυτά στο Χιούστον και το Γκάλβεστον των ΗΠΑ, καθώς και σε περιοχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κίνας, της Σιγκαπούρης και της Ολλανδίας.
Η αναπόφευκτη άνοδος της στάθμης
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Κλιματικής Κρυόσφαιρας (ICCI), η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά 1 μέτρο είναι αναπόφευκτη τον επόμενο αιώνα, ενώ υπάρχει πιθανότητα να συμβεί ήδη από το 2070, αν συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία εκπομπών και επιταχυνθεί η κατάρρευση των πάγων.
Η Παμ Πίρσον, διευθύντρια του ICCI, σχολιάζει: «Είναι ειρωνικό που τα λιμάνια πετρελαίου, τα οποία βρίσκονται μόλις 1 μέτρο πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο λόγω της συνέχισης της χρήσης ορυκτών καυσίμων».
Ο επιστημονικός σύμβουλος του ICCI, Τζέιμς Κίρκχαμ, προσθέτει: «Η άρνηση να σταματήσει η άντληση πετρελαίου μας οδηγεί σε μια καταστροφική πορεία». Η ταχύτερη τήξη των πάγων έχει ήδη διπλασιάσει τον ρυθμό ανόδου της στάθμης της θάλασσας τα τελευταία 30 χρόνια.
Για την αντιμετώπιση της ανόδου της στάθμης, η κατασκευή προστατευτικών τειχών φαντάζει ως πιθανή λύση, όμως οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Όπως σημειώνει ο Μάρεϊ Γουέρθι από τη Zero Carbon Analytics: «Τα τείχη θα πρέπει συνεχώς να ψηλώνουν. Είναι ένας χαμένος αγώνας».
Η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα σε έναν θερμαινόμενο πλανήτη αποδεικνύεται πλέον καταστροφική, όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τις ίδιες τις υποδομές που στηρίζουν τη βιομηχανία τους. Η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθίσταται πλέον επιτακτική, τόσο για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας όσο και για τη διάσωση των παράκτιων περιοχών.