Αρχική Ρεπορτάζ «Δώρα» για την Ξάνθη τα δύο Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία

«Δώρα» για την Ξάνθη τα δύο Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία

0

Εντάχθηκαν στο δίκτυο ΔΗΜΩΣ το 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης και το 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης – Μοναδική πόλη στην ΑΜΘ-Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης ΑΜΘ: Μ. Κοσμίδου: « Θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο»-Έως 1.000.000 ευρώ ανά σχολική μονάδα για την αναβάθμιση και βελτίωση των υποδομών

Στο δίκτυο των Δημόσιων Ωνασείων Σχολείων εντάσσονται δύο σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης. Πρόκειται για το 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης και το 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης. Η Ξάνθη είναι μία από τις 22 περιοχές της χώρας και μοναδική στην περιφέρειά μας,  όπου δύο σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν με τα πρότυπα που θέτει το δίκτυο των Ωνασείων Σχολείων που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Ωνάσης. Η παρουσίαση και η τελετή υπογραφής της σύμβασης πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη.



Μοναδική πόλη στην ΑΜΘ, η Ξάνθη με Πρότυπα –  Πειραματικά και 2 ΔΗΜΩΣ

Οι 11 περιοχές που επελέγησαν για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία είναι : Κολωνός και Κυψέλη, Μενίδι, Πέραμα, Περιστέρι, Κορδελιό, Κοζάνη, Ξάνθη, Ρόδος και Ηράκλειο Κρήτης. Τα 22 σχολεία αφορούν υφιστάμενα δημόσια σχολεία, 11 γυμνάσια και 11 λύκεια, με 9μελη διοικούσα επιτροπή. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από τον υπουργό Παιδείας  Κυριάκο Πιερρακάκη: «Θα πάρουμε 22 υφιστάμενα δημόσια σχολεία -11 γυμνάσια και 11 λύκεια – θα υπάρχει 9μελής διοικούσα επιτροπή με συμμετοχή του Δωρητή όπως συμβαίνει με το Ωνάσειο» και τόνισε πως «τη στιγμή λειτουργίας ευελπιστούμε πως θα φτάσει τους 6.000» ενώ ο στόχος είναι να ξεκινήσουν τα 6 πρώτα σχολεία τον Σεπτέμβριο του 2025 και να ολοκληρωθούν και τα 22 έως τον Σεπτέμβριο του 2026.

Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης ΑΜΘ: Μ. Κοσμίδου: « Δώρα στην Ξάνθη τα δύο Δημόσια Ωνάσεια σχολεία»

Δώρα για την Ξάνθη χαρακτήρισε την ένταξη των δύο σχολικών μονάδων στο δίκτυο των Ωνάσειων Σχολείων η περιφερειακή διευθύντρια ΑΜΘ Μ. Κοσμίδου επισημαίνοντας ότι η Ξάνθη είναι η μοναδική πόλη από την ΑΜΘ που θα λειτουργήσουν με τα πρότυπα. Υπενθυμίζεται ότι στην Ξάνθη λειτουργούν από το 2021 και άλλα 2 πρότυπα και πειραματικά σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης το 17ο Δημοτικό και το  13ο νηπιαγωγείο  και το 1ο ΕΠΑΛ. Όπως είπε η κα Κοσμίδου η επιλογή των μαθητών θα γίνει κατόπιν εξετάσεων όπως στα πρότυπα. Σ’ ότι αφορά την χρηματοδότηση το Ίδρυμα θα διαθέσει έως 1.000.000 ευρώ ανά σχολική μονάδα για την αναβάθμιση και βελτίωση των υποδομών και έως 500.000 ευρώ ανά σχολική μονάδα και ανά σχολικό έτος για την ενίσχυση δράσεων και την κάλυψη δαπανών. Ακόμα, το Ίδρυμα Ωνάση θα διαθέσει το ποσό των 6.000.000 ευρώ για την κάλυψη έκτακτων δαπανών που θα προκύψουν από τη λειτουργία του δικτύου των Ωνάσειων Σχολείων.

Θα χρηματοδοτείται επιμόρφωση και συμμετοχή σε σεμινάρια του εκπαιδευτικού προσωπικού και το πρόγραμμα θα ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας αλλά θα έχει επιπλέον  μαθήματα με έμφαση στις ανθρωπιστικές σπουδές. Προάγεται η υλοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων με αξιοποίηση βιωματικών μεθόδων διδασκαλίας και άλλων πρωτοπόρων διδακτικών πρακτικών και δράσεων. Στόχος είναι επίσης η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας στην εκπαίδευση, της κατάρτισης των μαθητών στην ψηφιακή τεχνολογία και στην τεχνητή νοημοσύνη και η προώθηση της πολυγλωσσίας.: «Είναι δώρα που θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο. Θα λειτουργούν όπως τα Πρότυπα δίνοντας έμφαση στις Ανθρωπιστικές, Θετικές και Κοινωνικές Επιστήμες, στις Καλές Τέχνες, στην Ψηφιακή Παιδεία και στη Συναισθηματική και Κοινωνική Νοημοσύνη. Για την επίτευξη των στόχων, εκτός από το ωρολόγιο πρόγραμμα που ισχύει για τα Πρότυπα Σχολεία, θα λειτουργούν Όμιλοι και Σύνολα, με πρόσθετα αντικείμενα στις Θετικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, στις Γλώσσες, στην Τέχνη, στον Πολιτισμό και στον Αθλητισμό. Στους Ομίλους θα πραγματοποιούνται καινοτόμες δράσεις, ενισχυτική διδασκαλία και προετοιμασία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Η συμμετοχή των μαθητριών και μαθητών στους Ομίλους και στα Σύνολα θα είναι υποχρεωτική για τουλάχιστον 10 εκπαιδευτικές ώρες εβδομαδιαίως, καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.» τόνισε η κα Κοσμίδου.

Πως θα λειτουργούν τα ΔΗΜΩΣ

Επίσης θα υπάρχει  αλληλεπίδραση και ώσμωση με τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία ενώ

η εισαγωγή των μαθητών στην Α’ Γυμνασίου και στην Α’ Λυκείου θα γίνεται με παρόμοια διαδικασία που ισχύει και για τα Πρότυπα Σχολεία με συμμετοχή σε γραπτές εξετάσεις (τεστ) γνώσεων και δεξιοτήτων. Το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΔΗΜ.Ω.Σ. θα επιλέγεται επίσης με παρόμοια διαδικασία που ακολουθείται για το εκπαιδευτικό προσωπικό των Πρότυπων Σχολείων.

Πέρα από τη δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, το χρηματοδοτικό πλαίσιο των ΔΗΜ.Ω.Σ. θα είναι ίδιο με αυτό των Πρότυπων Σχολείων. Η μισθοδοσία του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού θα καλύπτεται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και τα πάγια λειτουργικά έξοδα των σχολείων από τους Δήμους στους οποίους ανήκουν.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λιγότερες γεννήσεις, περισσότεροι θάνατοι το 2024

Σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία στα Ληξιαρχεία των δήμων της Π.Ε. Ξάνθης-1.193 θάνατοι …