Ξήλωμα του δείκτη του ΙΟΒΕ και έλεγχος για καρτέλ
Τελεσίγραφο προς τις ασφαλιστικές να μην προχωρήσουν σε υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας φέτος έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στη Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως είπε, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθέτηση όπως έκανε και με τις χρεώσεις των τραπεζών. Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη πως θα ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να διερευνήσει την ύπαρξη καρτέλ στην ιδιωτική υγεία αλλά και θα προχωρήσει στη νομοθέτηση νέου δείκτη κόστους από την ΕΛΣΤΑΤ που θα ισχύσει από το 2026 και θα αντικαταστήσει τον δείκτη που καταρτίζει το ΙΟΒΕ.
«Για τη φετινή χρονιά θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις του 14,6%, καλούμε τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν πλήρως σε αυτό», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις αυξήσεις στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας και πρόσθεσε: «Αναμένουμε, σε άλλη περίπτωση η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι όπου χρειάζεται λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις, όπως η κατάργηση και μείωση χρεώσεων τραπεζών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και το πλαφόν 3% στα ενοίκια επαγγελματικών χώρων που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης».
Ταυτόχρονα ο κ. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει τη θέσπιση νέου δείκτη από την ΕΛΣΤΑΤ -με αντικειμενικά και επιστημονικά δεδομένα- με βάση και την επαναξιολόγηση του υπάρχοντος δείκτη του ΙΟΒΕ, ο οποίος επιτρέπει αυτές τις αναπροσαρμογές ασφαλίστρων.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ουσιαστικά ανήγγειλε την κατάργηση του Ενιαίου Δείκτη Υγείας (ΕΔΥ) που καταρτίζει το ΙΟΒΕ και ο οποίος θεσμοθετημένα (από το 2022 επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη) καθορίζει το ποσοστό κατά το οποίο μπορούν να αυξηθούν τα ασφάλιστρα υγείας. Ο συγκεκριμένος δείκτης παρακολουθεί τις πραγματικές δαπάνες και αποζημιώσεις που πληρώνουν οι ασφαλιστικές για τις παροχές υγείας και έτσι διαφοροποιείται σημαντικά από τον δείκτη «υπηρεσιών υγείας» του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) που καταρτίζει η ΕΛΣΤΑΤ.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ, ο Ενιαίος Δείκτης Υγείας ενισχύθηκε κατά 14,6% το 2023, αύξηση αντίστοιχη με αυτή των ασφαλίστρων που ακολούθησε το 2024. Η αύξηση αυτή σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ οφείλεται τόσο στην αύξηση των περιστατικών αλλά και των συνολικών ποσών αποζημιώσεων το 2023. Σημαντικές αυξήσεις είχαν καταγραφεί και τις προηγούμενες χρονιές καθώς σε σύγκριση με το 2020 ο ΕΔΥ του 2023 ήταν αυξημένος κατά 38,1%.
Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, ο νέος δείκτης θα ισχύει από την 1/1/2026 και θα συνοδεύεται με επιπλέον ρυθμίσεις για τη διαφάνεια και την ενημέρωση των καταναλωτών.