Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δράσεων με δημόσιες εκδηλώσεις, διαλόγους και προτάσεις για το μέλλον της παραγωγικής ταυτότητας
Το Φεστιβάλ ΦΑΕΡΟΠ, το πρώτο πανελλαδικό φεστιβάλ παραγωγικής και βιομηχανικής κληρονομιάς, ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο δράσεων που υλοποίησε κατά το τρέχον έτος, με δύο ανοιχτές δημόσιες εκδηλώσεις, στις οποίες αποτυπώθηκε ο «ευρυγώνιος φακός» του.
Το Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, από τις 18:30 έως τις 21:00, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση στο πιο εμβληματικό βιομηχανικό μνημείο της Ξάνθης, την Καπναποθήκη «Π» (Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, αίθουσα ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ, Καπνεργατών 9). Εκεί διεξήχθη ο πρώτος ανοιχτός δημόσιος διάλογος για θέματα που αφορούν τη διαχείριση της παραγωγικής και βιομηχανικής μας κληρονομιάς.
Την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου, η δεύτερη εκδήλωση έλαβε χώρα στον σταθμό έρευνας, φιλοξενίας και εκπαίδευσης «ΠΑΣΤΑΛΙ», στην Παλαιά Χρύσα.
Η κεντρική ομιλία δόθηκε από την υπεύθυνη της ΠΑΣΤΑΛΙ ΑΜΚΕ και του Φεστιβάλ ΦΑΕΡΟΠ, Μαρία Πετρά (βιομηχανική αρχαιολόγος-μουσειολόγος). Η ομιλία της επικεντρώθηκε στην ταυτότητα της ΠΑΣΤΑΛΙ ΑΜΚΕ (εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Πολιτισμού), τα αίτια της δημιουργίας του Φεστιβάλ, τις αρχές και τη φιλοσοφία του, καθώς και μια συνοπτική επισκόπηση των οκτώ συνολικά δράσεων, οι οποίες διήρκεσαν συνολικά 13 ημέρες. Παρουσιάστηκε επίσης η δημιουργία ενός πρώτου αποθετηρίου κριτικής και προτάσεων, με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών για το Φεστιβάλ ΦΑΕΡΟΠ του 2025.
Ακολούθησαν σημαντικές παρεμβάσεις και ομιλίες διεπιστημονικού και παραγωγικού χαρακτήρα:
- Η Δώρα Χατζή-Ροδοπούλου, Δρ. Αρχιτεκτονικής και αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος του TICCHI, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους το Φεστιβάλ τέθηκε υπό την αιγίδα του TICCHI.
- Ο Γεράσιμος Παυλογεωργάτος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Πληροφορικής και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανέλυσε τη σημασία των εργαλείων πολιτιστικής διαχείρισης για την ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς.
- Η Μαριλένα Βακαλοπούλου, εκπρόσωπος της ΒΙΔΑ (Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής), παρουσίασε τη συνεργασία της ΒΙΔΑ με το Φεστιβάλ και το συνολικό έργο της.
- Ο Δημήτρης Σφούνης, εκπρόσωπος του υπό διαμόρφωση ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΕΡΓΩ (Ένωση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ΑΜΘ), ανέλυσε τη δυναμική των νέων συνεργατικών σχημάτων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
- Ο Σινάν Αμετ, πρόεδρος του συνεταιρισμού καπνοπαραγωγών Θράκης, παρότι δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, απέστειλε επιστολή στήριξης και δήλωσε τη συμμετοχή των παραγωγών σε ένα φεστιβάλ που τους δίνει λόγο και παρουσία.
- Η υποψήφια δρ Ειρήνη Τσετινέ από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΔΠΘ παρουσίασε την αρχιτεκτονική οπτική σχετικά με τα βιομηχανικά μνημεία.
- Ο Τάσος Καρασαβόγλου, καθηγητής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΔΠΘ, ανέπτυξε πτυχές, δυσκολίες και προοπτικές του οικονομικού περιβάλλοντος για την αξιοποίηση του πλούσιου βιομηχανικού αποθέματος της περιοχής μας.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ένας ενδιαφέρον διάλογος με πολίτες και φορείς από όλη την περιφέρεια. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν προβληματισμούς, ιδέες και προτάσεις προς υλοποίηση, καταδεικνύοντας την αγωνία για την παραγωγική ταυτότητα του παρελθόντος αλλά και του παρόντος.
Σημαντική παρέμβαση αποτέλεσε η παρουσία του κυρίου Γιώργου Τσιακίρη, προέδρου του Μουσείου Τέχνης Μεταξιού, ο οποίος τόνισε την ανάγκη κοινών συμπράξεων στην περιφέρειά μας για τη διατήρηση και εξέλιξη της βιομηχανικής μας κληρονομιάς.
Χαιρετισμούς απηύθυναν:
- Η Αλεξάνδρα Βοβολίνη από τις εκδόσεις «Κέρκυρα-Economia Publishing», η οποία στηρίζει το Φεστιβάλ ως χορηγός επικοινωνίας.
- Ο Νίκος Κοσμίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκ μέρους του Δήμου Ξάνθης, η πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου της δημοτικής ενότητας Ξάνθης Παρθενόπη Κελτσίδου, ο άμισθος σύμβουλος ΑΜΘ σε θέματα τουρισμού και πολιτισμού Ανάργυρος Προμοίρας, εκ μέρους της κυρίας Πολυξένης Μπρίκα. Το παρών έδωσε ο κ. Μελισσόπουλος μέλος του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης (δημοτική παράταξη «Μπροστά»), ο κ. Γιαννακίδης (πρώην υπουργός), η Σούλα Μειμαρίδου (εκπρόσωπος του συλλόγου Μικρασιατών και άλλα μέλη), η Έρση Παρχαρίδου (ελεύθερος επαγγελματίας και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) και ο Ρωμανίδης Θεόδωρος (πρόεδρος του κέντρου μελετών Αλέξανδρος Μπαλτατζής και παλιός συνεταιριστής στη Δράμα και στην Ξάνθη).
Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος Βάσω Μώραλη από την Καβάλα.