«Punks not dead» – και το ξέρουμε καλά, γιατί οι Θραξ Πανκc είναι εδώ για να το αποδείξουν
Η μπάντα από την Θράκη έρχεται την Κυριακή στην Ξάνθη «για να δώσει μια συναυλία με πολύ ενέργεια, μυσταγωγία και συγκίνηση»
Όλοι μας έχουμε ακούσει το «Μαργούδι» και την «Βασιλικούδα», αλλά οι Θραξ Πανκc τα φέρνουν στο σήμερα με τον δικό τους ξεχωριστό ήχο. Αυτοί οι τύποι δεν φοβούνται να σπάσουν τα όρια της μουσικής, συνδυάζοντας την παραδοσιακή ελληνική μουσική με τη δύναμη του πανκ και του ροκ. Επιβεβαιώνουν ξανά και ξανά ότι το πανκ δεν πέθανε ποτέ, απλά πλέον παίζει γκάιντα και νταούλι. Την Κυριακή η θρακιώτικη μπάντα επιστρέφει και πάλι στην Ξάνθη και στο Misirlou Live Stage «για να δώσει μια συναυλία με πολύ ενέργεια, μυσταγωγία και συγκίνηση».
Μιλήσαμε με τον Γιώργο, τον Βαΐτση και τον Πάνο για τις επιρροές που διαμορφώνουν τον ήχο τους, την αντίληψη τους για την ελευθερία και τη σημασία της Θράκης στην καλλιτεχνική τους ταυτότητα. Μέσα από την κουβέντα, βυθιστήκαμε στον κόσμο τους, εξετάζοντας τη συνύπαρξη παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής, αλλά και τη θέση της τέχνης στον πολιτικό και κοινωνικό λόγο.
Ποιες είναι οι μουσικές και πολιτισμικές επιρροές που έχουν διαμορφώσει τον ήχο σας; Πώς συνδυάζετε την παραδοσιακή μουσική με την πανκ;
Οι επιρροές μας κυμαίνονται από χιπ-χοπ, ροκ, ηλεκτρονική μουσική, μέταλ, κλασική μουσική, τζαζ και γι’ αυτό ο ήχος μας είναι ιδιαίτερος και αυτό που παίζουμε αποτελεί από μόνο του ένα είδος. Ξεκινήσαμε να παίζουμε παραδοσιακή μουσική με γκάιντα και νταούλι. Από την αρχή, βέβαια, κάναμε πράγματα που δεν ήταν συνηθισμένα σε αυτό το είδος, όπως διφωνίες και παύσεις. Από τη στιγμή που μπήκε και ο Πάνος με την ηλεκτρική κιθάρα, ο οποίος έφερε το δικό του στίγμα, τα συνδυάσαμε όλα αυτά και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Δεν σταματάμε να εξελισσόμαστε ακόμα και τώρα.
Και οι παραδοσιακοί μουσικοί είδαν με «καλό μάτι» τους πειραματισμούς σας;
Το γεγονός ότι η παραδοσιακή μουσική συντηρητικοποιήθηκε τη δεκαετία του ’60 και του ’70 και συνδέθηκε με συντηρητικές και δεξιές απόψεις ήταν αυτό που την κατέστρεψε κιόλας. Η παραδοσιακή μουσική ήταν κάτι το ζωντανό. Οι παλιοί την εξέλιξαν, όπως εισήγαγαν το κλαρίνο, το οποίο δεν υπήρχε στην περιοχή και αποτέλεσε νεωτερισμό. Το ότι κάποιοι θεωρούν ότι η παραδοσιακή μουσική ήταν αυτό και δεν αλλάζει, είναι μία δική τους παρερμηνεία που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Εμείς δώσαμε τον χαρακτήρα της εποχής μας στο παίξιμό μας. Απλά, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι «κολλημένοι». Αυτοί που αγαπούν πραγματικά την παράδοση, εκτιμούν αυτό που συμβαίνει. Άλλωστε, η παράδοση ανήκει σε όλους και ταυτόχρονα σε κανέναν.
Ποιο ρόλο παίζει η Θράκη και η παράδοσή της στην καλλιτεχνική σας ταυτότητα και τη μουσική σας;
Η θρακιώτικη μουσική είναι αυτή που έχουμε ως βίωμα από την μικρή μας ηλικία. Είναι ακριβώς όπως η γλώσσα. Η παραδοσιακή μουσική της Θράκης είναι σαν τη μητρική μας γλώσσα. Μιλάμε και σκεφτόμαστε με αυτήν.
Στην κοινωνία μας, η έννοια της ελευθερίας φαίνεται να είναι όλο και πιο θολή. Τι σημαίνει για σας η πραγματική ελευθερία, και πώς εκφράζεται αυτή μέσω της μουσικής σας;
Η έννοια της ελευθερίας είναι σίγουρα υποκειμενική. Ελευθερία για εμάς είναι να είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις τα ίδια σου τα λάθη, διότι αν μπορείς να το κάνεις αυτό, θα μπορέσεις να εξελιχθείς και να νιώσεις πολύ πιο άνετα με τον εαυτό σου. Η πραγματική ελευθερία, στην ουσία, είναι να ανακαλύψεις τον ίδιο σου τον εαυτό.
Το γεγονός της ανακάλυψης του εαυτού συνδέεται άμεσα με τη μουσική και είναι αυτό το στοιχείο που καθιστά ειλικρινές αυτό που θα παίξεις. Είσαι αυτό που είσαι με τα θετικά σου και τα αρνητικά σου και, χρησιμοποιώντας αυτή την ελευθερία, μπορείς να παίξεις τη μουσική σου χωρίς να δίνεις σημασία σε κανέναν εκεί έξω.
Πολλοί καλλιτέχνες θεωρούν ότι η τέχνη και η πολιτική είναι δύο ανεξάρτητα πεδία. Εσείς τα βλέπετε να αλληλοσυμπληρώνονται;
«Εμείς συμφωνούμε με αυτή την άποψη: Η τέχνη και η πολιτική είναι δύο διαφορετικά πεδία. Ο καλλιτέχνης δεν πρέπει να έχει καθοδηγητικό ρόλο. Το γεγονός ότι κάποιος/α βρίσκεται πάνω στη σκηνή δεν σημαίνει ότι μπορεί να δώσει λύση σε κάποιο πρόβλημα. Ο καλλιτέχνης είναι εκεί απλά για να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, να λέει τι συμβαίνει εκεί έξω. Κάτι άλλο εκτός από αυτό θα ήταν τρομερά απερίσκεπτο και ίσως και επικίνδυνο.
Η δική μας δουλειά είναι σίγουρα να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα της κοινωνίας και μέσω των τραγουδιών μας να λέμε τι συμβαίνει. Από την άλλη, δεν αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε πολιτικό λόγο. Θεωρούμε ότι κανένας και καμία δεν πρέπει να έχει απαίτηση από έναν μουσικό να παράγει πολιτική και να την ενσωματώνει στην τέχνη του.
Σε μια κοινωνία που προάγει την ατομικότητα, η συνεργασία σε μια μπάντα είναι από μόνη της μια πράξη συλλογικότητας. Πώς ισορροπείτε την ατομική δημιουργικότητα με την ανάγκη για κοινή καλλιτεχνική έκφραση;
Είναι ένας συνδυασμός αυτών των δύο. Η ατομική ιδέα προηγείται και έρχεται και βρίσκει τη συλλογικότητα. Ο ένας θα παίξει κάτι και ο άλλος θα το εξελίξει. Συνεργαζόμαστε σε όλα τα στάδια της παραγωγής της μουσικής, από την αρχική ιδέα μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, και κάθε βήμα εμπλουτίζεται από την αλληλεπίδραση και τις δημιουργικές συνεισφορές όλων μας.
Σε λίγες μέρες επιστρέφετε στην Ξάνθη. Πώς σας κάνει να νιώθετε αυτό το γεγονός;
Είναι συγκινητικό για μένα, διότι έχω αδερφικούς φίλους στην Ξάνθη και έζησα 14 ολόκληρα χρόνια εκεί [σ.σ. ο Βάιος]. Να σημειώσουμε ότι στην Ξάνθη κάναμε τις πρώτες πρόβες μας και εκεί γράψαμε και τον πρώτο δίσκο μας. Οι φίλοι μας εκεί μας ξέρουν από το μηδέν και κάθε φορά που ερχόμαστε, θέλουμε να δώσουμε το κάτι παραπάνω. Είναι ένας τόπος γεμάτος συναισθηματική αξία, καθώς εκεί βρίσκεται μια μεγάλη οικογένειά για εμάς.
Μετά από μία γεμάτη χρονιά με νέο δίσκο και πολλά lives σε Ελλάδα και εξωτερικό ,οι Θραξ Πανκc επιστρέφουν στην Ξάνθη και το Misirlou Live Stage.
Την Κυριακή στις 8 Δεκεμβρίου θα αποχαιρετήσουν το έτος παρουσιάζοντας την καινούρια τους δισκογραφική δουλειά, αλλά και παλιά κομμάτια . Don’t miss it. It’s gonna be a blast!!!!
- Βαϊτσης Χαρακοπίδης – Γκάιντα, Καβάλ, Keys
- Γιώργος Σταυρίδης – Νταούλι, Λύρα
- Πάνος Γκίνης – Κιθάρα, Loops
- Μάρκος Κουτσιανάς – Ηχητική Επιμέλεια
Εισιτήριο: 12€
Φωτογραφίες: Τάσος Αγάπης