Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας: Οι εξελίξεις και οι αντιδράσεις στην Αθήνα

Συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας: Οι εξελίξεις και οι αντιδράσεις στην Αθήνα

0

Η Τουρκία προχωρά σε συμφωνία με τη Συρία για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ενώ η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις


Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Μεταφορών της Τουρκίας, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, η Τουρκία προτίθεται να υπογράψει συμφωνία καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με τη Συρία. Η δήλωση έγινε μετά το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας, και όπως μεταδίδει το τουρκικό δίκτυο TGRT, ο υπουργός ανέφερε ότι «θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση» και ότι εργάζονται για ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης, που περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές και υπηρεσίες επικοινωνίας.

Η δήλωση αυτή ήρθε σε συνέχεια των συζητήσεων για το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου, με την Τουρκία να επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή και να καθορίσει τις θαλάσσιες οριοθετήσεις με τις χώρες που βρίσκονται στη Συρία, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Η πρόταση της Τουρκίας φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα των υφαλοκρηπίδων, με τις σχέσεις της Άγκυρας με τις γειτονικές χώρες να παραμένουν τεταμένες.

Από την πλευρά του, ο απόστρατος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί είχε δηλώσει πως μια συμφωνία ΑΟΖ με τη Συρία, παρόμοια με αυτήν που υπογράφηκε με τη Λιβύη, θα μπορούσε να επηρεάσει την κυριαρχία των Ελληνοκυπρίων στην περιοχή. Ο ίδιος ανέφερε πως μια τέτοια συμφωνία θα προσέφερε στην Τουρκία επιπλέον 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ, ενισχύοντας τη στρατηγική της στην Ανατολική Μεσόγειο και παρέχοντας μια “τουρκική ασπίδα”.

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τονίζει τη σημασία της αποφυγής οποιασδήποτε συμφωνίας που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών, ιδίως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη ενημερώσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση και τις πιθανές συνέπειες από την υπογραφή αυτής της συμφωνίας. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να στηρίζει την ανάγκη να αναδειχθούν οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αναμένεται να εντείνει τις διπλωματικές πιέσεις προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να αποτρέψουν τη νομιμοποίηση της τουρκικής στρατηγικής στην περιοχή.

Οι συζητήσεις γύρω από τη συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας αποκτούν ιδιαίτερη σημασία λόγω της πτώσης του καθεστώτος Ασαντ και της σταδιακής επανόδου της Συρίας στο διεθνές προσκήνιο. Το σενάριο της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών φαντάζει πλέον πιθανό, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες της Αθήνας για τις επιπτώσεις στη θαλάσσια δικαιοδοσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Δημήτρης Νατσιός επισκέφθηκε την Κομοτηνή

Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ ενημερώθηκε για ζητήματα της Θράκης και δεσμεύτηκε για στήριξη Ο πρόε…