Αντιδράσεις για τις περιβαλλοντικές και αγροτικές επιπτώσεις της ιστορικής εμπορικής συμφωνίας
Η Σύνοδος Κορυφής της G20 στη Βραζιλία αναζωπύρωσε τις συζητήσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Mercosur, μιας από τις μεγαλύτερες εμπορικές συμφωνίες στην ιστορία. Παρά την υπόσχεση για ενίσχυση του εμπορίου και της γεωπολιτικής επιρροής της ΕΕ, η συμφωνία προκαλεί έντονες ανησυχίες στους Ευρωπαίους αγρότες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Η συμφωνία αναμένεται να εξαλείψει το 93% των δασμών της ΕΕ, ενισχύοντας το εμπόριο με τις χώρες της Mercosur. Ωστόσο, το άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς σε αγροτικά προϊόντα από τη Λατινική Αμερική χαμηλότερων προτύπων εγείρει σοβαρά ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Ευρωπαίοι αγρότες, που λειτουργούν υπό αυστηρές περιβαλλοντικές και εργασιακές ρυθμίσεις, βλέπουν την ανταγωνιστικότητά τους να απειλείται από εισαγωγές που δεν συμμορφώνονται με τα ίδια πρότυπα.
Για την άμβλυνση των ανισοτήτων, προτείνεται η ενσωμάτωση «κατοπτρικών ρητρών» που θα απαιτούν ίσα περιβαλλοντικά και υγειονομικά πρότυπα για όλα τα προϊόντα. Παράλληλα, η ΕΕ σχεδιάζει ένα περιβαλλοντικό πρωτόκολλο για να απαντήσει στις επικρίσεις. Ωστόσο, η πρόταση αντιμετωπίζει αντιστάσεις από τις χώρες της Mercosur, ενώ περιβαλλοντικές οργανώσεις τη θεωρούν ανεπαρκή.
Με τις αντιδράσεις από κράτη-μέλη όπως η Γαλλία και η Ιρλανδία να εντείνονται, η ΕΕ εξετάζει εναλλακτικές λύσεις, όπως η τμηματική εφαρμογή της συμφωνίας. Το αγροδιατροφικό σκέλος, ωστόσο, παραμένει το πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα.